Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ευκαιρία για μια νέα πολιτική εξωστρέφεια
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευκαιρία για μια νέα πολιτική εξωστρέφεια

  • A-
  • A+

Μια σπάνια πρόκληση η ιστορική συγκυρία που βιώνουμε. Πρόκληση απαρτιζόμενη από σειρά επιμέρους σημαντικών ή και πρωτοφανών προκλήσεων, εσωτερικών κι εξωτερικών, τοπικών, περιφερειακών και διεθνών.

Πρόκειται για πρόκληση δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, πρόκληση οικονομική κι αναπτυξιακή, πρόκληση λειτουργίας του δημόσιου χώρου και κοινωνική, πρόκληση επανεκκίνησης της παραγωγικής μας βάσης, πρόκληση ένταξης των νέων μας σε νέες θέσεις εργασίας, πρόκληση τεχνολογίας, έρευνας, καινοτομίας, πρόκληση για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος γιατην προστασία των αδυνάτων.

Ταυτόχρονα και παράλληλα συντρέχουν οι προκλήσεις του Κυπριακού και των Βαλκανίων, η προσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν, η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας και οι συνέπειές της για τον περιβάλλοντα χώρο, η αστάθεια και ο εμφύλιος στη Λιβύη, οι εκκρεμότητες στο Κόσοβο, οι συζητήσεις για επαναχάραξη συνόρων, η συμπλήρωση δεκαετίας ενός πολέμου στη Συρία με εμπλοκή όλων των μεγάλων δυνάμεων, οι αγωγοί και οι ενεργειακές πολιτικές, οι γεωτρήσεις και οι ΑΟΖ στη Μεσόγειο και βέβαια η κλιματική αλλαγή, οι μετακινήσεις ανθρώπων και λαών ως προσφύγων, ως μεταναστών, ως κυνηγημένων, για να αποφύγουν την πείνα και τον θάνατο, οι ευρωπαϊκές πολιτικές και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι πολιτικές λιτότητας και η αύξηση της ξενοφοβίας, η τρομοκρατία, η συχνότητα των χτυπημάτων του ISIS σε Ευρώπη και Αμερική και, φυσικά, η άνοδος της Ακροδεξιάς, με επανεμφάνιση ναζιστικών οργανώσεων ως εφιάλτη.

Εθνική πρόκληση

Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πολυκύμαντο οικονομικο-κοινωνικό και εν ταυτώ γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό περιβάλλον, η δική μας πορεία, ο δικός μας πλους, της Ελλάδας ως κράτους, του ελληνισμού, της ρωμιοσύνης, ως λαού, ως πρότασης πολιτισμού και δημοκρατίας, ως έκφρασης ζωής. Εξού και ο ισχυρισμός ότι πρόκειται περί προκλήσεως.

Μέσα σε αυτή την ταραχώδη συγκυρία, η χώρα πετυχαίνει, ο λαός που θυσιάστηκε, αγωνίστηκε και μάτωσε πετυχαίνει, η κυβέρνηση που καθοδήγησε, διαπραγματεύτηκε και συντόνισε πετυχαίνει μια ιστορική καμπή, μια κρίσιμη υπέρβαση: η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια.

Η Ελλάδα απελευθερώνεται από τα προκρούστεια δεσμά της τρόικας, της αμείλικτης εποπτείας και ελέγχου των θεσμών, η Ελλάδα αποκτά ξανά μεγάλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

Σημαντική ιστορική στιγμή που, διά στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρομοιάστηκε και συμβολίστηκε ως επιστροφή στην Ιθάκη, με αναφορές στα ομηρικά κείμενα, τα εισαγωγικά κείμενα της ελληνικής γραμματείας και του ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξαν, όπως πάντα, και μικρόψυχες αναφορές, ακούστηκαν και μίζερες φωνές, μίλησαν και οι ψευδο-Κασσάνδρες.

Η πολιτική χρειάζεται καθαρό νου, σωστή ανάλυση, στοχευμένο σχεδιασμό, αποτελεσματική στρατηγική, ισχυρή βούληση, επιτυχή υλοποίηση και –τούτο είναι καθοριστικό– περίσσευμα ψυχής.

Ενώ είναι απολύτως βέβαιο ότι ο κάθε Ελληνας πολιτικός, ο κάθε Ελληνας πρωθυπουργός θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, θα ήθελε να πιστωθεί την ιστορική επιτυχία του λαού και της πατρίδας, την έξοδο από τα μνημόνια, λόγω ελλείματος ψυχικών αποθεμάτων επιχείρησαν ανεπιτυχώς να μειώσουν την επιτυχία της Ελλάδας, των Ελλήνων, της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού της.

Τα μηνύματα της ΔΕΘ

Στο σημαντικό και σημαδιακό αυτό πλαίσιο, η φετινή 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το μεγάλο γεγονός της Θεσσαλονίκης, το γραδόμετρο της ελληνικής οικονομίας, η ελκυστικότερη έκθεση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε καταφανή ανοδική πορεία, για τρίτη συνεχή χρονιά φιλοδοξεί να στείλει –και έχει προετοιμαστεί στην εντέλεια για να στείλει– το μήνυμα της Αλλαγής Σελίδας με την έξοδο από τα μνημόνια, την αισιοδοξία της νέας αρχής με πρόγραμμα, με σχεδιασμό, με στρατηγική, με ισχυρή βούληση, με τη θέληση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής του για οριστική έξοδο από την κρίση.

Καθοριστική η σχέση με τις ΗΠΑ

Η Διεθνής Εκθεση είναι ο ετήσιος σταθμός επίσημου απολογισμού της πορείας της οικονομίας κι όχι μόνον, είναι βήμα και συνάντηση πολιτικού και αναπτυξιακού λόγου, είναι η διεθνής αγορά, με τη διπλή του όρου έννοια, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των εξαγωγέων, των εισαγωγέων, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, των επαφών και συμφωνιών. Η φετινή όμως τιμώμενη χώρα –οι Ηνωμένες Πολιτείες– δίνει άλλη διάσταση στο γεγονός.

Δεν αναφέρομαι απλώς στην εύλογη λαμπρότητα από την παρουσία πολιτικών, διπλωματικών, επιχειρηματικών και οικονομικών αρχών και παραγόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι εξαιρετικά πολύτιμη η έλευση, η φιλοξενία, η δραστηριοποίηση, οι συναντήσεις των αμερικανικών εταιρειών, με ένταση αιχμής στην τεχνολογία και την εξελιγμένη πληροφορική.

Είμαι βέβαιος ότι σειρά αρθρογραφίας θα εστιάσει και θα αναδείξει την επιτυχία της φετινής ΔΕΘ στον τομέα αυτό.

Το σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω με το παρόν κείμενο είναι η γεωπολιτική-γεωστρατηγική διάσταση της εξαιρετικής αυτής ετήσιας διοργάνωσης με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Να τονίσω την αστάθεια, αβεβαιότητα και επικινδυνότητα που χαρακτηρίζει τον γεωγραφικό μας περίγυρο, αφενός, ώστε να φωτίσω την ιστορική μας επιτυχία με την έξοδο από μνημόνια, προκειμένου να εστιάσω στη βούληση του ελληνικού λαού να μην υπάρξει πισωγύρισμα στις δυνάμεις, τις λογικές, τις νοοτροπίες και πρακτικές που ευθύνονται για την κρίση.

Και αφετέρου να υπογραμμίσω ότι στη δύσκολη αυτή πορεία που διανύσαμε ενταγμένοι σ’ έναν ασταθέστατο περίγυρο, όπως αυτός της Ανατ. Μεσογείου, των Βαλκανίων και του Ευξείνου, χρειαστήκαμε και χρειαζόμαστε την ισχυρή συμμαχία της μεγάλης δημοκρατικής χώρας, της δύναμης της οποίας το πολιτικό προσωπικό διδάσκεται, αγαπά, μελετά τον Θουκυδίδη και του Ελληνες τραγικούς, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, χρειαστήκαμε τη συμμαχία των ΗΠΑ.

Είναι καταφανές ότι μέσα στην περιδίνηση και τον αναθεωρητισμό των δυνάμεων της περιοχής μας, για την ευστάθεια της πατρίδας μας και την προοδευτική αναπτυξιακή μας πορεία στο αύριο, είναι καθοριστικής σημασίας η πολιτικοοικονομική συνεργασία, οι συνεχείς συνέργειες στην παιδεία, τον ερευνητικό και πανεπιστημιακό τομέα, οι συνέργειες στις τεχνολογίες πληροφορικής για τον αγροδιατροφικό μας τομέα, τη βιομηχανία, το περιβάλλον, τις μεταφορές, την ενέργεια, την άμυνα, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Με σεβασμό κι εφαρμογή πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου, με πρόταξη πάντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ανύστακτη έγνοια για τη Δημοκρατία.

*υφυπουργός Εξωτερικών

ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην κόψη του ξυραφιού
Για τους παλαιότερους σχολιαστές των ελληνοτουρκικών η ανάλυση της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες.
Στην κόψη του ξυραφιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ελληνισμός ενώπιον ιστορικής πρόκλησης
Η Αθήνα οφείλει να συνεχίσει τον διπλωματικό μαραθώνιο ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ συμμαχιών που θα περιορίσει την τουρκική δραστηριότητα
Ο ελληνισμός ενώπιον ιστορικής πρόκλησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
Θα περίμενε κανείς ότι, ύστερα από τόσα δεινά που έχουν περάσει οι Ελληνες, φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα ήταν πιο φειδωλοί στις ψευδαισθήσεις και πιο γενναιόδωροι στην πραγματικότητα.
Οι ψευδαισθήσεις της Θεσσαλονίκης
ΑΠΟΨΕΙΣ
EAST MED ACT: Μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο
Την Τρίτη 25/6 συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε και από τις δύο πλευρές στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει...
EAST MED ACT: Μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισως δεν αρκεί το «είχαμε αυταπάτες»
Με προεξάρχοντα τον προοδευτικότερο (και μοναδικό Αφροαμερικανό) πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στο τέλος της θητείας του (15/11/2016) πραγματοποίησε ιστορική επίσκεψη στη χώρα μας δηλώνοντας...
Ισως δεν αρκεί το «είχαμε αυταπάτες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν θες να δεις τον γάιδαρο να πετάει, τελικά τον βλέπεις…
Το νέο «γαλάζιο» επιχείρημα είναι πως κάθε θετική είδηση οφείλεται στη δήθεν επικείμενη νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές. Σε 8 μήνες! Οταν όλες -μα όλες…- οι καταστροφολογικές προβλέψεις διαψεύστηκαν παταγωδώς και...
Αν θες να δεις τον γάιδαρο να πετάει, τελικά τον βλέπεις…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας