• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 22.5°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 27.7°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.2°C / 26.6°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  0 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  63%
Dreamstime

Ξηλώνεται το μοντέλο της Ευρώπης που ξέρουμε

 • A-
 • A+

Η οικονομική κρίση ανέδειξε προβλήματα και στρεβλώσεις καλά κρυμμένες κάτω από το ευρωπαϊκό χαλί, επί σειρά ετών. Φώτισε ιδεοληψίες μίας Ευρώπης που σέρνεται και θα σέρνεται για αρκετά χρόνια ακόμη πίσω από το άρμα του νεοφιλελευθερισμού μέχρι πλήρως να ξεφουσκώσει το μπαλόνι των ψευδαισθήσεών της, ότι πάντα θα είναι τα υποχείρια των κρατούντων της εξουσίας.   

Ανέμπευστη, ανέγγιχτη από τα κρίσιμα της εποχής, συνεχίζει να βαδίζει σε απόσταση από τους πολίτες της. Επιβάλλει μέτρα που επιτείνουν τη φτώχεια των πολλών εις όφελος των λίγων, μέσω προγραμμάτων σκληρής λιτότητας που πηγαίνουν αιώνες πίσω τους λαούς και σκάβουν το λάκκο για το μέλλον τους.

Θέριεψε το τέρας του φασισμού και του ναζισμού, από τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσε, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης με πειραματόζωο την Ελλάδα και έστειλε στο περιθώριο εκατομμύρια πολίτες της. Όμως για την Ευρώπη δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

Η άνοδος του φασισμού και του ναζισμού δεν την τρομάζουν. Πιστεύει βλακωδώς ότι, εάν υιοθετήσει μέρος από την απάνθρωπη πολιτική ιδεολογία τους, θα καταφέρει να ανασχέσει την επικίνδυνη εκλογική δύναμη που αναπτύσσουν.

Η πολιτική ιστορία αποδεικνύει ότι σε αυτή την περίπτωση συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τα πολιτικά τέρατα του φασισμού και του ναζισμού ενδυναμώνονται αντί να αποδυναμώνονται και δημιουργούν έντονες πολιτικές κρίσεις στα δεξιά, κεντροδεξιά κόμματα.  

Η κλιματική αλλαγή που δηλώνει έντονα την παρουσία της τα τελευταία χρόνια, δεν προβλημάτισε την Ευρώπη. Οι μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε σε χώρες της, δεν ευαισθητοποίησαν τους ηγέτες της.

Οι επώδυνες επιπτώσεις της  κλιματικής αλλαγής εφέτος, τόσο στην Ελλάδα με την εθνική τραγωδία που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική, αλλά και με τις υψηλές θερμοκρασίες που σπάνε προηγούμενα ρεκόρ σε χώρες της υπόλοιπης νότιας Ευρώπης, τη βρίσκουν αμήχανη, ανέτοιμη να αντιδράσει.

Η βία που ασκείται στο περιβάλλον συνεχίζεται προς τέρψη των μεγάλων συμφερόντων που επικρατούν στην Ε.Ε., αφήνοντας στο έλεος των καιρικών συνθηκών τους πολίτες της.

Οι αδυναμίες της Γηραιάς Ηπείρου είναι έκδηλες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τόσο στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης που επιχειρεί να τιθασεύσει, όχι άμεσα να αντιμετωπίσει και ας έχουν περάσει δέκα χρόνια, όσο και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Οι λόγοι που την καθιστούν αδύναμη και στις δύο περιπτώσεις είναι γιατί οι πραγματικές λύσεις αντιβαίνουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης που υπηρετεί.

Οι οπές που έχουν ανοίξει για την άλλοτε κραταιά Ε.Ε. είναι καίριας σημασίας για την πορεία της προς το μέλλον, μη αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας.

Τα σημάδια μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ο κύκλος του μοντέλου της Ε.Ε. φτάνει νομοτελειακά στο τέλος του. Η μη επίλυση επί χρόνια προβλημάτων που αφορούν άμεσα τη ζωή των πολιτών της, ξηλώνει σταδιακά το πουλόβερ του μοντέλου της Ευρώπης που ξέρουμε.

* Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή
Φαίνεται πως για τη νέα ελληνική πολιτική ηγεσία τρεις καταστροφές μέσα σε ένα χρόνο από ακραία καιρικά φαινόμενα δεν ήταν αρκετές για να αναζητήσουν λύση από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους για το...
Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βολική αναισθησία
Εάν συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση, τότε το ερώτημα δεν είναι αν θα καταφέρουμε να αλλάξουμε εμείς, αλλά αν θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σε συνθήκες επισιτιστικής κρίσης, μαζικής κλιματικής μετανάστευσης και...
Βολική αναισθησία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και οι πόλεμοι από το 1643
Θυμάμαι ότι αυτό που έλεγε στους λαούς της Ευρώπης η ΕΟΚ και μετά η Ε.Ε., ότι η ενοποίηση δεν θα ξαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο διαφημιστικό εύρημα, και μάλιστα εντελώς...
Η Ευρώπη και οι πόλεμοι από το 1643
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματικός ιμπεριαλισμός και χρέος
Οι πλούσιες χώρες, εντός ή και εκτός των συνόρων τους, έχουν απείρως μεγαλύτερη συνεισφορά στην κλιματική αλλαγή σε σχέση με τις φτωχότερες και στο πλαίσιο του καταμερισμού του κόστους αποτροπής, αποκατάστασης...
Κλιματικός ιμπεριαλισμός και χρέος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κλιματική αλλαγή: ένα πρόβλημα που η λύση του δεν μπορεί να περιμένει
Το αν μερικές από τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποτραπούν εξαρτάται από τη δύναμη των κοινωνικών μας κινημάτων, καθώς και την προθυμία μας να αντιμετωπίσουμε όλο το εύρος των...
Κλιματική αλλαγή: ένα πρόβλημα που η λύση του δεν μπορεί να περιμένει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας