Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενα εδώλιο περιμένει τον Λεβέντ στην Αγκυρα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα εδώλιο περιμένει τον Λεβέντ στην Αγκυρα

  • A-
  • A+

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης Σενέρ Λεβέντ δεν είναι αμάθητος σε διώξεις, πολιτικές και δικαστικές, ούτε και ασυνήθιστος σε βίαιες επιθέσεις και βανδαλισμούς.

Υπήρξε αποδέκτης ανάλογων συμπεριφορών πλειστάκις, τόσο στο πρόσφατο όσο και στο πιο μακρινό παρελθόν. Στο ιδιότυπο «πορτφόλιο» των διώξεων εναντίον του περιλαμβάνονται και μια - δυο απόπειρες δολοφονίας, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και με πιστόλια που την τελευταία στιγμή δεν εκπυρσοκροτούσαν.

Οι θέσεις του στο Κυπριακό, που τόσα δεινά τού επισώρευσαν, παραμένουν αναλλοίωτες εδώ και δεκαετίες.

Δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής του ενιαίου κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως εγκαθιδρύθηκε ύστερα από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959. Και δεν μασάει τα λόγια του, αποκαλεί την κατοχή κατοχή και τον κατακτητή κατακτητή.

Εξ ου και οι διώξεις, πότε από τις δομές του ψευδοκράτους και πότε από εθνικιστικούς κύκλους εποίκων και Τουρκοκυπρίων, πάντοτε, βεβαίως, με παρότρυνση-καθοδήγηση από την Αγκυρα.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο αρκούσε μια έμμεση προτροπή του Ταγίπ Ερντογάν από τηλεοράσεως για να κατακλύσουν το κτίριο της «Afrika», της εφημερίδας του Σ. Λεβέντ, εκατοντάδες μαινόμενοι Τούρκοι έποικοι αλλά και Τουρκοκύπριοι εθνικιστές για να το πετροβολήσουν, να ξεχαρβαλώσουν τις ταμπέλες και να τα κάνουν όλα γυαλιά-καρφιά.

Ο Σ. Λεβέντ ήταν μέσα στο γραφείο του και η σωματική του ακεραιότητα κινδύνεψε γι’ ακόμη μια φορά.

Η νέα δίωξη

Φέτος τα πράγματα σκούρυναν ακόμα παραπάνω. Από τον περασμένο μήνα, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης βρίσκεται ενώπιον μιας νέας πρόκλησης. Το τουρκικό καθεστώς επιδιώκει να τον δικάσει, αυτή τη φορά στην ίδια την Αγκυρα.

Η Τουρκία κατακρίνεται διεθνώς για διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων δημοσιογράφων στην επικράτειά της.

Τώρα επεκτείνει προκλητικά αυτήν την κατακριτέα συμπεριφορά και εκτός των εδαφών της. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της νέας δίωξης που επιχειρείται κατά του Σ. Λεβέντ και της «Afrika».

Η νέα υπόθεση είναι ιδιάζουσας σημασίας, καθώς έχει πολυποίκιλες προεκτάσεις που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση -οικονομική, διοικητική και στρατιωτική- του ψευδοκράτους των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών από την ίδια την κατοχική δύναμη, την Τουρκία. Και όμως, υπήρξαν αντιστάσεις.

Ο ίδιος ο Σ. Λεβέντ, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, αρνείται να μεταβεί στην Τουρκία για να δικαστεί.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, διά του εκπροσώπου του Μπαρίς Μπουρτζού, απέκλεισε το ενδεχόμενο «έκδοσης» του Σ. Λεβέντ στην Τουρκία. Ανάλογου περιεχομένου ήταν και η αντίδραση-τοποθέτηση του λεγόμενου πρωθυπουργού του ψευδοκράτους, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Και βεβαίως ούτε οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένουν απαθείς, ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγιναν και συνεχίζονται σχετικά διαβήματα και τοποθετήσεις.

Ο Σ. Λεβέντ είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολίτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ενώσεις αλληλεγγύης

Πρώτες σέρνουν τον χορό της στήριξης στον Σ. Λεβέντ οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις του νησιού, η Ενωση Συντακτών Κύπρου καθώς και η Συντεχνία Εργατών Τύπου Basin Sen που δρα στα κατεχόμενα.

Οι δύο συντεχνίες προκάλεσαν την αντίδραση όχι μόνο της Ευρωπαϊκής αλλά και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων στην οποία αμφότερες ανήκουν.

Παράλληλα, βρίσκονται πίσω από το διάβημα του εκπροσώπου του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου, Χάρλεμ Ντεζίρ, που απευθύνθηκε προσωπικά στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της δίωξης Λεβέντ.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο και εκδότη.

Εκείνο που απομένει να δούμε είναι αν θα απαχθεί ο Λεβέντ από τον κατοχικό στρατό ή από την ψευδοαστυνομία προκειμένου να δικαστεί στην Αγκυρα.

Η προοπτική είναι ιδιαίτερα αμυδρή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται.

Εξάλλου, ανάλογης μεταχείρισης έτυχαν και κάποιοι γκιουλενιστές ή «γκιουλενιστές» στην κατεχόμενη Κύπρο…

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκστρατεία του Ερντογάν ενάντια στον Τύπο
Παρ’ όλες τις δηλώσεις του Ερντογάν και τις επιθέσεις… αγάπης προς τους δημοσιογράφους, η αλήθεια είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος τους απεχθάνεται, όπως και την οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή. Οταν η...
Η εκστρατεία του Ερντογάν ενάντια στον Τύπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία δεν πετυχαίνει πάντα, αλλά μπορεί να σε δυσκολέψει πάρα πολύ
Το να μιλήσει κάποιος για τουρκική προκλητικότητα δεν είναι λάθος, γιατί η ίδια συνειδητά επιλέγει να κινείται με τρόπους που να ωθούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Δεν το αποφεύγει, το επιδιώκει...
Η Τουρκία δεν πετυχαίνει πάντα, αλλά μπορεί να σε δυσκολέψει πάρα πολύ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
Η πολιτική της Λευκωσίας αλλά και οι δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν εύλογες απορίες για τον τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων σε συνεργασία με την Αθήνα.
Ποιος «έστειλε» την Τουρκία στη Λιβύη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
Τι σχεδιάζει ο ΟΗΕ για το Κυπριακό στον εναπομείναντα ελάχιστο χρόνο; Η απεσταλμένη του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Κύπρο σε μια αποστολή με ημερομηνία λήξης. Υστατη προθεσμία...
Από το Κραν Μοντανά στο… πουθενά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυπριακό: ώρα μηδέν
Τις ημέρες αυτές ταξιδεύει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η εντολή που έχει από τον γενικό γραμματέα είναι να αξιοποιήσει το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, καθώς...
Κυπριακό: ώρα μηδέν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εθνικά θέματα»: μια κριτική ματιά
Σήμερα, με τρία από τα ελληνικά «εθνικά θέματα» ανοικτά, ας επιχειρήσουμε μια κριτική ματιά μήπως και η Ελλάδα βγει από τον βάλτο στο οποίο έχει βρεθεί, εν μέρει και από δικές της ενέργειες και δηλώσεις.
«Εθνικά θέματα»: μια κριτική ματιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας