• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.4°C / 34.0°C
  4 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  36°C 32.6°C / 37.7°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 36.0°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 34.6°C
  4 BF
  22%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 33.0°C / 33.7°C
  0 BF
  21%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 32.0°C
  4 BF
  15%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  14%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  3 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  3 BF
  18%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  22%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 34.0°C
  3 BF
  18%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 35.3°C
  4 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.7°C / 34.4°C
  3 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  28%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Την επομένη της καταστροφής

 • A-
 • A+

Η τραγωδία της Μαύρης Δευτέρας της 23ης Ιουλίου θα μας θυμίζει πάντα πόσο εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ της φυσικής καταστροφής με την ανοργανωσιά του Ελληνα. Μισή ώρα ήταν αρκετή για να το δείξει.

Και αν υπήρχε κάτι χειρότερο από την ολιγωρία αυτών των λεπτών, ήταν η απαράδεκτη πολιτική διαχείριση των επόμενων ημερών από την πλευρά της κυβέρνησης: απουσία συγγνώμης, μετάθεση ευθυνών, συνωμοσιολογία κ.λπ., λες και μπορούσε να ξεγελάσει με επικοινωνιακά τεχνάσματα τα «ξεροκέφαλα» γεγονότα. Προσπάθησε αμέσως να βρει εχθρό, αντί να βρει το κουράγιο να πει με ειλικρίνεια την αλήθεια: ότι αιφνιδιάστηκε και «πέτρωσε» ο κρατικός μηχανισμός.

Η τραγωδία στο Μάτι δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτικές κορόνες αλλά ούτε και για συγχωροχάρτια. Δεν πρέπει να αποφύγουμε τον απολογισμό και τον καταλογισμό ευθυνών αν θέλουμε να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Υπάρχουν πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες, μια και οι επιλογές στελεχών χρεώνονται ή πιστώνονται στις πολιτικές ηγεσίες. Εγιναν ήδη κάποιες ανακατατάξεις και πρέπει τώρα να δούμε την επόμενη μέρα. Υπάρχουν μέτρα βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απόδοσης.

Μέτρα βραχυπρόθεσμης απόδοσης είναι τα άμεσα μέτρα επούλωσης των πληγέντων τα οποία δεν πρέπει να καθυστερήσουν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, προέχει ο επανασχεδιασμός των δράσεων στο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας αξιοποιώντας την τραγική εμπειρία από το Μάτι, καθότι το καλοκαίρι είναι ακόμα μπροστά μας (π.χ. αποσαφήνιση τομέων ευθύνης, συντονισμός αστυνομίας-πυροσβεστικής, κανάλια επικοινωνίας κ.λπ.).

Ο εντοπισμός των άμεσα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων, δηλαδή όσων βρίσκονται σε ρέματα, κλείνουν την πρόσβαση σε παραλίες, δυσχεραίνουν οδούς διαφυγής, είναι και αυτό μέτρο άμεσης προτεραιότητας. «Δύσπεπτο» για το πολιτικό μας σύστημα όταν οι βουλευτές (από όλες σχεδόν τις παρατάξεις), είτε με «πελατειακές» ερωτήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία σε διαδικασίες κατεδάφισης προκειμένου να τις αποτρέψουν, έχουν δώσει δείγματα γραφής. Ομως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι το πολιτικό κόστος είναι μηδαμινό μπροστά στο κόστος των ανθρώπινων ζωών.

Στα μεσοπρόθεσμα πρέπει να βάλουμε τον κατά προτεραιότητα προγραμματισμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής από δήμους και περιφέρειες με προτεραιότητα στα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα και πάγωμα της χρηματοδότησης άλλων προγραμμάτων.

Να δοθεί δηλαδή προτεραιότητα σε αυτά και ας γίνουν αργότερα έργα ανάπλασης, παιδικές χαρές και εκδηλώσεις. Επίσης η ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεως με έμφαση σε ελεύθερους χώρους, οδικό δίκτυο κ.λπ. Για όλα αυτά βέβαια προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών που πρέπει να «ξεκολλήσουν». Τέλος, στα μέτρα μεσοπρόθεσμης απόδοσης πρέπει να είναι η εξασφάλιση ενός ετοιμοπόλεμου πυροσβεστικού στόλου.

Στα μέτρα μακροπρόθεσμης απόδοσης θα βάλω κάτι που δεν έχει συζητηθεί πολύ και αφορά την προετοιμασία των επόμενων γενιών. Η εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ., ακόμα και τσουνάμι) θα πρέπει να μπει στα σχολεία. Αυτό είναι το νόημα της τροπολογίας που καταθέσαμε ως Ποτάμι και έγινε δεκτή την περασμένη εβδομάδα: η νομοθετική θεσμοθέτηση για μία ημέρα τον χρόνο υποχρεωτικά αφιερωμένη σε αυτήν την εκπαίδευση (σήμερα υπάρχει μόνο για σεισμό).

Εκπαίδευση με υλικό που θα ετοιμάσει το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και ανάλογους εκπαιδευτές. Ας ξεκινήσουμε από μία ημέρα τον χρόνο, νομοθετικά θεσμοθετημένη, που αφ’ ενός μπορεί να σώσει ζωές στο μέλλον και αφ’ ετέρου θα εξοικειώσει τα παιδιά με φαινόμενα που δυστυχώς όλο και περισσότερο θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Η ενημέρωση, η πρόληψη και η προετοιμασία είναι το κλειδί της άμυνας απέναντι σε τόσο επιθετικές απειλές. Η δική μας γενιά άργησε, ας δώσουμε τουλάχιστον τα εφόδια στις επόμενες…

*Βουλευτής Αττικής – Το Ποτάμι, γραμματέας Κοινοβουλευτικού Εργου

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Της φωτιάς
«Το βράδυ ανάψανε φωτιά και τραγουδούσαν γύρω γύρω». Οι μεγάλοι «Φωτιά είναι τα μάτια σου», τα παιδιά «Φωτιά στα σύνορα της γης θ’ ανάψουμε εμείς με σπίρτο την καρδιά μας» να, πριν από λίγο καιρό το...
Της φωτιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατολική Αττική: φυσική καταστροφή και πολιτική κοινωνία
Η φυσική καταστροφή στην Ανατολική Αττική χαρακτηρίστηκε ως «εθνική τραγωδία». Χρησιμοποιήθηκε αυτή η γλωσσική έκφραση για να δηλωθεί όχι μόνον το ανυπολόγιστο μέγεθος της καταστροφής σε ανθρώπινες ζωές και σε...
Ανατολική Αττική: φυσική καταστροφή και πολιτική κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ηλεία θυμάται και απαιτεί
Στις 24 Αυγούστου, πριν από δεκατρία χρόνια, ο νομός Ηλείας έζησε μια μεγάλη τραγωδία που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και τον κόσμο. Επρόκειτο για έναν «πύρινο» πόλεμο, με αφετηρία χωριά της Ζαχάρως.
Η Ηλεία θυμάται και απαιτεί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο θρήνος της μνήμης
Πέρασε σχεδόν στα ψιλά της ειδησειογραφίας. Τότε στο Μάτι, στις μέρες της μεγάλης καταστροφής. Ολοι, δικαιολογημένα, θρηνούσαν τις χαμένες ζωές. Την τραγικότητα των απωλειών. Την αγωνία της τελευταίας ώρας....
Ο θρήνος της μνήμης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
Το Μάτι δεν θύμιζε αργεντίνικη «villa miseria», αλλά ήταν ένας μικρός παράδεισος. Πλήρωσε όμως, όπως πλήρωσαν και πληρώνουν οι «πόλεις της δυστυχίας». Και μάλιστα σε μια ειδυλλιακή περιοχή «πέντε λεπτά –που...
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…
Ο Ιούλης τέλειωσε με ακόμα μια φονική πυρκαγιά στην Αττική. Ο ένοχος για το νέο αυτό έγκλημα υπάρχει! Και φυσικά δεν είναι τα «καιρικά φαινόμενα», ο «θεός» ή «η κακιά μας η τύχη». Τα εγκλήματα αυτά είναι...
Τα εγκλήματα ενός συστήματος που δολοφονεί δεν έχουν τέλος…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας