• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 16.4°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 16.8°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.9°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.5°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  0 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 18.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.1°C
  1 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.9°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.2°C / 16.7°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  0 BF
  62%
MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ευθύνες της επόμενης μέρας

 • A-
 • A+

«Πλανάται πλάνην οικτράν» όποιος πιστεύει ότι αν παραιτηθούν οι υπεύθυνοι για την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών και αν συλληφθούν και τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι των εμπρησμών, το πρόβλημα θα θεραπευτεί και η απειλή για επόμενη τραγωδία θα πάψει να υφίσταται.

Χωρίς καθόλου να υποτιμάται το ζήτημα της τιμωρίας των εκάστοτε ενόχων, οι αιτίες του προβλήματος των καταστροφών από φυσικούς κινδύνους, είτε πρόκειται για πυρκαγιές το καλοκαίρι, είτε για πλημμύρες τον χειμώνα, είναι τόσο βαθιές και τόσο συστηματικές που χρειάζεται τεράστια προσπάθεια στην κατεύθυνση ενός νέου, ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού, προκειμένου να θεραπευτούν οι παθογένειες. Κι αυτό γιατί οι πραγματικές αιτίες του μεγάλου αυτού προβλήματος είναι ανθρωπογενείς και εντοπίζονται στο πνεύμα και στον τρόπο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα η περιφερειακή, η πολεοδομική και η οικιστική ανάπτυξη.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν για το καλοκαίρι και για τη δική μας κλιματική και γεωγραφική περιοχή ένα απόλυτα φυσιολογικό, συνηθισμένο και αναμενόμενο φαινόμενο. Μια ματιά στις γειτονικές μεσογειακές χώρες, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, μέχρι και την Πορτογαλία, μπορεί να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Πέρα από τις ίδιες τις δασικές πυρκαγιές όμως, ακόμη μεγαλύτερος και σοβαρότερος κίνδυνος είναι αυτός των συνεπειών που μπορεί αυτές να έχουν όταν συμβαίνουν μέσα σε κατοικημένο περιβάλλον. Διότι ένας οικισμός χτισμένος μέσα σε μεσογειακό πευκοδάσος, που όπως είναι γνωστό αποτελεί άκρως επικίνδυνη βόμβα εύφλεκτης ύλης, θα είναι πάντα ευάλωτος σε πυρκαγιά όταν οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Ο κίνδυνος εκτοξεύεται στα ύψη, τέλος, όταν το οικιστικό περιβάλλον εντός του οποίου αναπτύσσεται μια πυρκαγιά έχει δομηθεί χωρίς ρυμοτομία και χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως συνέβη στην Ανατολική Αττική, αλλά και σε πλείστες όσες άλλες περιοχές της χώρας, ώστε σε μια άκρως πυκνοδομημένη περιοχή να μην υπάρχουν ούτε αντιπυρικές ζώνες, ούτε κανονικού πλάτους δρόμοι, ούτε καν διέξοδοι διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Εκείνο που καθιστά τους κινδύνους ακόμη μεγαλύτερους στο άμεσο μέλλον είναι το αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός ότι ο πλανήτης τις τελευταίες δεκαετίες δοκιμάζεται από κλιματικές αλλαγές.

Σε μια τέτοια περίοδο κλιματικών αλλαγών, με συχνότερη εμφάνιση ακραίων φαινομένων, ο κίνδυνος της ανάφλεξης κορυφώνεται και είναι ανεξάρτητος από το αν θα υπάρξει ή όχι εμπρησμός. Η αυτανάφλεξη της εύφλεκτης ύλης άλλωστε, όπως συμβαίνει στο πευκοδάσος όταν η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο, είναι πολύ συχνή αιτία πρόκλησης δασικών πυρκαγιών σε όλο τον κόσμο. Οταν μάλιστα φυσά δυνατός άνεμος, οι μικρές εστίες εύκολα εξελίσσονται σε πυρκαγιές που επεκτείνονται γρήγορα και καταστρέφουν εκτεταμένες περιοχές.

Ο,τι λοιπόν συνέβη τον χειμώνα με τις καταστροφικές πλημμύρες στην αυθαίρετα και άναρχα δομημένη Δυτική Αττική -τις οποίες πλημμύρες με βεβαιότητα θα δούμε να επιστρέφουν με τις πρώτες βροχές και στα καμένα της Ανατολικής Αττικής, αν δεν υπάρξει άμεση πρόνοια αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας-, αυτό ακριβώς συνέβη φέτος το καλοκαίρι και στην εξίσου αυθαίρετα και άναρχα δομημένη Ανατολική Αττική.

Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο εξής, αφού ακραία φαινόμενα που άλλοτε συνέβαιναν κάθε 50, 100 ή και περισσότερα χρόνια, στην εποχή της κλιματικής αλλαγής θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα και όλο και πιο έντονα.

Και όσο αυτά τα όχι και τόσο, πλέον, ακραία φυσικά φαινόμενα συναντούν εξίσου ή και ακόμη περισσότερο ακραίες ανθρωπογενείς επεμβάσεις και παραβιάσεις, όπως η αυθαίρετη καταπάτηση και η άναρχη δόμηση εντός δασικών περιοχών ή εντός της κοίτης ποταμών και χειμάρρων, τόσο οι καταστροφές και οι τραγωδίες θα πολλαπλασιάζονται και τόσο εμείς θα ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα για να εξευμενίσουμε το κακό…

Η φύση έχει μνήμη. Μπορεί να αργεί να αντιδράσει, αλλά πάντοτε εκδικείται την ύβρη του βιασμού και της καταπάτησής της.

Οπως λοιπόν το επί χρόνια αντιπαραγωγικό, διεφθαρμένο και πελατειακό κράτος της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης κατέρρευσε χρεοκοπημένο μέσα στις παθογένειες του υπερδανεισμού του, έτσι και το στρεβλό και άναρχο μοντέλο της οικιστικής ανάπτυξης καίγεται σήμερα, μέσα στις ίδιες του τις αντιφάσεις και τις παθογένειες.

Οι στάχτες και οι νεκροί της Ανατολικής Αττικής, οι πνιγμένοι και κατεστραμμένοι από τις πλημμύρες της Δυτικής Αττικής, αλλά και η φτώχεια της χρεοκοπημένης Ελλάδας των μνημονίων δείχνουν τον δρόμο για τη μεγάλη αλλαγή που πρέπει να τολμήσουμε για να αλλάξουμε σελίδα.

Την αλλαγή στην αντίθετη κατεύθυνση από τη νεοφιλελεύθερη που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, στην οποία ο αναπτυξιακός σχεδιασμός είχε ως μόνο σκοπό το κέρδος μιας μικρής πολιτικής και οικονομικής ελίτ.

Η μεγάλη αλλαγή που επιβάλλεται σήμερα η Ελλάδα να τολμήσει πρέπει να γίνει στην κατεύθυνση μιας αυτοδύναμης, δίκαιης και ισόρροπης ανάπτυξης, στην οποία ο σχεδιασμός θα γίνει με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος της οικονομίας, της κοινωνίας, αλλά και του περιβάλλοντος. Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό είναι σαφές ότι οι τομείς του Περιβάλλοντος, της Χωροταξίας και των Υποδομών, ο σχεδιασμός δηλαδή, η μελέτη και η υλοποίηση, πρέπει ολοκληρωμένα να ενταχθούν σε ενιαίο κέντρο ενός βιώσιμου στρατηγικού σχεδιασμού.

Αν οι πραγματικοί ένοχοι για την ελληνική τραγωδία είναι όσοι ευθύνονται για τον σημερινό καταστροφικό σχεδιασμό, οι ένοχοι της επόμενης μέρας θα είναι όσοι επιμείνουν πεισματικά να υποστηρίζουν τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή.

* καθηγητής, προέδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Αλίκη στη Χώρα των Καθαρών Τεχνολογιών
Στις 4 Νοεμβρίου 2021, οκτώ ημέρες πριν ολοκληρωθεί η COP26 για το Κλίμα, το περιοδικό Spiegel δημοσίευσε το άκρως κατατοπιστικό άρθρο «Η βρόμικη αλήθεια για τις καθαρές τεχνολογίες»
Η Αλίκη στη Χώρα των Καθαρών Τεχνολογιών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άλλη πλευρά της Γλασκόβης
Το κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ, περιβλήθηκε τον μανδύα του περιβαλλοντισμού, ως το θεμέλιο που νομιμοποιεί τον περιβαλλοντισμό των μεγάλων επιχειρήσεων του μέλλοντος.
Η άλλη πλευρά της Γλασκόβης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
Στις επόμενες δεκαετίες θα ανοίξει μια αγορά «μετάβασης» εκατοντάδων τρισεκατομμυρίων από την οποία οι τραπεζίτες, οι «επενδυτές» και οι πολυεθνικές των κατασκευών θα αποκομίσουν κέρδη που θα ζήλευε κι ο......
Οι χρυσοκάνθαροι της κλιματικής αλλαγής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!
Εδώ και δεκαετίες ανατράπηκε η γραμμική εικόνα του κόσμου, με πρώτους διδάξαντες τους φυσικούς επιστήμονες (φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, κλιματολόγους, οικολόγους...) που μας έμαθαν ότι οι σχέσεις στη φύση...
Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, οι σχέσεις είναι αμφίδρομες!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
Fit for 55: Η πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη δημοσιότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε να απαντήσουμε θεσμικά στην Ε.Ε. ώστε να αντιμετωπίσουμε στον πυρήνα...
Περιβαλλοντικό νομοθετικό πακέτο Fit for 55: Η επανάσταση απαιτεί συναίνεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Πράσινη» φτωχοποίηση
Η «πράσινη ενέργεια» αφορά έναν μετασχηματισμό με καταλυτικές επιπτώσεις, αφού η προσαρμογή της οικονομίας στο νέο μοντέλο θα προκαλέσει αλλαγές αντίστοιχης σφοδρότητας και μονιμότητας με εκείνες που προκάλεσε...
«Πράσινη» φτωχοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας