Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος ξορκίζει την ανόθευτη δημοκρατική επιλογή;
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος ξορκίζει την ανόθευτη δημοκρατική επιλογή;

  • A-
  • A+

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αδικεί μέχρι και την ώρα της ψήφισής της τη μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που η ίδια επέλεξε να θέσει εξαρχής ως προτεραιότητά της. Τόσο επιλέγοντας, με μεγάλη καθυστέρηση, να προωθήσει προς νομοθέτηση μόνο ένα μικρό τμήμα του Πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής του αρ. 5 του Ν. 4368/2016, τη σύσταση της οποίας η ίδια ζήτησε από το Κοινοβούλιο για τον σκοπό αυτό, όσο και με τα απαράδεκτα παιχνίδια κατάθεσης και επανακατάθεσης βουλευτικών τροπολογιών ως προς τον (τελικό) ορισμό του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το χειρότερο είναι ότι έτσι υπονομεύεται η ομαλή εισαγωγή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους εισηγητές της. Αφήνοντας χώρο δημιουργίας άλλοθι στη στείρα ρητορική της πλευράς Πατούλη εναντίον της και οδηγώντας σε φανερή αμηχανία τους δήμους της Αττικής (και όχι μόνο) που στην πλειονότητά τους την προσλαμβάνουν θετικά, διεκδικώντας παράλληλα τη θέσπιση αυξημένων δικλίδων κυβερνησιμότητας.

Οι αποτυχημένοι κυβερνητικοί χειρισμοί, όμως, διόλου δεν αθωώνουν όσους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης επιλέγουν ευτελιστικές για τον θεσμικό ρόλο τους συμπεριφορές και ανιστόρητη στάση, υποστηριζόμενη δε και από πολυδάπανη διαφημιστική καμπάνια ενίσχυσής της. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα μιας ριζικής μεταρρύθμισης παρατηρήθηκε έντονη δυσθυμία ουσιαστικής συμμετοχής στη θεσμοθετημένη διαβούλευση, ιδιαίτερα (αν και όχι αποκλειστικά) από τη συντηρητική πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ.

Μία εκ προοιμίου αρνητική στάση που εντείνεται συνεχώς, η οποία σημαδεύτηκε από τη φαμφαρόνικη αποχώρηση των εκπροσώπων του κεντρικού οργάνου αντιπροσώπευσής μας από τον οργανωμένο διάλογο της Επιτροπής, στον βωμό των παιδικών ασθενειών των κομματικών παιχνιδιών και προσωπικών στρατηγικών. Σε τι αντιδρούν; Στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής που εξασφαλίζει την ανόθευτη δημοκρατική επιλογή. Κι αν δεν χωράει αυτό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε για ποια δημοκρατική διακυβέρνηση μπορούμε να μιλάμε;

Υποστηρίζουν όσοι αντιδρούν ότι τίθεται σε κίνδυνο η διοικησιμότητα των δήμων, συγχέοντας τη συγκρότηση των Αυτοδιοικητικών Αρχών με τον σχηματισμό κεντρικής κυβέρνησης, παρότι ιστορικά πρόκειται για θεσμούς με εντελώς διαφορετικό υπόβαθρο και περιεχόμενο. Δεν υφίσταται, δηλαδή, ιστορικά πλαίσιο παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ από πολιτική σκοπιά απουσιάζει πλήρως και η δυνατότητα ανάκλησης των εκλεγμένων Αρχών.

Μέχρι σήμερα ο νομοθέτης δεν έχει θέσει ζήτημα λήψης ψήφου εμπιστοσύνης γιατί θεωρεί πως για τις τοπικές υποθέσεις, όποιες κι αν είναι σε τελική ανάλυση οι παραταξιακές ισορροπίες, οι αιρετοί οφείλουν να ξεπερνούν τις στενές αντιλήψεις τους, προκειμένου να λαμβάνονται οι αναγκαίες αποφάσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

Συνεπώς, από θεσμική πλευρά, είτε με πλειοψηφικό είτε με αναλογικό σύστημα εκλογής, το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου θεωρείται ώς τώρα θεσμικά υπόχρεο για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων. Αυτό, λοιπόν, γίνεται με τη νομοθετούμενη απλή αναλογική σαφές και ξεκάθαρο. Η αντιπολίτευση παύει να είναι απλώς καταγγελτική και η διακυβέρνηση παύει να είναι συγκεντρωτική. Και οι πολίτες μοιράζονται τις ευθύνες των αποφάσεων που έχουν πια στα χέρια τους, αφού ταυτόχρονα και υποστηρικτικά καθιερώνονται σημαίνουσες συμμετοχικές διαδικασίες και τοπικά δημοψηφίσματα.

Αν και ο –μάλλον πομπωδώς αποκληθείς– «Κλεισθένης» δεν συνιστά μια ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, βέβαιο είναι πως η εισαγωγή της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου δεν πρόκειται να «διαλύσει τους δήμους», όπως με ελαφρότητα αναφέρει η γνωστή ιλουστρασιόν καμπάνια καταγγελίας της απλής αναλογικής που εναντιώνεται στην ισότητα της ψήφου των δημοτών και μάλιστα με τα ίδια τα χρήματά τους... Ισως διαλύσει μόνο μερικές παλιές νοοτροπίες και νοσηρές παθογένειες.

* Αντιδήμαρχος Βριλησσίων - πολιτικός επιστήμονας (MSc) & μέλος της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του αρ. 5 του Ν. 4368/2016

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
Οπως εκατομμύρια συνέλληνες, έτσι κι εγώ παρακολούθησα στην οθόνη τη γιορτή της δημοκρατίας, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, την περασμένη Κυριακή. Με την εξής διαφορά: η οθόνη ήταν του υπολογιστή μου και το...
Σκόρπιες σκέψεις το βράδυ των εκλογών
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
Δεν πρόλαβε να αναλάβει τα καθήκοντά της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήλωσε ότι θα «διορθώσει» την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση, προδικάζοντας την αποτυχία του νέου συστήματος για την εκλογή των...
«Φαιό νταμάρι» η απλή αναλογική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τον Βύρωνα, την πόλη του Μπάιρον
Αν είσαι Βυρωνιώτης, δεν σημαίνει και βυρωνιστής, μια ιδιότητα με βαθύ και πολυδιάστατο περιεχόμενο, που διακρίνει τον σημερινό δήμαρχο Ακη Κατωπόδη. Ας δούμε, λοιπόν, τι σημαίνει βυρωνιστής, με βάση τις ιδέες...
Για τον Βύρωνα, την πόλη του Μπάιρον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
Η περιφερειακή κίνηση «Ανυπότακτη Αττική» επιδιώκει να δημιουργήσει κάτι νέο στην Περιφέρεια Αττικής. Εναν μαζικό πόλο αντίστασης που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας.
Στην Αυτοδιοίκηση λείπει η πνοή των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων του μόχθου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας
Οι εκλογές στις 26 Μαΐου είναι κρίσιμες για την Ηπειρο. Είναι οι εκλογές που θα καθορίσουν αν η Ηπειρος θα παραμείνει στις τελευταίες θέσεις των περιφερειών της Ελλάδας και της Ευρώπης ή αν θα αλλάξει πορεία.
Δέσμευσή μας η ριζική αλλαγή στη διοίκηση της περιφέρειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Κύλων, ο Μπέος και το άγος του Βόλου
Η πόλη του Βόλου, με την ευκαιρία των εκλογών, πρέπει ανακτήσει την παλιά της αίγλη, διότι, όπως αποδείχθηκε, ο δήμαρχος που δεν τιμά την ιστορία της πόλης του προσβάλλει το παρόν της και δεν μπορεί, με...
Ο Κύλων, ο Μπέος και το άγος του Βόλου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας