• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 15.2°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.7°C / 10.5°C
  0 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 17.0°C
  5 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 9.8°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 4.0°C
  1 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 16.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 15.5°C / 18.1°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.4°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 11.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.8°C / 17.8°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  4 BF
  74%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.3°C / 13.1°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 10.6°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  0 BF
  94%
MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας

 • A-
 • A+

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι ότι οδήγησε με επιτυχία τη χώρα στον δύσκολο όσο και επώδυνο δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια.

Το γεγονός ότι οι Ελληνες εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, τρία χρόνια πριν, να τους οδηγήσει στη μετά τα μνημόνια εποχή μια κυβέρνηση που δεν συμμετείχε στο… πάρτι της κερδοσκοπίας και της διαφθοράς είναι η καλύτερη απόδειξη ότι έχουν κατανοήσει τα μηνύματα της κρίσης και έχουν γυρίσει την πλάτη στους υπεύθυνους για τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Η αλλαγή πολιτικού προτύπου στην αντίθετη κατεύθυνση αυτού που οδήγησε στην οικονομική κρίση δείχνει σήμερα να είναι μονόδρομος. Οι πάντες αναγνωρίζουν ότι η επανάληψη των ίδιων πολιτικών θα οδηγήσει στα ίδια, μοιραία αποτελέσματα. Σήμερα είναι σαφές ότι οι πελατειακές, αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές πολιτικές επιλογές που εφάρμοσε το παλιό πολιτικό σύστημα προκάλεσαν υπερμεγέθη εξωτερικό δανεισμό και δυσανάλογη, σε σχέση με τις δυνατότητες της εθνικής οικονομίας, διόγκωση του χρέους, φέροντας την κύρια ευθύνη για την ελληνική χρεοκοπία.

Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη ημέρα είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας και η ενίσχυση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων για την αυτοδύναμη παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανασύνταξη του παραγωγικού ιστού, η αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους με την ενίσχυση των τομέων της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο χωροταξικός επανασχεδιασμός και η ανασυγκρότηση της υπαίθρου με γνώμονα το μέτρο και τον σεβασμό στα όρια της φύσης, η περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση, καθώς και η εφαρμογή μέτρων καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής στις νέες συνθήκες που αυτή διαμορφώνει, για την προστασία από τα διαρκώς εντεινόμενα ακραία φαινόμενα και τους φυσικούς κινδύνους.

Η ένταξη αυτών των πολιτικών προτεραιοτήτων στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης γυρίζει οριστικά την πλάτη στο κακό παρελθόν και δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Κι αυτό γιατί η παραδοχή της βιώσιμης ανάπτυξης αντιμετωπίζει στη ρίζα τους τις παθογένειες που οδήγησαν στην κρίση. Η ισόρροπη συμμετοχή και ενσωμάτωση και των τριών πυλώνων της ανάπτυξης, δηλαδή της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, στις βιώσιμες πολιτικές, αποκαθιστά τη στρεβλή στόχευση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου αποκλειστικά στην οικονομία και το κέρδος.

Η βιώσιμη ανάπτυξη, ενσωματώνοντας μαζί με την οικονομία και τους κοινωνικούς στόχους, αποδίδει δικαιοσύνη, γιατί παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε όλους στα αγαθά της ανάπτυξης, αλλά και γιατί αναδιανέμει τους καρπούς της για τη στήριξη όσων το έχουν ανάγκη.

Επιπλέον, η ένταξη και του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή προοπτική αντιμετωπίζει ριζικά τον κίνδυνο που διατρέχουν η οικονομία και η κοινωνία από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την εξάντληση των φυσικών πόρων, που στηρίζουν την ανάπτυξη και αποτελούν προϋπόθεση για ασφάλεια και ευημερία. Οι νεκροί από τις πλημμύρες τον χειμώνα και από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι συνέπειες της άρνησης του αναπτυξιακού υποδείγματος να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, τέλος, με την οριζόντια διασύνδεση και τις συνέργειες των επιμέρους τομεακών πολιτικών, όπως η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια και η βιομηχανία, καταπολεμούν τον κατακερματισμό των επιμέρους δράσεων και πολλαπλασιάζουν τα οφέλη, διασφαλίζοντας την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια των βιώσιμων πολιτικών.

Ο δρόμος της βιώσιμης ανάπτυξης που υποστηρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση και βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος που εφάρμοσε το παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο ανήγαγε την κερδοσκοπία σε υπέρτατη αρετή και τη διαφθορά σε καθημερινή πρακτική, οδηγώντας τη χώρα σε πολυδιάστατη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Αν και προφανής, ο δρόμος αυτός σήμερα δεν φαίνεται να είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Οχι μόνο γιατί κάθε καινούργιος δρόμος έχει τις δυσκολίες του. Κυρίως γιατί οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ που θησαύρισαν από τη μέχρι σήμερα καταστροφική πορεία της χώρας διεκδικούν την ανάκτηση των παλιών προνομίων τους.

Στη φράση «το παλιό σύστημα δίνει τα ρέστα του», συμπυκνώνεται ο ανηλεής πόλεμος λάσπης, διαστρέβλωσης, ψέματος και κατασυκοφάντησης που οι δυνάμεις της συντήρησης έχουν εξαπολύσει μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν και των τρολ που επινοούν, εναντίον όσων υποστηρίζουν την αλλαγή σελίδας σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η επιτυχία των πρώτων αυτοτελών βημάτων της κυβέρνησης Τσίπρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η αναγέννηση της ελπίδας για ένα διαφορετικό αύριο για όλους είναι ο μεγάλος εχθρός των δυνάμεων της συντήρησης που επιδιώκουν την οπισθοδρόμηση και την επιστροφή στο ίδιο παρελθόν.

Το κοινό αίτημα των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν το παρελθόν για διεξαγωγή εκλογών πριν από την έξοδο από τα μνημόνια άλλωστε είναι η πιο περίτρανη απόδειξη του φόβου τους ότι η ανάληψη των πρώτων, μη καθοδηγούμενων από ξένα κέντρα και γι’ αυτό αυτοδύναμων προοδευτικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών θα τους φέρει σε δυσχερέστατη πολιτικά θέση.

Το μεγάλο διακύβευμα της μετά τα μνημόνια εποχής είναι η συμμαχία των προοδευτικών κοινωνικών δυνάμεων της χώρας για τη δρομολόγηση μια νέας, βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας με κοινωνικό πρόσωπο και περιβαλλοντικές διαστάσεις, στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση από εκείνη που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

* καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα ανεχτεί να γίνει μέρος του πειράματος της κυβέρνησης
Άρθρο της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα στην «Εφ.Συν.» για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και τον αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία.
Η κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας δεν θα ανεχτεί να γίνει μέρος του πειράματος της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βιοποικιλότητα και πανδημίες
Η επικράτηση του σύγχρονου ανθρώπου στο περιβάλλον τον ώθησε σε πληθυσμιακή έκρηξη δημιουργώντας ταυτόχρονα μια σειρά από παρενέργειες: άρχισε να συνωστίζεται σε περιορισμένους οικοτόπους (μεγαλουπόλεις), να...
Βιοποικιλότητα και πανδημίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
Η παρούσα κυβέρνηση, που «έχτισε» το πολιτικό της κεφάλαιο στον πόλεμο ενάντια στον κρατισμό, βρίσκεται σήμερα σε στρατηγικό αδιέξοδο. Ενισχύει άνευ ανταλλάγματος τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων,...
Το αναπτυξιακό κράτος επίκαιρο ξανά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πάμε για Κατάρρευση;
Ουσιαστικό ερώτημα: θα επιλέξουμε σαν ανθρωπότητα συνειδητά την Αποανάπτυξη ή ασυνείδητα θα πάμε για Κατάρρευση κοινωνικών και οικολογικών συστημάτων;
Πάμε για Κατάρρευση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόσκληση-πρόκληση για προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία
Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αποκτά νέα δυναμική. Ο νέος χρόνος φέρνει μαζί του και την πρόσκληση-πρόκληση στις δυνάμεις της πληθυντικής Αριστεράς, ώστε με τη συμμετοχή τους να συνδιαμορφώσουν τη...
Η πρόσκληση-πρόκληση για προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας