• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.9°C / 18.4°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.2°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.6°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 17.6°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 19.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 20.2°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 17.3°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  78%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Να επιλυθεί το θέμα της αστικοποίησης των δασών της Αττικής

 • A-
 • A+

Είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί κανείς για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι και είναι πολύ άσχημο να παρεμβαίνεις όταν δίπλα μας υπάρχουν χαμένες ανθρώπινες ζωές, γεγονός που καθιστά όλα τα υπόλοιπα δευτερεύοντα μπροστά σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα.

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τουλάχιστον τις στοιχειώδεις διαπιστώσεις, για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Ηταν όντως ακραία τα καιρικά φαινόμενα (ισχυροί άνεμοι - πλευρικοί) που καθιστούσαν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών, αλλά μπορεί αυτό να δικαιολογήσει τον τραγικό απολογισμό;

Οχι, δεν τον δικαιολογεί. Θα έλεγε κανείς ότι δεν λειτούργησε τίποτα σωστά, θα ήταν κάτι που δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Υπήρχαν όμως και οι αντικειμενικές συνθήκες που καθιστούσαν το έργο δύσκολο, όπως η άναρχη δόμηση της περιοχής. Χρόνια τώρα επαναλαμβάνουμε ότι μια φυσική καταστροφή αντιμετωπίζεται όταν έχουν ληφθεί τα προληπτικά μέτρα, τα οποία καθιστούν εύκολη την καταστολή.

Τι σημαίνει πρόληψη και προληπτικά μέτρα;

- Καθαρισμός, αραιώσεις και γενικότερα δασοκομικά μέτρα για τη μείωση της βιομάζας και της καύσιμης ύλης γενικότερα.

- Περιφρούρηση εκτάσεων με 24ωρη φύλαξη.

- Ενημέρωση του κόσμου για τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κατά την εκδήλωση του όποιου φαινομένου φυσικής καταστροφής.

- Υπαρξη σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών λόγω φαινομένων φυσικών καταστροφών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, όπου αναλυτικά και ονοματισμένα θα καταγράφονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα της κάθε υπηρεσίας και του κάθε αρμόδιου φορέα.

Δυστυχώς αυτό δεν εφαρμόζεται στη χώρα μας. Οταν τις πυρκαγιές τις είχε ως αρμοδιότητα η Δασική Υπηρεσία, υπήρχαν φωνές που έλεγαν ότι πρέπει να φύγουν και να πάνε στην Π.Υ., έγινε και αυτό, αλλά το αποτέλεσμα διάψευσε τις προσδοκίες. Στη μάχη αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών δεν περισσεύει κανείς και καμία υπηρεσία ή αρμόδιος φορέας. Πρέπει με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν να επανεξεταστεί ο σχεδιασμός αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ικανός και αποτελεσματικός.

Υπάρχει η εμπειρία, η γνώση, η επιστημονική κατάρτιση, ας το τολμήσουμε για να πάψουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Αττική υπάρχει πανσπερμία διάσπαρτων οικισμών, εντός των δασών, γεγονός που καθιστά δύσκολη την προστασία τους και την αντιμετώπιση του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών.

Και αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, διότι κακώς μεν, όμως έτσι είναι αυτοί οι οικισμοί, παράνομοι αλλά λειτουργούν ως «νόμιμοι» συνδεδεμένοι με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας. Χρειάζεται επίλυση του θέματος της αστικοποίησης των δασών της Αττικής, που απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και θα έλεγα ότι πρέπει να τύχει και διακομματικής συναίνεσης.

* δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Μελετητών Γεωτεχνικών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού
​Δυστυχώς οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές και ο μεγάλος αριθμός νεκρών συμπολιτών μας φέρνουν στην επιφάνεια ξανά τα διαχρονικά και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ευρύτερο πολεοδομικό...
Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Την επομένη της καταστροφής
Η τραγωδία της Μαύρης Δευτέρας της 23ης Ιουλίου θα μας θυμίζει πάντα πόσο εκρηκτικό είναι το κοκτέιλ της φυσικής καταστροφής με την ανοργανωσιά του Ελληνα. Μισή ώρα ήταν αρκετή για να το δείξει.
Την επομένη της καταστροφής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Της φωτιάς
«Το βράδυ ανάψανε φωτιά και τραγουδούσαν γύρω γύρω». Οι μεγάλοι «Φωτιά είναι τα μάτια σου», τα παιδιά «Φωτιά στα σύνορα της γης θ’ ανάψουμε εμείς με σπίρτο την καρδιά μας» να, πριν από λίγο καιρό το...
Της φωτιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
Το Μάτι δεν θύμιζε αργεντίνικη «villa miseria», αλλά ήταν ένας μικρός παράδεισος. Πλήρωσε όμως, όπως πλήρωσαν και πληρώνουν οι «πόλεις της δυστυχίας». Και μάλιστα σε μια ειδυλλιακή περιοχή «πέντε λεπτά –που...
Τριτοκοσμικός εφιάλτης στην Αττική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διαχρονικό έλλειμμα αλήθειας
Στη χώρα μας ένα διαχρονικό έλλειμμα αλήθειας γεννά αυταπάτες αλλά και τη μετάθεση ευθυνών από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και αντιστρόφως, ενώ οι ψηφοφόροι εμφανίζονται στη διαμάχη ως θύματα των...
Διαχρονικό έλλειμμα αλήθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια πόλη για μας
Αλλος ένας φόβος προστέθηκε στους φόβους μας. Ο φόβος των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τα τείχη που κάποτε χτίσαμε γύρω από τις σύγχρονες πόλεις δεν μας προστατεύουν πια. Αυτή τη φορά πληρώσαμε μεγάλο τίμημα.
Μια πόλη για μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας