• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 20.1°C
  6 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 23.2°C
  3 BF
  38%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 23.2°C
  2 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 21.0°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.9°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.8°C
  6 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 17.7°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  38%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.0°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  4 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  5 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 20.8°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  1 BF
  55%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εγγυητής της ειρήνης

 • A-
 • A+

Η τοποθέτησή μου ως υφυπουργού Εθνικής Αμυνας από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον ΥΕΘΑ κ. Πάνο Καμμένο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, που μου επιτρέπει να συνεχίσω την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας, στην οποία συνέβαλα κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Ως ΥΜΑΘ, επί τριάμισι περίπου χρόνια, είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε ένα μεγάλο αριθμό συναντήσεων με αξιωματούχους άλλων χωρών, όπου κάθε φορά γινόμουν μάρτυρας της μεγάλης γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η Ελλάδα για την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Εμβάθυνση των σχέσεων

Στη συγκυρία της παρούσας στιγμής, ο ρόλος αυτός της χώρας μας έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα, κάτι που γίνεται φανερό στη μεγάλη εμβάθυνση των διπλωματικών σχέσεών μας με χώρες μεγάλης ισχύος όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά για την ανάδειξη και ενίσχυση του σημαντικού ρόλου της χώρας μας, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι γειτονικές χώρες, χωρίς να εξαιρούμε την Τουρκία, βλέπουν τη χώρα μας ως έναν ισχυρό, πολιτικά και στρατιωτικά, εγγυητή των διεθνών συμφωνιών και της ειρήνης της ευρύτερης περιοχής. Αυτός ο ρόλος απαιτεί, εκτός από την ανάπτυξη ευρύτερων διπλωματικών σχέσεων και συμμαχιών, τη διατήρηση και ενίσχυση κατά το δυνατόν, της στρατιωτικής παρουσίας της χώρας μας, ώστε να μπορεί να επιβάλλει την ισχύ της κατά τις στιγμές των διεθνών εντάσεων.

Ισχύς το φρόνημα

Η στρατιωτική ισχύς μιας χώρας δεν εξαρτάται βέβαια μόνο από τα αριθμητικά της στοιχεία. Γι’ αυτήν, εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες είναι α) το επίπεδο της παρεχόμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης του προσωπικού που υπηρετεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, β) η τεχνολογική πληρότητα του πολεμικού εξοπλισμού, αλλά πάνω από όλα γ) το υψηλό φρόνημα των στρατιωτικών.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας διαπνέεται από υψηλά ιδανικά και υψηλούς στόχους, οι πολίτες είναι δίπλα τους, και η Πολιτεία νοιάζεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ενισχύοντας την προσωπική τους ασφάλεια και επιστρέφοντάς τους στο ακέραιο το τίμημα της αυτοθυσίας τους.

Ασφάλεια ο πρώτος στόχος

Το πρόσφατο περιστατικό που μας συγκλόνισε βαθύτατα, με τον θάνατο του εκπαιδευτή πιλότου μας, επισμηναγού Νικόλαου Βασιλείου και τον τραυματισμό του συγκυβερνήτη του, τονίζει την ανάγκη για επιπλέον προστασία των στρατιωτικών μας που θέτουν καθημερινά τη ζωή και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο για να προστατέψουν τις ζωές των υπολοίπων.

Με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο και τον ΑΝΥΕΘΑ Πάνο Ρήγα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση του υλικού και την πλήρη και άμεση εφαρμογή κάθε δυνατού μέτρου ασφάλειας, ώστε οι φρουροί της Ελλάδας να μπορούν να αφιερωθούν απερίσπαστα στο έργο τους, νιώθοντας ασφαλείς, ενώ ταυτόχρονα να μειώσουμε στο ελάχιστο τα δυσάρεστα γεγονότα.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Ελληνας στρατιωτικός διακρίνεται για το φρόνημά του, την άρτια εκπαίδευσή του και την αγάπη και αυταπάρνηση για την πατρίδα. Ως Ελληνίδα μάνα, οφείλω να προσθέσω την ευαισθησία μου στον ρόλο που καλούμαι να αναλάβω και να εργαστώ σκληρά για τις καλύτερες συνθήκες και μεγαλύτερη προστασία των παλικαριών και των κοριτσιών μας που υπηρετούν το στράτευμα. Είμαι, εξάλλου, κόρη ένστολου αστυνομικού και γνωρίζω άμεσα και προσωπικά τα προβλήματα και τις ανάγκες εκείνων που υπηρετούν σε τέτοιες θέσεις ευθύνης. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω σε αυτόν τον τομέα.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις αρωγός της κοινωνίας

Ο Ελληνικός Στρατός, όπως απέδειξε και πρόσφατα, είναι πάντοτε παρών σε όλες τις κρίσιμες στιγμές, έτοιμος να βοηθήσει με τις δυνάμεις του στην άμεση προστασία των πολιτών. Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα του και να του παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να επιτελέσει τη δύσκολη αποστολή του. Με την ευλογία του Θεού και κρατώντας ψηλά τα ιδανικά και τα ιερά σύμβολα της Πίστης και της Πατρίδας μας, θα καταφέρουμε να θωρακίσουμε τον Ελληνικό Στρατό για να εξακολουθήσει να εγγυάται την ισχυρή παρουσία της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να μας κάνει υπερήφανους.

* υφυπουργός Αμυνας

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
Η λέξη χαρακίρι ακούστηκε κάποιες φορές στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας κατά την πρώτη ανάγνωση του σ/ν υπ. Εθνικής Αμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων του...
Χαρακίρι για τις ρυθμίσεις του υπουργείου Αμυνας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
Η εργασιακή εκμετάλλευση των στρατευσίμων το καλοκαίρι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, αποκαλύπτοντας το πραγματικό περιεχόμενο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με την εργατική νομοθεσία να παραβιάζεται.
Κάτεργα εργασιακής εκμετάλλευσης οι στρατιωτικές κατασκηνώσεις, με υπηρέτες τους φαντάρους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ευθυ­γραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα
Με ευχάριστη έκπληξη ενημερωθήκαμε από ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου ότι το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας περιλαμβάνει μία καινοτόμο, αν όχι επαναστατική για τα ειωθότα στον...
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ευθυ­γραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
Εσπευσμένα, υπό το βάρος της επετείου των Ιμίων που πάντα εκμεταλλεύεται η Ακροδεξιά, αύριο αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ «Ρύθμιση θεμάτων μεταθέσεων οπλιτών,...
Στρατός-εργοστάσιο με φαντάρους-δωρεάν εργατικό δυναμικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας αρχίσουν οι χοροί
Mε ενθουσιασμό υποδέχτηκαν πρώην καθεστωτικά (νυν φιλοκυβερνητικά) και αριστερίζοντα ΜΜΕ την είδηση για την απόφαση διαφορετικού εορτασμού της 25ης Μαρτίου, καθώς ο σχεδιασμός του υπ. Εθνικής Αμυνας και της...
Ας αρχίσουν οι χοροί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζ όπως Ν όπως J
Είναι ένα γράμμα που δε «σημαίνει» κάτι και που μάλλον κατά τυχαίο τρόπο έφτασε να έχει ταυτιστεί με την υποστήριξη στον πόλεμο και με την καταδίκη των προδοτών, δηλαδή όλων όσοι αντιδρούν στην εισβολή.
Ζ όπως Ν όπως J

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας