• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.9°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 17.3°C
  2 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 22.0°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.2°C / 15.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  0 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  1 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.2°C / 21.1°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  2 BF
  71%
EUROKINISSI

Νέο ξεκίνημα με επαναφορά στις αξίες μας

 • A-
 • A+

Η «3 του Σεπτέμβρη», η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου και λιγοστούς, τότε, τολμηρούς συνοδοιπόρους του, αποτελεί το εμβληματικό σημείο αναφοράς για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Συμπυκνώνει τις ελπίδες, τα όνειρα, τις προσδοκίες, αλλά και τα βιώματα εκατομμυρίων Ελλήνων για αλλαγή, δημοκρατία, πρόοδο και ευημερία.

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες πίστεψαν, στήριξαν και ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, έστω για μια φορά στη ζωή τους, αποδεικνύοντας τη βαθιά σχέση της παράταξης με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Σχέση που μεταφράστηκε με συγκεκριμένες επιλογές και προτεραιότητες και άλλαξαν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών, δίνοντας υπόσταση, ευκαιρίες και δυνατότητες.

Η χώρα άλλαξε, όσο και αν κάποιοι επίμονα προσπαθούν να το υποβαθμίσουν. Με υπερβολές ίσως, με στρεβλώσεις, αλλά η χώρα προχώρησε. 44 χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, οι συμβολισμοί και τα αιτούμενα εκείνης της περιόδου είναι επίκαιρα όσο ποτέ.

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, όπου η χώρα ψάχνει το βηματισμό της για τη μετα-μνημονιακή εποχή, με την οικονομία και την κοινωνία λαβωμένη, χωρίς πυξίδα, δίχως στρατηγική και σχεδιασμό για το μέλλον. Όπου ο κύκλος των ψευδαισθήσεων και των εύκολων υποσχέσεων κλείνει οριστικά, αφήνοντας πίσω του απογοήτευση σε όλους όσοι πίστεψαν την ‘’πρώτη φορά αριστερά’’ και διαψεύστηκαν οικτρά.

Για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το στοίχημα παραμένει το ίδιο, όπως τότε:

 • Να εκφράσει και πάλι τις ελπίδες και τις προσδοκίες των μη προνομιούχων και να επανασυνδεθεί αυθεντικά μαζί τους. Να θεμελιώσει, εκ νέου, μια σχέση που ξεθώριασε στην πορεία, λόγω και των αναγκαστικών επώδυνων επιλογών.
 • Να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές ομάδες που το πίστεψαν και το εμπιστεύθηκαν. Να επιλέξει και να προτάξει τον πραγματικά λαϊκό χαρακτήρα του, την αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες, την αυθεντική επαφή με τον κόσμο που προσπαθεί και μάχεται.
 • Να οδηγήσει και πάλι, τη μεσαία τάξη, τις παραγωγικές δυνάμεις, τα πλατιά κοινωνικά στρώματα στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Βελτίωση που θα στηρίζεται στην παραγωγή και την εξωστρέφεια της οικονομίας, σε ένα απαιτητικό περιβάλλον που διαρκώς εξελίσσεται.
 • Να επαναφέρει την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς, το κράτος και την πολιτική. Να αναστρέψει την εικόνα της παραίτησης και της αδιαφορίας που κυριαρχεί σήμερα.
 • Να εγγυηθεί για τη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας, με αυτόνομη εθνική στρατηγική, αλλά και σεβασμό της ιστορίας μας. Χωρίς εκπτώσεις και παραχωρήσεις, να καταστήσει την Ελλάδα και πάλι ισότιμο εταίρο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και ρυθμιστή των εξελίξεων.
 • Να εφαρμόσει μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική για όλους όσοι το χρειάζονται πραγματικά. Να στηρίξει τους αδύνατους, να τους δώσει δυνατότητες να σταθούν και πάλι στα πόδια τους και όχι να τους καταστήσει ομήρους μιας επιδοματικής πολιτικής χωρίς προοπτική.

Σήμερα, που η κοινωνία αναζητά μια ουσιαστική αλλά και ανθρώπινη πολιτική πρόταση, η επαναφορά στις αξίες μας είναι επιτακτική. Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και η ιστορική προσφορά του στη χώρα και τους πολίτες, θα αποτελεί πάντα το φάρο και την πυξίδα της δημοκρατικής παράταξης. Το σημείο αναφοράς, την αφετηρία αλλά και τον προορισμό για το Κίνημα Αλλαγής.

Ξέρουμε από πού ξεκινήσαμε, γνωρίζουμε που θέλουμε να φτάσουμε. Με ένα πραγματικό κίνημα, να τα αλλάξουμε όλα σε πρακτικές και νοοτροπίες. Με νέα πρόσωπα, με διάθεση για προσφορά, με γνώση και με δυναμική.

Η χώρα χρειάζεται και πάλι μια δυνατή δημοκρατική παράταξη με ορμή, πρόταση, όραμα και ελπίδα, όπως τότε. Το στοίχημα είναι μεγάλο και η πορεία δύσκολη. Θα το κερδίσουμε, με αγώνα και επιμονή.

*πρώην βουλευτής Ηλείας ΠΑΣΟΚ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ραντεβού με την Ιστορία
Ο Παπανδρέου τα γνωρίζει πολύ καλά όλα αυτά. Ξέρει πως η επιστροφή στην «Ιθάκη» κρύβει μερικά δύσκολα μονοπάτια ακόμα. Σαν πραγματικός Οδυσσέας όμως ξέρει πως είναι εκείνος που θα γράψει το απρόβλεπτο...
Ραντεβού με την Ιστορία
ΑΠΟΨΕΙΣ
3η του Σεπτέμβρη 1974: διαρκές ορόσημο για τις προοδευτικές δυνάμεις
Η 3η του Σεπτέμβρη του 1974 είναι μιας σπουδαίας σημασίας μέρα στην Ιστορία της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης του τόπου μας. Αποτέλεσε τη νέα αφετηρία για μια καινούργια και νικηφόρα πορεία. Η κατάρρευση...
3η του Σεπτέμβρη 1974: διαρκές ορόσημο για τις προοδευτικές δυνάμεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακαταθήκη του Ανδρέα και τα κοινωνικά αιτήματα του σήμερα
Η ανασύνθεση και ανασύνταξη της μεγάλης παράταξης του αριστερού, προοδευτικού, σοσιαλιστικού και ριζοσπαστικού χώρου προϋποθέτει πολιτικό προοδευτικό σχέδιο με κοινωνικές και πολιτικές όμορες συμμαχίες. Και...
Η παρακαταθήκη του Ανδρέα και τα κοινωνικά αιτήματα του σήμερα
ΑΠΟΨΕΙΣ
3η του Σεπτέμβρη σημαίνει πολιτική στο προσκήνιο
Η 3η του Σεπτέμβρη είναι ίσως η μέρα που σημάδεψε περισσότερο από κάθε άλλη την πολιτική ιστορία του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Ηταν η διακήρυξη, που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήλπιζε να λειτουργήσει ως...
3η του Σεπτέμβρη σημαίνει πολιτική στο προσκήνιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας