• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.3°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.5°C
  4 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.1°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 25.6°C
  0 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 27.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  79%
Mario Purisic
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεύτερο κουδούνι

 • A-
 • A+

Το πρώτο κουδούνι είχε ηχήσει εντονότατα προ εικοσιπενταετίας. Συγκεκριμένα ήταν το 1992, όταν η Ενωση Ανησυχούντων Επιστημόνων είχε απευθύνει μια έκκληση-προειδοποίηση προς το σύνολο της ανθρωπότητας και τους ηγέτες της.

Σε μια δήλωση που τότε υπέγραψαν 1.700 παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η συντριπτική πλειονότητα των εν ζωή βραβευμένων με Νόμπελ, τονιζόταν το μέγεθος της «τεράστιας ανθρώπινης αθλιότητας» που θέτει πλέον σε ορατό κίνδυνο το σύνολο της γήινης βιόσφαιρας.

Το δεύτερο κουδούνι ήχησε τον περασμένο Νοέμβριο (24 χρόνια μετά), με ένα κείμενο-υπενθύμιση της προειδοποίησης του 1992.

Εκεί καταγράφονταν τα προβλήματα που προέκυψαν στο μεταξύ: επιταχυνόμενη αύξηση μόλυνσης και ρύπανσης, συνεχιζόμενη και ολοένα εντεινόμενη αποψίλωση των δασών, ραγδαία επέκταση της ερήμωσης των εδαφών και των νεκρών ζωνών των ωκεανών, δραματική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων πόσιμου νερού.

Το πρόσφατο αυτό κείμενο υπογράφηκε από 15.000 επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα κοινά σημεία των δύο αυτών κειμένων είναι η επισήμανση του (ανθρώπινου) υπερπληθυσμού, που συνοδεύεται από μια μείωση σχεδόν κατά 30% του συνόλου των πληθυσμών όλων των άλλων ζώντων οργανισμών.

Μας πήρε μόλις δώδεκα χρόνια για να αυξήσουμε τον πληθυσμό του είδους μας κατά ένα δισεκατομμύριο ψυχές, τρανή απόδειξη ότι όλες οι προσπάθειες και οι στρατηγικές ελέγχου του ρυθμού αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού έχουν αποτύχει παταγωδώς (αν θεωρηθεί ότι εφαρμόστηκαν ποτέ).

«Οσοι λιγότεροι (άνθρωποι) πάνω στη Γη τόσο το καλύτερο», τονίζει το Εθελοντικό Κίνημα για την Εξαφάνιση του Ανθρώπου, του οποίου τις τάξεις πυκνώνουν ολοένα και περισσότεροι, νέοι κυρίως, άνθρωποι.  

Τα μέλη του προτείνουν ως στρατηγική μείωσης του πληθυσμού την αυστηρή αποφυγή τεκνοποίησης.

Για όσους επιμένουν να μεγαλώσουν ένα παιδί, προτείνουν τη λύση της υιοθεσίας, προσφέροντας έτσι ουσιαστική βοήθεια σε κάποια από τα περισσότερα από 150 εκατομμύρια ορφανά του πλανήτη.

Αν θέλουμε να μην αυτοκαταστραφούμε, θα πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον τον μισό πλανήτη «στην ησυχία του», χωρίς ανθρώπινη παρουσία, προκειμένου να αναπτυχθεί η άγρια ζωή, τονίζει ο δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ, εξελικτικός βιολόγος Ε. Ουίλσον, στο τελευταίο βιβλίο του «Μισή Γη».

Ασφαλώς, η εποχή τού «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε και κατακυριεύσατε της Γης» έχει παρέλθει. Μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος δεν χωρούν ούτε θρησκευτικές ούτε πολιτικές αντιπαλότητες, παρά μονάχα παγκόσμια συνεννόηση.

Εξάλλου, όπως γνωρίζουμε από το θέατρο, στο τρίτο κουδούνι, όλοι μαζί, θίασος και θεατές, δεν μένει παρά να βιώσουν την αναπόφευκτα επερχόμενη τραγωδία να εξελίσσεται.

*(Ph.D.)2, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα μυστικά του ουρανού
Τον ουρανό τον έχουμε χάσει οι περισσότεροι. Ο πιο πολύς κόσμος μόνο τον Ηλιο βλέπει, που μάλλον απειλή είναι για μελανώματα τώρα το καλοκαίρι, καθώς επιδιώκουμε το τροπικό μαύρισμα στις παραλίες.
Τα μυστικά του ουρανού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρυθμός του κόσμου άλλαξε
Η τεχνολογία ανέπτυξε ταχύτητες φωτός, ενώ η θεωρητική παιδεία έμεινε πίσω. Η ενημέρωση έχει πια χτυπήσει κόκκινο με την ταχύτητά της. Για την αξιοπιστία της ελέγχεται.
Ο ρυθμός του κόσμου άλλαξε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στρατιώτης της καρδιάς
Ελεγε πως το κέντρο της Γης είναι η καρδιά του ανθρώπου. Οποιος θέλει πραγματικά να ταξιδέψει μέχρι τα πέρατα της Γης, ανεξαρτήτως από το ποσά σημαιάκια ξένων χωρών έχει κολλήσει στο ψυγείο του ή στον...
Στρατιώτης της καρδιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μύγα, το «μέλι» και ο τεχνοκρατισμός
Μέσω ενός τεχνοκρατικά δομημένου εργαλειακού ορθολογισμού, ο πάντα εγωιστής και άπληστος για πλούτο, δύναμη και εξουσία άνθρωπος έχει εξαπολύσει, με το τούρμπο όχημα της τεχνοεπιστήμης, έναν καταναλωτικά και...
Η μύγα, το «μέλι» και ο τεχνοκρατισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης
Η ανάγκη κοινωνικής αποδοχής, εκδηλούμενη υπό διάφορες μορφές, καθώς και η μέριμνα για αποφυγή κυρώσεων, είναι αυτή που οδηγεί τα άτομα στο να εξαρτώνται από την πλειοψηφία ή από άτομα και υποομάδες που...
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναμνηστικά
Η αναγκαστική απομόνωση των δύο ετών μάς έκανε να μας δούμε καλύτερα και τον κόσμο γύρω μας, θέλοντας και μη. Κάποιοι μάς αντέξαμε και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι μάς αγαπήσαμε περισσότερο και κάποιοι την εντός...
Αναμνηστικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας