• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.3°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.4°C
  0 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 8.3°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  1 BF
  88%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.5°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 13.2°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.3°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  96%
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

 • A-
 • A+

H Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό, στις 28/29 Ιουνίου 2018, ενώ έπρεπε να αναζητήσει τους όρους για ένα Ενιαίο Σύστημα Ασύλου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., τελικά αναζήτησε κοινά προσχήματα και μάλιστα ανεπιτυχώς. Η εσωτερική σύγκρουση στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία για το προσφυγικό ήταν ο επισπεύδων παράγοντας αυτής της Συνόδου.

Με τις αποφάσεις της Συνόδου, αλλά κυρίως με τις απόψεις που κατατέθηκαν, αποδείχτηκε ότι λειτουργούν «δυο στρατόπεδα» στο πλαίσιο της Ε.Ε. Εκείνο του μαχητικού ρατσισμού, με επικεφαλής τις χώρες του Βίζεγκραντ, και εκείνο του ήπιου και αμυντικού απολογητισμού, του οποίου ηγείται η κ. Μέρκελ.

Παρακολουθούμε το στρατόπεδο του μαχητικού ρατσισμού συνεχώς να διευρύνεται, χωρίς αντίσταση από τη μεριά του άλλου στρατοπέδου, που αναζητά χώρο και χρόνο για ελιγμούς, με την προσδοκία να αποφύγει την τελική αναμέτρηση, που δεν επιθυμεί.

Το σοβαρότερο ζήτημα που αναδείχτηκε στη Σύνοδο αυτή ήταν η εθελοντική βάση στην εφαρμογή των αποφάσεων για το προσφυγικό. Ομολογήθηκε έτσι πανηγυρικά η αδυναμία της Ε.Ε. να έχει κοινή θέση σε ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Αντί της κοινής στάσης, οι χώρες της Ε.Ε., στο εξής, αν θέλουν θα εφαρμόζουν τις αποφάσεις, διαφορετικά θα ασκούν «εθνική» πολιτική στο προσφυγικό και θα επιδιώκουν διμερείς συμφωνίες μεταξύ τους για να ρυθμίσουν επιμέρους ζητήματα.

Με τον τρόπο αυτό υποκλίθηκαν όλοι στον θεσμικό ρατσισμό και δικαίωσαν αναδρομικά τις διασπαστικές ενέργειες των χωρών του Βίζεγκραντ, που έκλεισαν μονομερώς τα σύνορα το 2015 και αρνήθηκαν να επιμεριστούν τις ευθύνες.

Κανένας δεν όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στις μονομερείς αποφάσεις των χωρών αυτών ή, για την ακρίβεια, όλοι αξιοποίησαν τη σκληρή στάση τους για να στείλουν σήμα περιφρούρησης των συνόρων και μηδενικής ανοχής προς τους πρόσφυγες.

Από τότε, κάθε χώρα της Ε.Ε., με κάθε μέσο, προσπαθεί να μη γίνει ο «μουντζούρης» της υποδοχής των προσφύγων, εναρμονίζοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση της με το μαύρο μέτωπο.

Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης του δικού τους κράτους; Ή οι χώρες που, αν και παντοδύναμες οικονομικά, αφέθηκαν να συρθούν πίσω από τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό;

Κι όμως υπήρχε μια εξαίρεση στην Ε.Ε., αυτή της Ελλάδας, που υποδέχτηκε, όπως είχε υποχρέωση, τους πρόσφυγες και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στα θύματα του πολέμου.

Υπήρχε μια εξαίρεση, και πάλι της Ελλάδας, που δεν καλλιέργησε τον φόβο και τον ρατσισμό, ώστε να τα επικαλεστεί στη συνέχεια για να πάρει αντιπροσφυγικά μέτρα.

Αυτό που τρόμαξε τελικά τις κυβερνήσεις δεν ήταν ο αριθμός των προσφύγων που αναζητούσαν καταφύγιο στην Ευρώπη των 500 εκατ., αλλά η δυναμική που ανέπτυξαν.

Γιατί αμφισβήτησαν με αποτελεσματικό και δημόσιο τρόπο όλο το νομικό οπλοστάσιο της Ευρώπης-«φρούριο» και κατάργησαν στην πράξη τη Συνθήκη Σένγκεν και την οδηγία για το Δουβλίνο 3. Οι ίδιες οι κυβερνήσεις ήταν αυτές που τρόμαξαν από την «απειθαρχία» των προσφύγων και έτσι τρόμαξαν και τις κοινωνίες. Η κατασκευή ενός νέου «εσωτερικού εχθρού» συντελέστηκε με δική τους ευθύνη.

Ηταν λοιπόν αναμενόμενο το ρατσιστικό πνεύμα που αποτυπώθηκε στα κύρια σημεία της συμφωνίας του Ιούνη.

Αξιοσημείωτο είναι καταρχήν ότι στο συμφωνημένο κείμενο δεν υπάρχουν οι όροι πρόσφυγες και προσφυγικό. Αυτή η παράλειψη δεν είναι αθώα, αλλά εμπεριέχει έναν έντονο συμβολισμό.

Επειδή η διεθνής προστασία των προσφύγων, όπως κατοχυρώνεται από τη Συνθήκη της Γενεύης, αμφισβητείται, χρησιμοποιούνται οι όροι μετανάστες και παράτυποι μετανάστες, ώστε να φορτιστεί αρνητικά η παρουσία τους στο ευρωπαϊκό έδαφος και να καμφθεί η υποχρέωση διεθνούς προστασίας τους.

Στην ίδια λογική, θεσπίζονται από τη συμφωνία και οι πλατφόρμες μετεπιβίβασης των προσφύγων που θα δημιουργηθούν έναντι πληρωμής σε χώρες της Αφρικής ώστε να ερευνώνται εκεί τα αιτήματα ασύλου.

Αυτή η νέα σύλληψη των «28» θα αποδειχτεί ανεφάρμοστη, γιατί επιχειρησιακά θα είναι προβληματική και νομικά θα είναι έωλη.

Για να συντελεστεί, πρέπει να αποτραπεί η είσοδος των προσφύγων στην Ε.Ε., πράγμα που απαγορεύεται και, ταυτόχρονα, η εξέταση των αιτήσεων ασύλου πρέπει να διέπεται από τις διατάξεις της Συνθήκης της Γενεύης, την οποία δεν έχουν υπογράψει οι χώρες της Αφρικής, όσο κι αν σχεδιάζεται να χαρακτηριστούν ασφαλείς τρίτες χώρες.

Προβληματική είναι επίσης η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για δημιουργία κέντρων κράτησης σε εθελοντική βάση, μέσα στο έδαφος των χωρών-μελών, για να αποτραπεί η δευτερογενής μετεγκατάσταση των προσφύγων. Με βάση αυτή την απόφαση έγινε και ο συμβιβασμός Μέρκελ - Ζέεχοφερ, για τη δημιουργία κέντρου κράτησης στα σύνορα της Βαυαρίας με την Αυστρία, με επείγουσες διαδικασίες εξέτασης του αιτήματος ασύλου και επιστροφής.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. στην ουσία έθεσαν τις βάσεις για τη διάλυση της Ε.Ε. και αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και μάλιστα απέναντι σε ένα φαινόμενο, όπως αυτό της μετακίνησης πληθυσμών λόγω πολέμων, φτώχειας και περιβαλλοντικής καταστροφής, που θα σημαδέψει με το μέγεθός του τον 21ο αιώνα.

Οι πολιτικές που στρώνουν τον δρόμο στον φασισμό και στον πόλεμο βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Μνήμες Βαϊμάρης;

Γι’ αυτό, απογοήτευση και ανησυχία προκαλούν οι θορυβώδεις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και κυρίως η εύγλωττη σιωπή της για τον πόλεμο στη Συρία.

Οι πρόσφυγες δεν εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους από μόδα αλλά λόγω πολέμου. Ηταν απόντες από τη Σύνοδο τυπικά και ουσιαστικά. Ας περιμένουμε να μιλήσουν…

*αντιπρόεδρος της Βουλής

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
Το όνειρο μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης κινδυνεύει να βυθιστεί στον Τάμεση έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της. Η ένωση που συστήθηκε για να δώσει τέλος στους πολέμους και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο, ειρηνικό...
Το ευρωπαϊκό καράβι βουλιάζει στον Τάμεση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες
Για τη νομισματική ένωση, οι προτάσεις από τον «γαλλογερμανικό άξονα» δεν είναι αυτές που θα έπρεπε: η μετατροπή του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και η εισαγωγή ενός «επενδυτικού» προϋπολογισμού στη...
Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας
Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξακολουθεί να παραπαίει από την ελληνική κρίση χρέους του 2015, η δρακόντεια «λύση» της οποίας ρίχνει τη βαριά σκιά της πάνω στην επίφαση δημοκρατικής νομιμοποίησης της, η ψήφος της...
Ο επιτάφιος της ευρωπαϊκής ενότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Συμφωνία, οι επαναπροωθήσεις, η νομιμότητα
Οσο περνάνε οι μέρες, φαίνεται καθαρότερα ότι η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας καταπατάει τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα [...] Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει η Συμφωνία είναι οι...
Η Συμφωνία, οι επαναπροωθήσεις, η νομιμότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια συμφωνία που μας φέρνει απόγνωση
Η συμφωνία Ε.Ε. Τουρκίας είναι μια συμφωνία επικίνδυνη. Κι αυτό πρέπει, ως αριστεροί και αριστερές, που υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, να το πούμε ξεκάθαρα. Δεν μπορούμε να μασάμε τα...
Μια συμφωνία που μας φέρνει απόγνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας