• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.2°C / 23.1°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.6°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.6°C / 19.4°C
  1 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.4°C
  2 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 22.1°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  1 BF
  85%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Nα γίνουμε το θετικό πρότυπο του «Μαζί»!

 • A-
 • A+

Η κρίση ανέδειξε τον ελληνικό τουρισμό ως μεγάλο πρωταγωνιστή της οικονομίας και ως πυλώνα στήριξης της κοινωνίας μέσα σε δύσκολους καιρούς.

Αυτή η μεγάλη αλήθεια πιστοποιείται με τη συνεισφορά του τουρισμού σε ποσοστό άνω του 25% του ελληνικού ΑΕΠ και είναι η πληρωμένη απάντηση σε όσους έκλειναν για δεκαετίες τ’ αυτιά τους στην τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία για την ανάγκη επένδυσης στον τουρισμό με όρους εθνικής στρατηγικής προτεραιότητας.

Ηρθε η ίδια η ζωή λοιπόν για να αποδείξει πως για κάθε 1 ευρώ που μπαίνει στον τουρισμό, το ΑΕΠ της χώρας μεγαλώνει κατά 2,65 ευρώ καθώς ο τουρισμός δημιουργεί αλυσίδες αξίας και σε άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας.

Την ώρα που η Ελλάδα κάνει τα πρώτα -μετά τα μνημόνια- αγωνιώδη βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι ν’ αφεθεί ο τουρισμός στην τύχη του, με το εφησυχαστικό επιχείρημα πως «πάει μόνος του».

Θα είναι ασυγχώρητο σφάλμα, το οποίο θα στερήσει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες για τη χώρα, ακριβώς τη στιγμή που έχει ανάγκη να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης από την πλεονεκτικότερη δυνατή θέση. Κι αυτή είναι ο τουρισμός!

Η ιδιωτική πρωτοβουλία από την πλευρά της κάνει το καλύτερο που μπορεί, μέσα στις δεδομένες συνθήκες. Οι ξενοδοχειακές υποδομές είναι υπό συνεχή αναβάθμιση και εμπλουτίζεται διαρκώς το ελληνικό ξενοδοχειακό προϊόν. Και θα γίνονταν πολύ περισσότερα ακόμη αν δεν τελούσαμε υπό καθεστώς ανελέητης υπερφορολόγησης, ασύλληπτης γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση και υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων, ασύδοτου ανταγωνισμού από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων και χωρίς αξιόλογη τραπεζική χρηματοδότηση, παρά τα όποια δειλά βήματα γίνονται το τελευταίο διάστημα.

Ο τουρισμός ωστόσο απαιτεί και δημόσιες υποδομές. Οπως και δημόσιες πολιτικές, σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Από την αναβάθμιση του αεροδρομίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μέχρι τους επαρχιακούς δρόμους της Χαλκιδικής. Από το να υπάρχει ένας σύγχρονος, γρήγορος σιδηρόδρομος στον άξονα Θεσσαλονίκη-Αθήνα μέχρι το ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων.

Από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι την ασφάλεια των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης.

Ο τουρισμός δεν «πάει μόνος του». Θέλει συμμάχους. Τουριστική εμπειρία για τον επισκέπτη δεν είναι μόνο η φιλοξενία στο ξενοδοχείο.

Τουριστική εμπειρία είναι η ίδια η καθημερινότητα, την οποία συνδιαμορφώνουμε όλοι μαζί και έχουμε κάθε λόγο να το κάνουμε προς όφελος του τουρισμού καθώς το επιστρέφει και με το παραπάνω στην οικονομία και την κοινωνία.

Με βάση αυτή την προσέγγιση, είναι η στιγμή και για τη Β. Ελλάδα να κάνει το μεγάλο τουριστικό άλμα προς τα εμπρός. Αξιοποιώντας τους ήδη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της, αναδεικνύοντας και νέους.

Προσδίδοντας ξεχωριστό ύφος και ταυτότητα σε κάθε προορισμό της, μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τόσο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου όσο και την πιο ισορροπημένη κατανομή της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Καμία νίκη όμως δεν πέφτει από τον ουρανό. Ο τουρισμός του μέλλοντος απαιτεί αποτελεσματικές συνεργασίες και δημιουργικές συνέργειες.

Η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν να βρεθούν στην πρωτοπορία αυτής της αντίληψης και να αποτελέσουν το θετικό πρότυπο για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια. Την κατεύθυνση του «Μαζί».

Οι νέες κλίνες που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη, αλλά και οι μοναδικές εμπειρίες τόσο στην παρθένα φύση της Βόρειας Ελλάδας, στα δάση, στα βουνά, στις θάλασσες, όσο και στο ξεχωριστό και ιδιαίτερο ανθρωπογενές περιβάλλον, με την πλούσια ιστορία, μπορούν να δώσουν τεράστια ώθηση στην τουριστική αγορά και την επιχειρηματικότητα.

Γι’ αυτό, παράλληλα, θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί σε κέντρο τουριστικών σπουδών για όλη τη βαλκανική ενδοχώρα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό στη Β. Ελλάδα υπάρχει και είναι δεδομένο. Αυτό που λείπει είναι η εκφρασμένη βούληση από την πλευρά της πολιτείας, προκειμένου να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά προς το μέλλον που αξίζουν η φυσική ομορφιά και ο πολιτισμικός πλούτος του ελληνικού Βορρά. Η ευκαιρία είναι τώρα!

*Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
Το πρόβλημα της έλλειψης μεγάλου αριθμού εργαζόμενων από τον τουρισμό έπεσε ιδιαίτερα για τους τουριστικούς επιχειρηματίες «ως κεραυνός εν αιθρία». Δεν είχαν κατανοήσει τον βαθμό σημασίας της επιδείνωσης των...
Οταν αρμενίζουμε στραβά, δεν μας φταίει ο γιαλός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός και αποανάπτυξη!
Είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου τουρισμού το στοιχείο του «αρπακτικού» που καταβροχθίζει όλα τα όμορφα μέρη. Πλήθη τουριστών κατακλύζουν υπέροχες περιοχές, καθιστώντας τις πλέον απωθητικές.
Τουρισμός και αποανάπτυξη!
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αφασία
Ενα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει απασχολήσει πολύ περισσότερο τη δημόσια συζήτηση είναι το αιφνίδιο πέρασμα του αριθμού των τουριστών ετησίως στη χώρα, από τα 10 εκατομμύρια στα 30!
Αφασία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τουρισμός: αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παθογένειές του
Μια ανάσα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία βρίσκεται αντιμέτωπος με τις… παράπλευρες απώλειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τουρισμός: αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τις παθογένειές του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδικία του προγράμματος τουρισμού για τους μικρούς
Η προϋπόθεση για 1 μονάδα ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Εργασίας) κατά το έτος 2019 είναι πέρα ώς πέρα παράλογη για τις μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.
Η αδικία του προγράμματος τουρισμού για τους μικρούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η οικονομία της αγοράς «ηλίθιε»
Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει στρατόπεδο. Μετατοπίζεται στη λογική της «αγέλης», βάζοντας την οικονομία πάνω από τις ζωές.
Είναι η οικονομία της αγοράς «ηλίθιε»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας