• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.2°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  2°C 1.9°C / 2.2°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.9°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  3 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.0°C
  1 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.7°C
  2 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  85%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόσο άλλαξες…

 • A-
 • A+

Η συγκέντρωση για την υπογραφή της συμφωνίας του Eurogroup μού έφερε στον νου μια εικόνα από το παρελθόν.

Τέλη της δεκαετίας του '70. Νομική. Αρχές Ιουνίου. Το αμφιθέατρο «έβλεπε» στη Σίνα. Η ζέστη εισέβαλλε από τα ανοιχτά παράθυρα - τα κλιματιστικά ήταν προνόμιο των πάμπλουτων. Ενας νεαρός λέκτορας παρέδιδε Δημοσιονομικά.

Οι «πόροι της οικονομίας είναι πεπερασμένοι και η πολιτική αναλαμβάνει τη διανομή τους», έλεγε, και αναπαρίστανε τη ζωή με μαθηματικά σύμβολα.

Μπροστά του είχε το «Βήμα» όπου ο Ψυχάρης έγραφε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και την ΚΑΠ. Ενας φοιτητής «έψηνε» μια φοιτήτρια μιλώντας για την κατάληψη της «Ρενό», τον Μάη του '68.

Μια ντουντούκα καλούσε τους τραπεζικούς να συνεχίσουν την απεργία διαρκείας για καλύτερους μισθούς, ασφάλιση και για το άνοιγμα των τραπεζών -είχε προηγηθεί η εθνικοποίηση του ομίλου Ανδρεάδη από τον Καραμανλή- στον λαό.

Σκεπτόμουν πώς θα πήγαινα στο Μαρούσι, δίπλα στην «Ηβη», εκεί που αργότερα έχτισε ο Βωβός. Θα μαζευόταν η οικογένεια για μια… προίκα. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα άλλαζαν λόγω συλλαλητηρίου.

Οι διοργανωτές, ανάμεσά τους και κόμματα της κοινοβουλευτικής Αριστεράς, μιλούσαν για τη λαοθάλασσα που θα ανάγκαζε την κυβέρνηση της Δεξιάς να αποδεχτεί το αίτημα για τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών και συντάξεων -ο πληθωρισμός είχε εκτιναχθεί λόγω πετρελαϊκής κρίσης- και για πολιτικές ενίσχυσης των μη προνομιούχων μέσω ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Η συνέχεια αυτής της κινηματογραφικής εικόνας δείχνει τι συνέβη στην Ελλάδα από την ένταξη στην ΕΟΚ μέχρι τα μνημόνια και τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου 2018.

Το 2010, ο νεαρός λέκτορας ήταν μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν το Μνημόνιο. Δύο χρόνια αργότερα υπέγραψε την επιστολή προς τους δανειστές που δέσμευε τη χώρα για την πιστή εφαρμογή των μνημονίων. Δεν ήταν η εξαίρεση. Αλλοι της γενιάς του εξαργύρωσαν την… εποχή τους με καρέκλες: υπουργών, διοικητών, κοινοτικών επιτρόπων, τραπεζιτών. Δεν γνωρίζω κάποιος από αυτούς να παραιτήθηκε για λόγους ιδεολογικού ασυμβίβαστου…

Τα κλιματιστικά μπήκαν στα ελληνικά σπίτια. Ο Ψυχάρης έγινε αρχικά διαπλεκόμενος εκδότης-καναλάρχης. Και μετά χρεοκοπημένος εκδότης-καναλάρχης και αποτυχημένος διαπλεκόμενος.

Το «Βήμα» πουλήθηκε στον κ. Μαρινάκη. Ο φοιτητής που μίλαγε για αυτοδιαχείριση είναι σήμερα κεφάλι σε συστημική τράπεζα. Απ' ό,τι ξέρω δεν κατάφερε να συγκινήσει την κοπέλα που σήμερα -μεγαλοκοπέλα πια- είναι… μεγαλοστέλεχος στο Τορίνο.

Η γεωργία και η κτηνοτροφία συρρικνώνονται. Η διατροφική αυτάρκεια, όνειρο απατηλό. Τα εισαγόμενα προϊόντα εκτοπίζουν τα ελληνικά. Η «Ρενό» ιδιωτικοποιήθηκε. Οι τραπεζικοί έχουν χαμηλή συμμετοχή στις απεργίες της οκταετίας των μνημονίων. Στις τακτικές συνελεύσεις των μετόχων επαινούνται για τη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων… Οι τράπεζες ελέγχονται από φορέα στον οποίο συμμετέχουν αλλοδαποί εκπρόσωποι των δανειστών. Δεν δανείζουν μικρούς. Πουλάνε δάνεια με το τσουβάλι. Βγάζουν στο σφυρί σπίτια, υπερχρεωμένα ξενοδοχεία, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις. Εκποιούν θυγατρικές και συμμετοχές. Δίνουν μπόνους. Σώθηκαν από τα χρήματα που πήραν από τους φορολογούμενους.

Οι εθνικοποιήσεις έγιναν ιστορικό ανάγνωσμα. Η Αριστερά έγινε εξουσία.

Οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ενεχυριασμός των ΔΕΚΟ και δημόσιας περιουσίας είναι επίσημη πολιτική. Ελάχιστοι εργαζόμενοι διαδηλώνουν. Οι υπόλοιποι, βουβοί παρατηρούν την αφαίμαξη. Δουλεύουν και με την ώρα. Ο τρόμος της ανεργίας έχει υπερισχύσει. Οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι έγιναν σύμβουλοι της κυβέρνησης και κάποιοι από αυτούς σύμβουλοι των… δανειστών.

Οι συνταξιούχοι από «περήφανα γηρατειά» μετατράπηκαν σε χορηγούς των… πλεονασμάτων και σε βοηθηματούχους.

Η «Ηβη έκλεισε και πουλήθηκε πολύ πριν από τα μνημόνια. Κυριάρχησε η Coca-Cola. Ο όμιλος που την παρασκευάζει έχει απλωθεί παντού: από τους χυμούς μέχρι τους δρόμους και από τα πατατάκια μέχρι τις κατασκευές και το real estate. Ο «Βωβός» και εκατοντάδες κατασκευαστικές ήταν ένα από τα πρώτα θύματα του Μνημονίου. Στην Ελλάδα δεν χτίζουν πλέον. Κάποιοι, ανακαινίζουν για να γλιτώσουν από το ενοίκιο.

Η προίκα καταργήθηκε, αλλά η οικογένεια είχε αγοράσει ένα τριάρι στον Κολωνό για το… κορίτσι, που όμως πήρε διαζύγιο.

Οι λέξεις άλλαξαν. Οι πολιτικοί για να διαχειριστούν τα μνημόνια έγιναν -και- γλωσσοπλάστες.

Ιδού η συμβολή τους στη νέα ελληνική γλώσσα (με τονισμένα τα γράμματα οι λέξεις-εκφράσεις πριν από τα μνημόνια):

Διεθνής οικονομικός έλεγχος/Μνημόνια: Ελεγχος στο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Δανειακά προγράμματα στα πλαίσια των μνημονίων: Κοινοτική αλληλεγγύη.
Ιδιωτικοποιήσεις: μεταρρυθμίσεις.
Πλειστηριασμοί-πωλήσεις δανείων: Εκσυγχρονισμός και εξυγίανση τραπεζικού συστήματος.
Περικοπές των συντάξεων: Εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Περικοπές μισθών: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Ασφαλιστικό: Δημοσιονομική εκτροπή.
Δημόσιες επιχειρήσεις: Αναποτελεσματική διαχείριση πόρων.
Ευκολίες εξόφλησης χρέους: Ελάφρυνση.

Το μόνο που έμεινε αναλλοίωτο είναι η προσπάθεια των πολιτικών και των οικονομολόγων να συμπυκνώσουν τη ζωή σε μαθηματικά σύμβολα. Τους είναι, φαίνεται, βολικό…

ΥΓ. Αναφορικά με το επιμύθιο του Πέτρου, «και τώρα τι κάνουμε;» η απάντηση είναι μία: Συμφωνούμε να μην ευνουχίζουμε τις λέξεις.

*δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
Τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ και οι γνωστοί πιστοί στην αντιπολίτευση πολιτικοί σχολιαστές έσπευδαν να «αφυπνίσουν» τον λαό πως η χώρα κινδυνεύει να γίνει σαν την...
Για να μη γίνουμε Αργεντινή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ελεύθεροι βραχυπρόθεσμα, Πολιορκημένοι μακροπρόθεσμα
Eχει δημιουργηθεί η προσδοκία στον Eλληνα πολίτη ότι η 21η Αυγούστου θα σημάνει το τέλος της λιτότητας και την έναρξη μια νέας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας .Δεν ξέρω αν πρέπει να...
Ελεύθεροι βραχυπρόθεσμα, Πολιορκημένοι μακροπρόθεσμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα, κανονικότητα!
Μετά το τελευταίο Ζάππειο, είναι προφανές πως η εικόνα που εκπέμπεται από μέρους των πολιτικών μας ελίτ, αλλά και της σύνολης ευρωγραφειοκρατίας, είναι το σκόπιμο αποτέλεσμα ενός πλήθους ευφημισμών. Ευφημισμών...
Και τώρα, κανονικότητα!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικονομολόγοι: υποτιμημένοι ή υπερτιμημένοι;
Από τότε που η κρίση χτύπησε την πόρτα μας, οι οικονομολόγοι έχουν την τιμητική τους. Μήπως τώρα τους υπερτιμάμε ή μήπως πιάσαμε πάτο επειδή τους υποτιμήσαμε; Οσο παράδοξο και να ακούγεται, νομίζω ότι ισχύουν...
Οικονομολόγοι: υποτιμημένοι ή υπερτιμημένοι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
Ενώ οι δανειστές αναβάλλουν σχεδιασμένα διαρκώς την «τελική λύση», προφανώς μέχρι να περατώσουν το πρόγραμμα της ολοκληρωτικής εξαγοράς των οικονομικών υποδομών και του πλούτου της χώρας, οι ιθύνοντες της...
Ουκ αν λάβοις παρά του μη δίδοντος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επανατοποθέτηση της οικονομικής μας πολιτικής
Η χώρα μας βιώνει μια από τις οξύτερες οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια ιστορία των τελευταίων εκατό ετών. Παρά την πολυετή μας οικονομική καθίζηση, οι σοβαρές αναλύσεις για πιθανούς διαύλους ανακούφισης ή...
Η επανατοποθέτηση της οικονομικής μας πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας