• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 29.5°C
  4 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 27.1°C
  5 BF
  41%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.7°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 26.1°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  4 BF
  43%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 27.0°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 23.4°C
  3 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.2°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 25.9°C
  3 BF
  41%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 26.8°C
  3 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.1°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.6°C / 29.3°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 25.7°C
  3 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  49%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προκλήσεις των καιρών, μικρές και μεγάλες

 • A-
 • A+

Σήμερα 28 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά για τη μετανάστευση και ακριβώς την επομένη, η σύνοδος κορυφής συζητά για το ευρώ. Με προσδιορισμένη ήδη την επανάληψη αυτής της τελευταίας για τις 9 Μαΐου του 2019 (λίγες μόνον ημέρες πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) για οριστικές (;) αποφάσεις.

Επί τάπητος λοιπόν, οι δύο κατ’ εξοχήν εστίες προβληματικότητας για την Ευρώπη, που επιβαρύνουν τη ζωή μας, επιδεινώνονται διαρκώς και ζητούν, επειγόντως πια, πολιτική θεραπείας τους.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, χώρα στην «πρώτη γραμμή» των μεταναστευτικών ροών, είναι η πρώτη παρουσία μετά τη λήξη του 3ου προγράμματος και τα βαριά υπόλοιπά του: την επιτήρηση για τα επόμενα χρόνια, τη δέσμευση/ υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι θέσεις μας, λογικά, θα έπρεπε να αναμένονται με ειδικό ενδιαφέρον.

Οι εισηγήσεις, όπως έχουν προαναγγελθεί, και για το μεταναστευτικό και για το κοινό νόμισμα, αφήνουν χώρο για θέσεις ουσίας. Παραδείγματος χάριν, αξιόπιστο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου προϋποθέτει την ενεργοποίηση διεθνικών Αρχών Απογραφής και Πιστοποίησης Προσφύγων και Αρχών Δίωξης της παράνομης διακίνησης επί τουρκικού εδάφους.

Θέμα συζήτησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι, ούτως ή άλλως, «η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και… κατευθύνσεις για τις μελλοντικές εργασίες, ιδίως όσον αφορά τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία (PESCO)».

Αλλά και για τη νομισματική ένωση, οι προτάσεις από τον «γαλλογερμανικό άξονα» δεν είναι αυτές που θα έπρεπε: η μετατροπή του ESM σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» και η εισαγωγή ενός «επενδυτικού» προϋπολογισμού στη ζώνη του ευρώ (με πενιχρούς μάλιστα πόρους) παραπέμπουν σε συντήρηση της σημερινής προβληματικής κατάστασης και όχι σε εξυγίανσή της.

Γιατί είναι προβληματική (επιεικώς) μια νομισματική ένωση με το 1/3 των μελών της να προσφεύγει σε προγράμματα στήριξης, ενώ την ίδια στιγμή τα εμπορικά πλεονάσματα ενός μέλους «αυξάνονται και πληθύνονται…» διαρκώς.

Εχουμε κάθε λόγο να επισημάνουμε ότι βιώσιμο ευρώ προϋποθέτει, εκ των ων ουκ άνευ, κοινό ευρωπαϊκό χρέος, εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων από τα δημοσιονομικά ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών και τραπεζική ένωση με διευρυμένη συνεργασία της ΕΚΤ και των εθνικών αρχών και ενίσχυση του -από κοινού- ελέγχου τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.

Το ερώτημα είναι εάν και κατά πόσον όσοι, όποιοι, όπου και όπως μας εκπροσωπούν σκοπεύουν να υποστηρίξουν τις θέσεις αυτές. Κάποιες άλλες ίσως και ποιες.

Στην πραγματικότητα, καλούνται να αποδείξουν ότι στις -μετά τα μνημόνια- δεσμεύσεις που ανέλαβαν δεν συμπεριλαμβάνεται και η αυτολογοκρισία.

Και ότι, βεβαίως, δεν έχουν αθετήσει την υποχρέωσή τους να σκέφτονται για λογαριασμό μας με την εισφορά θέσεων, δημιουργικών για τα ευρωπαϊκά και τα δικά μας πράγματα.

Ετσι ή αλλιώς, η μεγάλη πορεία είναι μπροστά μας. Καλούμαστε να αποκαταστήσουμε την πίστη όχι μόνον απέναντι στους δανειστές και τις αγορές, αλλά, πριν απ’ όλα, απέναντι στον εαυτό μας.

Με πρώτο βήμα την επιλογή εκπροσώπων μας ικανών να φέρουν σε πέρας το έργο αυτό.

Ας κάνουμε το βήμα αυτό, χωρίς χρονοτριβή!

*Ιδρυτής της πολιτικής οργάνωσης «Εκκίνηση Ελληνες Δημοκράτες», πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
Τελικά ποιος ευθύνεται για τη σημερινή εικόνα της Ε.Ε. στο προσφυγικό; Οι χώρες του Βίζεγκραντ που υπηρετούν την ακροδεξιά ιδεολογία και με κάθε τρόπο θέλουν να υπηρετήσουν τις εσωτερικές ανάγκες οικοδόμησης...
Συμβολισμοί και προσχήματα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί Συνθήκης Σένγκεν: η πρόσφατη ευρωπαϊκή παράνοια
Η παρουσίαση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας έχει γίνει από αχώνευτους ξένους και από απελπιστικά μέτριους και ανειλικρινείς ντόπιους πολιτικούς. Οι Ελληνες μπορούν ακόμα να τα βάζουν με όλους αλλά και...
Περί Συνθήκης Σένγκεν: η πρόσφατη ευρωπαϊκή παράνοια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
Το ανοιχτό ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι πώς η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει να διαχειριστεί το προσφυγικό. Θα τολμήσει να αλλάξει ρότα; Ειναι πλέον εμφανές ότι συζητάμε για δύο μόνο στρατηγικές, την πεπατημένη...
Ενα «προσφυγικό μνημόνιο» για την Κεντρική Ευρώπη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι παλιές και οι νέες ευρωπαϊκές δημοκρατίες
Η πρόσφατη συμφωνία του Ααχεν, της γαλλογερμανικής συνεργασίας, προσπαθεί σε πολιτικό επίπεδο να ενδυναμώσει τους συμβολισμούς, αναγκαίους στη νέα μεταβατική περίοδο προσαρμογής της Ε.Ε., αλλά και για να...
Οι παλιές και οι νέες ευρωπαϊκές δημοκρατίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι εκλογές στη Δημοκρατία των Αγορών
Κάθε εχέφρων άνθρωπος καθώς οδεύει προς τις κάλπες εύλογα αναρωτιέται: «Στις εκλογές που βρίσκονται μπροστά μας τελικά τι θα κληθούμε να επιλέξουμε: κυβερνήτη ή αυτόν που θα εκχωρήσει ό,τι μας έχει απομείνει...
Οι εκλογές στη Δημοκρατία των Αγορών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι απόντες έχουν άδικο
Αν προσπαθήσει κανείς να βρει αναφορές για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης στις ιστοσελίδες της Βουλής, θα διαπιστώσει ότι η απουσία τέτοιου υλικού είναι εκκωφαντική κατά τη διάρκεια του 2018. Για παράδειγμα,...
Οι απόντες έχουν άδικο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας