• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.8°C / 5.8°C
  1 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.6°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -0.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 4.0°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.4°C / 4.6°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.5°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.9°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 2.3°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.6°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 3.3°C
  1 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.3°C / 4.7°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  63%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ανασχηματισμός, οι έξω και οι εντός

 • A-
 • A+

Η μεγάλη εικόνα δείχνει μετατόπιση του πολιτικού φάσματος προς τα δεξιά και ένα ακροατήριο δυσαρεστημένων και αβέβαιων Ελλήνων. Η Ν.Δ. έχει προσχωρήσει σε ακροδεξιές λογικές, εγκαταλείποντας το Κέντρο. Το Κέντρο -αν εκφράζεται από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.- έχει προσχωρήσει στις τακτικές Μητσοτάκη και του μιντιακού συστήματος ΣΚΑΪ και ΔΟΜ (Μαρινάκη).

Ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίζεται προς τον κεντρώο χώρο, ελπίζοντας σε μια ευρύτερη σύγκλιση με κοινωνικό πρόσημο. Δεν είναι βέβαιο ότι το ακροατήριο των εν γένει δυσαρεστημένων θα αντιδράσει σε όλα αυτά με ιδεολογικό ή πολιτικό κριτήριο και ότι αυτό θα μεταφραστεί σε τεράστιες μεταβολές των δημοσκοπικών ευρημάτων. Βλέπεις, στους φτωχοποιημένους δεν μοιράζεις «Εγχειρίδια Δημοκρατίας»∙ τα ψηφοδέλτια από μόνα τους δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στα καθημερινά χρέη, ούτε ποτέ θεραπεύτηκαν με μάγια τα πάθη της φτώχειας.

Προφανώς, ένας ανασχηματισμός πάντα αποτελεί ύλη θετικού ή αρνητικού πολιτικού σχολιασμού∙ τα πρόσωπα, η αξιοσύνη, οι ικανότητές τους. Εχει σημασία η σύνθεση της κυβέρνησης ως προς την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα∙ ακόμα οι ελιγμοί, οι τακτικισμοί ή και τα σήματα που στέλνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό. Αλλά, στην περίπτωσή μας, δεν είναι αυτή η ικανή πολιτική ύλη ούτε το εθνικό σχέδιο. Δεν είναι αυτό ή, τουλάχιστον, δεν είναι μόνον ο ανασχηματισμός η απάντηση στα ζητήματα της ελληνικής κρίσης, στο μείζον της διαχείρισης της μεταμνημονιακής εποχής: την ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Κατά συνέπεια, ο ανασχηματισμός είναι η μία παράμετρος επιτυχίας ή αποτυχίας. Οχι της κυβέρνησης, αλλά της έκβασης του εθνικού ζητήματος. Αλλες δύο βασικές παράμετροι -για να περιορίσουμε την ανάλυση μόνον σε αυτές- είναι οι έξω, δηλαδή, το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο πορεύεται η χώρα και οι εντός, δηλαδή, τα λοιπά κόμματα και οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις.

Μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008, η έντονη πολιτική και θεωρητική διαμάχη κινήθηκε γύρω από την κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπισή της. Ισχυρή δημοσιονομική τόνωση -μέτρα επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η αύξηση των δημόσιων δαπανών και, πιθανότατα, η μείωση της φορολογίας, για να δοθεί ώθηση στην οικονομία; Ή, αντίθετα, μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των δημόσιων δαπανών και, πιθανότατα, η αύξηση της φορολογίας, για να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη;

Στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν υπήρξε δίλημμα. Οι Βρυξέλλες επέλεξαν κατευθείαν την επεκτατική λιτότητα. Την επέβαλαν στις χώρες με οικονομικά προβλήματα, μαζί με τις νεοφιλελεύθερες ψυχώσεις του ΔΝΤ. Δημιούγησαν ad hoc οικονομικούς μηχανισμούς, που μετέτρεψαν σε εθνικά τα, μάλλον, ευρωπαϊκά προϋπάρχοντα δημοσιονομικά και νομισματικά προβλήματα της αρχιτεκτονικής της Ενωσης και της ευρωζώνης.

Τελικά, σε σχέση με τη διαμάχη μεταξύ -ας πούμε- νεοκεϊνσιανών ελλειμματικών δημοσιονομικών προσαρμογών και λιτότητας γερμανικού-ευρωπαϊκού τύπου με αυστηρές επιτηρήσεις και πολιτικούς εκβιασμούς, δεν υπήρξε τίποτε αριστερό. Υπήρξε κάτι εξ ολοκλήρου νεοφιλελεύθερο. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕ.ΛΛ. έκλεισε τον κύκλο του τρίτου Μνημονίου Συνεννόησης, εφαρμόζοντας την εκδοχή της ακραίας λιτότητας που υπαγόρευσε το Βερολίνο και το ΔΝΤ. Με κόστος τις όποιες ιδέες της Αριστεράς, με οικονομικό και κοινωνικό κόστος, με πολιτικό κόστος, αλλά με την κοινωνία σχεδόν όρθια και εντός της Ε.Ε.

Ως προς τούτο, θα πρέπει να αρθούν οι μεγάλες προσδοκίες για ριζική αλλαγή της πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο. Αλλωστε δεν υπήρξε κάποια αλλαγή στα βασικά οικονομικά υπουργεία. Το μείζον για τη χώρα είναι η αποφυγή του πολιτικού οικονομικού κύκλου. Και αυτό συνδέεται και με την επιτυχή πορεία του νέου κυβερνητικού σχήματος.

Οι εντός, τα άλλα κόμματα και λοιπές πολιτικές δυνάμεις, απάντησαν με μηδενιστική επίθεση και τυφλό αντικυβερνητισμό στον ανασχηματισμό. Ομως, εδώ και καιρό, Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. έχουν εγκαινιάσει έναν πολιτικό οικονομικό κύκλο με δύο στόχους. Πρώτον, να ξεχαστεί η ευθύνη τους για την εθνική χρεοκοπία και, δεύτερον, να πείσουν πως αυτοί μπορούν καλύτερα στην εξουσία. Σήμερα, με νέα ρητή αξίωση: να εξαλειφθεί με κάθε τρόπο η Αριστερά, οι ιδέες και οι δυνάμεις της -αξίωση που νομίζαμε πως είχε εκλείψει από τότε που ζούσε ο Παύλος Μπακογιάννης και οι Κυρκοφλωράκηδες.

Αλλά κάνουν ένα λάθος μαζί με μεταμελημένους πρώην «αριστερούς», που νομιμοποιούν τον Βορίδη και την ακροδεξιά της Ν.Δ. Δεν πρόκειται για την κυβέρνηση ή για το κακό σύμπτωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ασκείται κάποια αριστερή πολιτική στην Ελλάδα∙ ούτε στην Ευρώπη. Υπάρχει οικονομικός φιλελευθερισμός, άνοδος της Νέας Δεξιάς, αλλά και πολλές αποχρώσεις πολιτικού φιλελευθερισμού. Ομως, οι ιδέες της Αριστεράς υπάρχουν ως μέρος του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Εχουν κάθε λόγο να τις απαξιώνουν ο Economist ή ο ΔΟΜ ή οι δυνάμεις της Νέας Δεξιάς. Εδώ είναι το στοίχημα. Η Αριστερά κυοφορεί νοητικά, παραγωγικά και δημιουργικά φορτία, σοβαρά αναγκαία και ανθρώπινα για τη μεταιχμιακή εποχή. Ποιος τα υπερασπίζεται; (και δεν υπονοώ το ΚΚΕ.) Εδώ θα κριθούν πράγματα για το μέλλον. Κυβέρνηση, ευρωπαϊκό πλαίσιο και πολιτικό - μιντιακό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
Για τις καθεστωτικές δυνάμεις, το πρόβλημα δεν είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει δημοσκοπικά τη φθορά που υφίσταται η Ν.Δ. τον τελευταίο καιρό. Αλλά περίπου το αντίστροφο.
Περί «ιδεολογικής καθαρότητας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τοπίο στην ακροδεξιά ομίχλη
Είναι πολλά, πάρα πολλά αυτά που εξαγγέλθηκαν και δεν έγιναν. Οπως πολλά είναι και εκείνα που δεν εξαγγέλθηκαν και έγιναν. Τα μεν αναγγέλθηκαν για να ξεγελάσουν. Τα δε δεν αναγγέλθηκαν γιατί θα είχαν αρνητικά...
Τοπίο στην ακροδεξιά ομίχλη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!
Καλός ανασχηματισμός είναι όταν κανείς δεν χρειάζεται να εξηγήσει γιατί έφυγε ο ένας και γιατί ήρθε ο άλλος όπως αποδείχθηκε στη τελευταία περίπτωση.
Ανασχηματισμός, ακόμα μας εξηγούν!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
Ενώ η χώρα καίγεται, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, και το «επιτελικό» κράτος έφτασε στην κατάρρευσή του, αποκαλύπτεται η μεγάλη σύγχυση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα.
Κάτι δεν πήγε καλά, πρέπει να ξαναρχίσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παίζουμε με τη φωτιά
Ο καβγάς με αφορμή τις φωτιές ήταν αναμενόμενος. Στην Ελλάδα κάθε μέρα που περνάει όλο και κάτι συμβαίνει, για το οποίο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα παλέψουν στα μαρμαρένια επικοινωνιακά αλώνια
Παίζουμε με τη φωτιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας