• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 27.4°C
  3 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.1°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.0°C / 21.9°C
  2 BF
  60%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 25.0°C
  3 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 21.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  1 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.7°C / 24.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.5°C / 26.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 26.6°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.5°C / 27.2°C
  4 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  58%
MOTION TEAM / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Χειρότερα δεν γίνεται!

 • A-
 • A+

Το μοντέλο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που επιλέχθηκε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης -μεταθέτοντάς την ουσιαστικά σε επόμενο χρόνο, αφού οι αιτίες της εξακολουθούν να παραμένουν- ακρωτηρίασε υγιείς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και βύθισε την πλειοψηφία των Ελλήνων στην φτωχοποίηση.

Όμως, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς πιστεύει πως με μεγαλύτερη δόση νεοφιλελεύθερων μέτρων και ασκώντας πολιτική βασιλικότερη των βασιλέων των μνημονίων, μπορεί η χώρα να σωθεί. Όπου χώρα βάζετε τα συμφέροντα των κατόχων του κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν παράγει φουλ διαπλοκή, διαφθορά και πακτωλούς βρόμικου χρήματος, επί σειρά ετών.

Η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που προτάσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αντιστρατεύεται δικαιώματα εργαζομένων, υποβαθμίζει το επίπεδο ζωής των πολιτών και χωρίζει τους πολίτες σε πατρικίους και πληβείους δεν είναι αρεστή, πόσο μάλλον αποδεκτή από την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Όμως, ούτε και αυτό φαίνεται να προβληματίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Όταν δεν μπορούν να περάσουν στην κοινωνία οι θέσεις του, διαθέτει και άλλα όπλα και το μένος που τα χρησιμοποιεί παραπέμπουν σε προηγούμενες επώδυνες ιστορικές περιόδους στην Ελλάδα.

Ας δούμε, όμως, τη στρατηγική που έχει επιλέξει για τη Ν.Δ. ο πλέον ένθερμος θιασώτης του ακραίου νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και βάση αυτής επιχειρεί την επάνοδο του κόμματος του στην εξουσία.

Η στρατηγική του απλώνεται, κυρίως, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο περιέχει την πολιτική που βάζει στο στόχαστρό της τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, με τους οικονομικά ισχυρούς να τρίβουν τα χέρια τους για τα δώρα που προτίθεται να τους προσφέρει.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι με κυβέρνηση της Ν.Δ. το οκτάωρο θα είναι παρελθόν, η διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας θα αποτελέσει νέα πραγματικότητα, όπως και η ιδιωτική ασφάλιση, με τους πολίτες που δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά να πετιούνται στον Καιάδα.

Οι απόμαχοι της ζωής δεν μπορούν να προσβλέπουν σε στήριξή τους από τη Ν.Δ., αν κρίνουμε από τις ανύπαρκτες έως πολύ χλιαρές αντιδράσεις της για την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου της ζωής τους.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η παραπληροφόρηση, τα fake news (οι ψευδείς ειδήσεις), ο λαϊκισμός, η στρεψοδικία, η προπαγάνδα χωρίς αρχές και όρια, όταν οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες θέσεις της δεν αγκαλιάζονται ακόμα και από αυτούς που εκλογικά την επέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές.

Δηλαδή, προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποπέμψει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό από την ιδεολογία της Ν.Δ., αποκόψει τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους από το κόμμα του και εξυφάνει τα σχέδιά του για τη διακυβέρνηση της χώρας με την αγαστή συνεργασία στελεχών με έντονα ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ακολουθώντας το πρότυπο που έχουν υιοθετήσει δεξιά και κεντροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα.

Μεταξύ των δύο επιπέδων παρεισφρέει, βέβαια, η μόνιμη τακτική για να ξυπνάει μετεμφυλιακά πάθη: Έχουμε χούντα (σ.σ. στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι προλετάριοι), κυβέρνηση Σοβιετίας, ο πρωθυπουργός είναι συμμορίτης, οι κυβερνώντες είναι κομμουνιστές-σταλινιστές κ.ά.

Εν κατακλείδι, όπου κάτσει, ό,τι κάτσει και όποιος τσιμπήσει, ή όταν η σοβαρότητα χάνει και το τελευταίο ψιχίο της. Χειρότερα δεν γίνεται!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι λυμεώνες του κράτους
Ο προνεωτερικός φύλαρχος, που σέρβιρε υποσχέσεις πλούτου στον λαό του, μπορεί σήμερα να σερβίρει άκοπα εκσυγχρονισμό του χάους που ο ίδιος έχει προκαλέσει με τις παντοειδείς «επιτυχίες» του. Αυτοί είναι.
Οι λυμεώνες του κράτους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταξική αναπαράσταση της Αθήνας
Το πώς βλέπουμε τα πράγματα εξαρτάται από το ποιος είναι ο καθένας και η καθεμιά και σε ποιον τόπο βιώνει την καθημερινότητά του, κάτι που συχνά διαφεύγει την προσοχή μας. Σχηματίζουμε άποψη αρκούμενοι στην...
Η ταξική αναπαράσταση της Αθήνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αστοί και προλετάριοι
Ακουγα, τις προάλλες, τον Πορτοσάλτε να αναφέρεται υπερηφάνως στην αστική παράταξη, της οποίας, ευλόγως, θεωρεί τον εαυτό του επίλεκτο μέλος. Εχω ακούσει και τους Βορίδη και Γεωργιάδη να αναφέρονται -με τη...
Αστοί και προλετάριοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επαναφυσικοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων
Ο Ιταλός πολιτειολόγος και πολιτικός φιλόσοφος, Norberto Bobbio, σε δύο σημαντικά βιβλία του («Δεξιά και Αριστερά», «Ισότητα και ελευθερία») διέκρινε τις ιδεολογίες ανάλογα με το κέντρο βάρους στην ελευθερία...
Η επαναφυσικοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας