• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.8°C / 27.4°C
  1 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 23.2°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 24.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.2°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.9°C / 24.4°C
  0 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 19.5°C / 27.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.3°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 24.7°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΔΟΕΑΠ: οι προσφυγές εργοδοτών και η κάλυψη των νέων μελών

 • A-
 • A+

Από την Τρίτη 24/7, συμβολική ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, ξεκίνησε και η κάλυψη 6.500 νέων μελών του ΕΔΟΕΑΠ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αυτόματα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι, ενώ ολοκληρώθηκε και η κάλυψη 1.057 που υπέβαλαν οι ίδιοι απογραφικό δελτίο στον οργανισμό.

Στα νέα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πάντα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάθεση εισφορών από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ, για την άμεση κάλυψη και των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.

Μικροπροβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά θα τα ξεπερνάμε με λίγη καλή θέληση. Αλλωστε και το Παρίσι δεν έγινε σε μια ημέρα...

Μέσα στις επόμενες ημέρες ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με ιδιώτες μεγάλους παρόχους υπηρεσιών υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο και δυνατότητα πολλαπλών επιλογών και η κάλυψη των νέων ασφαλισμένων στην υπόλοιπη Ελλάδα, που υπολογίζονται σε 1.650, καθώς και των προστατευόμενων συγγενικών τους προσώπων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμη η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, για τις διαγνωστικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα, οπότε θα τελειώσουν οριστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα φάρμακα λειτουργεί ήδη με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να συνταγογραφούν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ηδη καθημερινά γράφονται περί τις 400 συνταγές.

Προχωρούν οι συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή συμφωνίας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν πρόσβαση σε όλο το δίκτυο υπηρεσιών υγείας, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα υψηλού κόστους κ.ά. σε όλη τη χώρα χωρίς ταλαιπωρία.

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα, εκτιμάται 2-3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει τις επιπλέον καλύψεις που έχουν οι ασφαλισμένοι του (π.χ. θέση νοσηλείας κ.ά.).

Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, που υπολογίζονται σε περίπου 18.000 άμεσα μέλη, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 30.000 μαζί με τα προστατευόμενα μέλη, θα έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.

Οι επιλογές αυτές είναι:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα ιδιόκτητα πολυϊατρεία του ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό ιδιώτες ιατροί. 574 στην Αθήνα και 557 στη Θεσσαλονίκη (ισχύει σήμερα).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το σύστημα δημόσιας υγείας. Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, οικογενειακός γιατρός κ.λπ. (ισχύει ήδη, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για το εισιτήριο στα νοσοκομεία).

ΤΡΙΤΟΝ: Το συνεργαζόμενο δίκτυο του ΕΟΠΥΥ, σε όλη τη χώρα (πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο).

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Τους συνεργαζόμενους με τον ΕΔΟΕΑΠ ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας. Γιατρούς, νοσοκομεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα (αναμένονται νέες συμφωνίες, ενημέρωση από το σάιτ του ΕΔΟΕΑΠ).

ΠΕΜΠΤΟΝ: Την ελεύθερη αγορά υπηρεσιών υγείας με αποδείξεις, βάσει των παροχών και των προϋποθέσεων του ΕΔΟΕΑΠ (ισχύει ήδη).

Ο ΕΔΟΕΑΠ αγκαλιάζει πλέον όλους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς, όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης. Είναι το κοινό μας σπίτι. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία, για τη βιωσιμότητά του, τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης, είναι καλά. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα υπερβούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου θα αποτελέσουν ισχυρό κριτήριο για την τελική εκτίμηση. Από τα μέχρις στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι οι παροχές υγείας και επικούρησης θα είναι ικανοποιητικού επιπέδου.

Οι προσφυγές ορισμένων εργοδοτών στο ΣτΕ κατά του 2% επιχειρούν να τραυματίσουν τον νέο, διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, την ώρα που κάνει τα πρώτα του βήματα για να καλύψει περίπου 30.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Οι εργοδότες οφείλουν να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τέλειωσε.

Η ενημέρωση επιτελεί λειτουργία της δημοκρατίας και γι' αυτό πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία.

Η μικρή θετική διάκριση για τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο, θα βοηθήσει συνολικά την ενημέρωση, ιδιαίτερα αν η ρύθμιση αυτή συνδυαστεί με μέτρα στήριξης ολοκλήρου του κλάδου, που έχουν προταθεί και για τα οποία οφείλουν να δεσμευτούν η κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Ολοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης, ενωμένοι πλέον, θα δώσουμε τη μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ της καρδιάς μας, έχοντας συνείδηση ότι η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί το πρώτο βήμα και το εφαλτήριο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στον κλάδο συνολικά, με στόχο την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

*πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
Πολλά αληθινά αλλά και αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί τις τελευταίες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ -τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας και Επικούρησης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο και γενικά...
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της ενημέρωσης
Αυτές τις ημέρες παίζεται το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, δηλαδή του φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης περίπου 30.000 ασφαλισμένων στα μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας.
Το ΣτΕ αποφασίζει για το μέλλον της ενημέρωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
Η πολιτεία, έπειτα από περίοδο αδράνειας, αποφάσισε με τη συμφωνία των κομμάτων να στηρίξει τον ΕΔΟΕΑΠ, τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ των εργαζομένων στα μέσα. Ομως η...
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε
Οι Ενώσεις δεν πρόκειται να παίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ κορόνα-γράμματα, θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους γιατί είναι το παιδί τους, περισσότερο τώρα, με τη νέα του μορφή, που αρχίζει να μπουσουλάει. Δεν εγκαταλείπεις το...
Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ τώρα, το τζάμπα τελείωσε
Επειδή υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση, ορισμένες φορές μάλιστα σε «βαθμό κακουργήματος», σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, αναγκάζομαι να παρέμβω δημόσια,...
Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ τώρα, το τζάμπα τελείωσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τρέμουν ότι άλλη μια συμφορά τούς περιμένει, με νέες δραματικές περικοπές που επιβάλλουν αντισυνταγματικά και δίχως καμιά μνημονιακή υποχρέωση οι δανειστές, ο...
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας