Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τιμητική πολιτογράφηση στον Αιγύπτιο διασώστη Mahmoud Elsayed Moussa

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα με τον Mahmoud Elsayed Moussa

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τιμητική πολιτογράφηση στον Αιγύπτιο διασώστη Mahmoud Elsayed Moussa

  • A-
  • A+

Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018, ενώ η δεύτερη φονικότερη πυρκαγιά του 21ου αιώνα μαινόταν ανεξέλεγκτη στο Μάτι, για όσους δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν οδικώς την περιοχή η θάλασσα υπήρξε το μοναδικό καταφύγιο.

Οι εικόνες με τους εκατοντάδες ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα, αγκαλιά με τα παιδιά και τα ζώα τους, είναι ακόμη νωπές στη μνήμη όλων μας.

Βουτηγμένοι στο νερό, ζώντας τον τρόμο, με το θερμικό φορτίο της φωτιάς που είχε φτάσει ώς την ακτή να τους καίει κι ένα πυκνό σύννεφο καπνού να τους πνίγει, όσοι πρόλαβαν να καταφύγουν στη θάλασσα -ανάμεσά τους πλήθος παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων- μπορούσαν να ελπίζουν πια μόνο σε άμεση βοήθεια.

Ο Mahmoud Elsayed Moussa μαζί με τον καπετάν Κώστα Αρβανίτη, τον γιο του Δημήτρη και τη γυναίκα του, που έσπευσαν με ένα μικρό αλιευτικό σκάφος στον τόπο της καταστροφής για να βοηθήσουν, βρέθηκαν πρώτοι κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Παρά τους θυελλώδεις ανέμους και το πυκνό νέφος καπνού που περιόριζε την ορατότητα σε μόλις λίγα μέτρα, ο καπετάν Κώστας, ο Mahmoud και το υπόλοιπο πλήρωμα του μικρού αλιευτικού κατάφεραν να περισυλλέξουν από τη θάλασσα 23 άτομα που μετέφεραν με ασφάλεια στη Νέα Μάκρη.

Ηταν οι πρώτες ζωές που διασώθηκαν εκείνη την ημέρα στη θάλασσα.

Στη συνέχεια, δίχως δεύτερη σκέψη, ο Mahmoud μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα επέστρεψαν στον τόπο της τραγωδίας για να σώσουν κι άλλες ζωές. Και συνέχισαν να το κάνουν μέχρι τις 2.30 τη νύχτα.

Την προηγούμενη εβδομάδα που επισκέφθηκα τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, είχα τη χαρά να συναντήσω τον Mahmoud στη Νέα Μάκρη. Εκεί μου διηγήθηκε όλα τα παραπάνω.

Παρά τον ήρεμο τόνο της φωνής του, η αφήγησή του με συγκλόνισε. Πρόκειται ίσως για τις πιο κρίσιμες ώρες της ζωής του – εκείνες τις ώρες βρέθηκε πιο κοντά παρά ποτέ στον θάνατο, μου εξήγησε.

Υστερα μου μίλησε για τη ζωή του στην Ελλάδα, όπου εργάζεται ως ψαράς εδώ και τριάντα χρόνια.

Μου είπε επίσης πως ό,τι έκανε εκείνη τη μέρα στο Μάτι, το έκανε πάνω από όλα από ανθρωπιά, αλλά κι από ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα, που όλα αυτά τα χρόνια τον έχει φιλοξενήσει κι αγκαλιάσει σαν να ήταν δικός της άνθρωπος.

Σκέφτηκα τότε: Γιατί ο Mahmoud να αισθάνεται ακόμη απλώς φιλοξενούμενος σε αυτή τη χώρα;

Κι ύστερα από τόσες ζωές συμπολιτών μας που με αυταπάρνηση έσωσε, δεν θα έπρεπε να τον καταστήσει πραγματικά «δικό της άνθρωπο»;

Δεν θα έπρεπε η Πολιτεία να δείξει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη της στο πρόσωπό του -όπως φυσικά σε όλους τους διασώστες- και να τον τιμήσει για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε;

Υπάρχει τρόπος: να πολιτογραφηθεί τιμητικά Ελληνας υπήκοος, όπως σωστά μού υπέδειξε πολίτης που έμαθε την ιστορία του και όπως προβλέπει ο νόμος.

Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Πολιτεία για να τιμήσει τον Mahmoud – έναν άνθρωπο με Α κεφαλαίο, που αποδεδειγμένα πια έχει ανάγκη.

Ή μήπως έχουμε περισσότερο ανάγκη επενδυτές -που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποκτούν όχι απλώς «χρυσή βίζα» όπως στην Ελλάδα, αλλά «χρυσό διαβατήριο» αγοράζοντας ακίνητα και μετοχές- απ’ ό,τι ανθρώπους που σώζουν ζωές;

Ο Mahmoud δεν είναι βέβαια ο μόνος (μετανάστης) στον οποίο χρωστάμε ευγνωμοσύνη για τις ζωές που σώθηκαν την 23η Ιουλίου.

Ως μετανάστης αποτελεί όμως ένα ξεχωριστό παράδειγμα. Οχι τόσο για τους υπόλοιπους μετανάστες, όσο κυρίως για μας τους ίδιους ως Ευρωπαίους πολίτες.

Σε εποχές, που οι αντιμεταναστευτικές και ρατσιστικές φωνές δυναμώνουν στην Ευρώπη, κι ενώ κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες χάνονται αβοήθητοι στα νερά της Μεσογείου, η πράξη του Mahmoud αποτελεί παράδειγμα αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς. Η τιμητική του πολιτογράφηση θα μετουσίωνε τις αξίες αυτές σε ένα ηχηρό μήνυμα της Ελλάδας προς όλη την Ευρώπη.

Ευχαριστούμε τον Mahmoud, τον καπετάν Κώστα, τον γιο του, Δημήτρη, και τη γυναίκα του για ό,τι έκαναν. Δεν θα τους ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να τους ξεχάσουμε.

(Δείτε την αφήγηση του Μαχμούντ από την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο βίντεο, στο κανάλι της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο youtube.)

*ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL

ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις
Μέσα σε μια Ευρώπη όπου οι ακραίες, εθνικιστικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές πληθαίνουν, η ελληνική κοινωνία και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταθούν στο ύψος της ιστορίας και των περιστάσεων και να...
Αλληλεγγύη χωρίς διακρίσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σεβασμός, σιωπή, απόδοση ευθυνών
Αγριο το καλοκαίρι του 2018. Θρήνος και πένθος διαπερνούν την Ελλάδα. Οι φωτιές κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας, ενώ «έκαψαν» όσους έμειναν πίσω. Σεβασμός, σιωπή, αναζήτηση και απόδοση ευθυνών για...
Σεβασμός, σιωπή, απόδοση ευθυνών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
Το Μάτι δεν θύμιζε αργεντίνικη «villa miseria», αλλά ήταν ένας μικρός παράδεισος. Πλήρωσε όμως, όπως πλήρωσαν και πληρώνουν οι «πόλεις της δυστυχίας». Και μάλιστα σε μια ειδυλλιακή περιοχή «πέντε λεπτά –που...
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν αγγίζεται η ουσία του προβλήματος
Το θέμα δεν είναι απλό και φοβάμαι ότι αυτές τις εξαγγελίες τις έχουμε ξανακούσει μετά από κάθε καταστροφή εδώ και δεκαετίες. Φοβάμαι ότι πρώτον δεν αγγίζουν την ουσία του προβλήματος και δεύτερον ότι δεν...
Δεν αγγίζεται η ουσία του προβλήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η απρονοησία των κυβερνήσεων διαιωνίζει τις καταστροφές
Διαχρονικά, με μεγάλη καθυστέρηση ψηφίζονται νόμοι για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών και άλλων καταστροφών, οι οποίοι μένουν στα χαρτιά, λόγω πιέσεων από μικρά και μεγάλα συμφέροντα, στα οποία...
Η απρονοησία των κυβερνήσεων διαιωνίζει τις καταστροφές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…
Ο Ιούλης τέλειωσε με ακόμα μια φονική πυρκαγιά στην Αττική. Ο ένοχος για το νέο αυτό έγκλημα υπάρχει! Και φυσικά δεν είναι τα «καιρικά φαινόμενα», ο «θεός» ή «η κακιά μας η τύχη». Τα εγκλήματα αυτά είναι...
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας