Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ κερδίζει το στοίχημα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο νέος ΕΔΟΕΑΠ κερδίζει το στοίχημα

  • A-
  • A+

Από τα πρώτα στοιχείου που διαθέτει ο ΕΔΟΕΑΠ, για τον μήνα Μάιο του 2018 προκύπτει ότι οι εισφορές επικούρησης είναι κατά πολύ υψηλότερες του ποσού που καταβάλλει ο οργανισμός για τις επικουρικές συντάξεις, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το ποσό των εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, τον μήνα Μάιο έφτασε στο 1.550.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η ΕΡΤ (πλην των δημοσιογράφων, που ήταν ήδη ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ). Κατά συνέπεια σε ετήσια βάση από τις εισφορές για την επικούρηση εκτιμάται ότι θα συγκεντρώνονται 18-20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ετήσιο κονδύλι για τις συντάξεις φτάνει τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά οι συντάξεις, αλλά και ότι θα υπάρχει ικανό αποθεματικό, πιθανότατα από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας.

Πολύ ικανοποιητικά είναι και τα στοιχεία των εισφορών για την υγεία, πάνω από 1.570.000 μηνιαίως (πάντα χωρίς την ΕΡΤ), ενώ οι εισπράξεις από την εισφορά του 2% επί του τζίρου έφτασαν για τον Μάιο του 2018 το 1.244.576 ευρώ (χωρίς την ΕΡΤ). Θετικά είναι τα στοιχεία και για το εφάπαξ καθώς υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση μπορεί να συγκεντρώνονται περί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή καταβολή δόσεων του εφάπαξ που εκκρεμούν.

Τα οικονομικά στοιχεία για τον νέο και διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ δείχνουν ότι τα έσοδά του κινούνται στα 60-65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν τα στοιχεία αυτά επαληθευτούν σε βάθος χρόνου, τότε ο ΕΔΟΕΑΠ είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα συνδυαστεί με σοβαρή διοίκηση.

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ οι επικουρικές συντάξεις είναι διασφαλισμένες. Οσοι είχαν «επενδύσει» σε καταστροφικά σενάρια είτε άφηναν να διαρρεύσουν fake news, θα αντιμετωπίσουν τώρα τη χλεύη της Ιστορίας και πρέπει να εφεύρουν νέα «επιχειρήματα».

Η νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αντιμετωπίζει θετικά και την ένταξη των περίπου 9.000 νέων ασφαλισμένων και την κάλυψή τους με ιατροδιαγνωστικές παροχές σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση, προς το παρόν, και πάλι την ΕΡΤ με αποκλειστική ευθύνη πλέον της διοίκησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τόσο σε επίπεδο διοικήσεων όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, λύνονται τα προβλήματα που είχαν ανακύψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης.

Το μείζον θέμα για τη νέα διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, είμαστε βέβαιοι και για τις Ενώσεις των δημοσιογράφων, των διοικητικών και των τεχνικών όλης της χώρας, σε συνεργασία και με το υπουργείο Εργασίας όταν αυτό είναι δυνατόν, είναι πλέον η αντιμετώπιση των εργοδοτικών επιθέσεων σε βάρος της εισφοράς του 2%. Ηδη η πρώτη αίτηση αναστολής, από εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία Φιλιππόπουλου, κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας, ΕΔΟΕΑΠ και Ενώσεις, για τη διασφάλιση του 2%.

Καλούμε τον κλάδο μας, όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης, σε αγωνιστική εγρήγορση και την κυβέρνηση να προχωρήσει στα μέτρα στήριξης του Τύπου, προκειμένου η συνολική ρύθμιση στην ενημέρωση να λειτουργήσει θετικά για την κοινωνικό ρόλο της ενημέρωσης, που είναι η εξυπηρέτηση της δημοκρατικής λειτουργίας. Εχουμε συνολικό σχέδιο, ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ο πρώτος κρίσιμος σταθμός αυτής της σύνθετης διαδικασίας, που ενοποιεί όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης.

Αξιοποιούμε αυτή τη μικρή θετική διάκριση υπέρ της ενημέρωσης όχι για να θορυβούμε ασκόπως, αλλά για να ενοποιήσουμε τον κλάδο μας, που δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις και κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα. Στόχος μας η ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

* προέδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεν θα περάσει η επίθεση εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ
Αν η αίτηση του εν λόγω εργοδότη γίνει δεκτή, είναι προφανές ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει με κατάρρευση από τα πρώτα του βήματα ● Ο ΕΔΟΕΑΠ προχωρά τη διαδικασία διεύρυνσης και...
Δεν θα περάσει η επίθεση εργοδοτών κατά του ΕΔΟΕΑΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Μπαταχτσήδες»... κατά συρροήν
Φανατικοί οπαδοί του κινήματος «Δεν πληρώνω» αναδεικνύονται για άλλη μία φορά καναλάρχες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Είναι δε τόση η σύμπνοια μεταξύ τους που ακόμη και η κρατική ΕΡΤ (ντροπή στην ηγεσία της)...
«Μπαταχτσήδες»... κατά συρροήν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τώρα κατάλαβε η Βίκυ Φλέσσα πως η ΕΡΤ είναι «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ;
Η γνωστή δημοσιογράφος και πλέον υποψήφια ευρωβουλευτής ξεσπαθώνει ξαφνικά εναντίον της ΕΡΤ, στην οποία δούλευε μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. 
Τώρα κατάλαβε η Βίκυ Φλέσσα πως η ΕΡΤ είναι «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως
Το πρόβλημα των κυρίαρχων ταξικών δυνάμεων με τη δικτατορία των συνταγματαρχών -που «πρόλαβαν» τους δικούς τους- ήταν κυρίως «ταξικό». Οχι βέβαια με την ουσιαστική, δομική σημασία της λέξης, αλλά με την...
Του Θεμιστοκλέους βεβαίως βεβαίως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
Η πολιτεία, έπειτα από περίοδο αδράνειας, αποφάσισε με τη συμφωνία των κομμάτων να στηρίξει τον ΕΔΟΕΑΠ, τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ των εργαζομένων στα μέσα. Ομως η...
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να αντιμιλάτε στην ΕΡΤ»
«Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης αλυσσοδεμένης κοινωνίας, που δεν εκφράζει παρά την επιθυμία της να υπνώττει. Το θέαμα είναι ο φρουρός αυτού του ύπνου», λέει ο Γκι Ντεμπόρ. Πέρα από την αξία του...
«Να αντιμιλάτε στην ΕΡΤ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας