• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 32.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 32.1°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 32.7°C
  3 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 35.6°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 32.0°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  1 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.7°C / 28.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.6°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 27.3°C / 32.7°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.5°C / 29.7°C
  3 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  39%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χαλέπιος πεύκη, αθώα ή ένοχη;

 • A-
 • A+

Και ξαφνικά ανακαλύψαμε τον ένοχο. Ποιος φταίει για τις δολοφονικές πυρκαγιές; Το πεύκο και συγκεκριμένα η χαλέπιος πεύκη. Το «καταραμένο δέντρο», όπως άκουσα και διάβασα τις τελευταίες μέρες να λέγεται από πολλούς. Ποιος φύτεψε τη χαλέπιο πεύκη στην Αττική; Μα φυσικά η ίδια η φύση. Μόνο που η φύση δεν φύτεψε και σπίτια ανάμεσα στα πεύκα.

Η βλάστηση στην Αττική είναι χαρακτηριστική της μεσογειακής ζώνης βλάστησης, όπου κυριαρχούν τα πεύκα της χαμηλής ζώνης (χαλέπιος για την Αττική, τραχεία για άλλες περιοχές) και τα αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, κουμαριά, αριά κ.λπ.). Στα μεσογειακά οικοσυστήματα οι δασικές πυρκαγιές ήταν, είναι και θα είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Αποτελούν μέρος του κύκλου ζωής τους και μηχανισμό αναγέννησής τους. Για τον λόγο αυτό και τα είδη της μεσογειακής ζώνης έχουν αναπτύξει μηχανισμούς ανάκαμψης μετά τις πυρκαγιές, όπως υπόγειοι οφθαλμοί για τα αείφυλλα ή αυξημένη φυτρωτικότητα των σπόρων μετά τη φωτιά για τα πεύκα.

Τι φταίει λοιπόν και ένα φυσικό φαινόμενο οδηγεί σε εθνική τραγωδία;

▪ Φταίει ότι επί δεκαετίες, λόγω έλλειψης δασικών χαρτών και Δασολογίου, οι πυρκαγιές γίνονταν αφορμή για την οικοπεδοποίηση των δασών και τη μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε οικιστικές.

▪ Φταίει ότι με την έλλειψη δασικής πολιτικής, ανεπαρκούς χρηματοδότησης, υποστελέχωσης και απαξίωσης της Δασικής Υπηρεσίας, τα δάση αυτά έμειναν χωρίς διαχείριση. Επιπλέον, το πεύκο δεν έχει πια οικονομική αξία. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η συσσώρευση καύσιμης ύλης και ο μεγάλος αριθμός υπερήλικων δέντρων, που είναι από μόνα τους «βραδυφλεγείς βόμβες».

▪ Φταίει η εγκατάλειψη της παραδοσιακής ρητίνευσης της χαλεπίου πεύκης, την οποία επί αιώνες ασκούσαν οι κάτοικοι της Αττικής και οι ρητινοσυλλέκτες αποτελούσαν τους καλύτερους φύλακες των δασών.

▪ Φταίει η άναρχη δόμηση χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό, που μετέτρεψε έναν οικισμό σε παγίδα θανάτου.

Η χώρα βυθίστηκε στο πένθος. Να θρηνήσουμε τους νεκρούς μας, να αποκαταστήσουμε τις περιουσίες, αλλά κυρίως να φροντίσουμε να μην ξανασυμβεί τέτοια τραγωδία. Οπως επιτάσσει το Σύνταγμα, πρέπει να οριοθετηθεί άμεσα η καμένη έκταση και να κηρυχθεί η δασική έκταση αναδασωτέα, με βάση τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης.

Επίσης προτείνονται:

● Απομάκρυνση της καμένης βλάστησης και δημιουργία κορμοφραγμάτων, για την αποφυγή διαβρωτικών και πλημμυρικών φαινομένων, αλλά και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης.

● Προστασία της περιοχής από τη βόσκηση έτσι ώστε να λειτουργήσουν οι φυσικοί μηχανισμοί αναγέννησης της βλάστησης.

● Διαχειριστικές μελέτες και καθαρισμός των δασών από τη συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και απομάκρυνση των υπερώριμων δέντρων (με εξαίρεση των ατόμων που θεωρούνται μνημεία της φύσης, τα οποία πρέπει να αναδειχτούν).

● Προώθηση και ενίσχυση της ρητινοσυλλογής, με δεδομένη την επανάκαμψη της εμπορικής αξίας της φυσικής ρητίνης.

● Αμεση πολεοδόμηση των οικισμών, με αυστηρή τήρηση των πολεοδομικών κανόνων, ακόμη και όταν αυτοί απαιτούν σκληρά μέτρα (κατεδαφίσεις μαντρότοιχων ή ακόμη και σπιτιών).

Το τελευταίο διάστημα έγιναν από την κυβέρνηση δύο πολύ σημαντικά βήματα. Το πρώτο είναι η ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών σε μεγάλο μέρος της χώρας, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που επιπλέον αποτελεί εργαλείο προστασίας των δασών.

Το δεύτερο είναι η κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση για την επόμενη εικοσαετία. Το κείμενο της ομάδας εργασίας που συστάθηκε, μετά από έναν κύκλο ανοιχτών συνεδριάσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκε ήδη στη Βουλή και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε να καταλήξει σε Υπουργική Απόφαση στις αρχές του φθινοπώρου.

Απομένουν να γίνουν ακόμη πολλά, κυρίως ο εκσυγχρονισμός, η αναδιοργάνωση, η στελέχωση και η επαρκής χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της στην προστασία και τη διαχείριση των ελληνικών δασών.

Είναι σημαντικό να μη μείνουν οι καλές πρωτοβουλίες κενό γράμμα, ώστε τα δάση μας να είναι πηγή ζωής και αειφορικής ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα έχουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

* Δασολόγος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να επιλυθεί το θέμα της αστικοποίησης των δασών της Αττικής
Είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί κανείς για τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Κινέτα και Μάτι και είναι πολύ άσχημο να παρεμβαίνεις όταν δίπλα μας υπάρχουν χαμένες ανθρώπινες ζωές, γεγονός που...
Να επιλυθεί το θέμα της αστικοποίησης των δασών της Αττικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού
​Δυστυχώς οι τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές και ο μεγάλος αριθμός νεκρών συμπολιτών μας φέρνουν στην επιφάνεια ξανά τα διαχρονικά και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στο ευρύτερο πολεοδομικό...
Ο δημόσιος χώρος υποχωρεί στην αρπακτική βουλιμία του ιδιωτικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δύο όψεις της ασύδοτης ανάπτυξης
Υπόλοιπο Αττικής είναι η περιοχή που δημιουργήθηκε γύρω από την Αθήνα και τις γειτονιές της με μια τελείως άναρχη ανάπτυξη από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, αλλά με ένα μεγάλο κοινό: την απόλυτη ασυδοσία και...
Οι δύο όψεις της ασύδοτης ανάπτυξης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς να κρυφτείς απ’ όλα αυτά, στη Βόρεια Εύβοια
Πού να’ ναι τώρα οι ρετσινάδες, πού να’ ναι οι αγρότες, οι μελισσοκόμοι, και οι κτηνοτρόφοι; Τι να την κάνουν τη «φωτόδενδρη» όψη των «πραματευτάδων», και τις υποσχέσεις τους;
Πώς να κρυφτείς απ’ όλα αυτά, στη Βόρεια Εύβοια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φωτιές! Να σκεφτούμε το μέλλον του περιβάλλοντος των παιδιών μας
«Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και φυσικά ανθρώπινες ζωές», επισήμανε ο υπουργός και απηύθυνε έκκληση προς όλους εμάς ώστε να είμαστε...
Φωτιές! Να σκεφτούμε το μέλλον του περιβάλλοντος των παιδιών μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας