• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.5°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το θετικό πρόσημο της συμφωνίας

 • A-
 • A+

Υστερα από 27 χρόνια διαπραγματεύσεων και έντονων διεργασιών, φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του λεγόμενου ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ.

Η γειτονική χώρα θα έχει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Είναι το μέγιστο που οι γείτονές μας θα μπορούσαν να αποδεχτούν.

Κάθε συμφωνία είναι προϊόν συναίνεσης, δίνεις και παίρνεις, κερδίζεις και χάνεις. Η διπλωματία δεν είναι όλα ή τίποτα, μαύρο ή άσπρο. Δεν υπάρχει λύση που να μας ικανοποιεί απόλυτα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία έχει τα υπέρ και τα κατά, ένας συμβιβασμός είναι, μια προσπάθεια ισορροπίας ανάμεσα σε εθνικά συμφέροντα και εθνικές ευαισθησίες, ιστορίες και μύθους. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Οσοι φωνασκούν μιλώντας για εθνική μειοδοσία και εθνομηδενισμό, οδηγούν τα πράγματα στα άκρα και στην καταστροφή.

Οπως συνέβη το 1897, όταν οι Τούρκοι έφτασαν στον Δομοκό εξαιτίας της απερισκεψίας του Δηλιγιάννη, το 1922 (ας θυμηθούμε το «Οίκαδε» της «Καθημερινής», τον βασιλιά στην Κιουτάχεια να οργανώνει την επέλαση και τον διακαή πόθο του Θεοτόκη, υπουργού της κυβέρνησης Γούναρη, να πιει τσάι στην Αγκυρα) και το 1974 με τον Ιωαννίδη, απόλυτα βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα τον στηρίξουν. Τραγικά λάθη επιλογών και πράξεων, που ο απόηχός τους φτάνει ώς τις μέρες μας.

Η συμφωνία προβλέπει τον σεβασμό των συνόρων, την αποχή από κάθε είδους αλυτρωτισμό και αναθεωρητισμό και την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων.

Επίσης, προσδιορίζει τη χρήση του νέου ονόματος erga omnes, δηλαδή ότι θα χρησιμοποιείται έναντι όλων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής από το 2008.

Επίσης, στο περιβόητο άρθρο 7, τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι η επίσημη γλώσσα της ΠΓΔΜ, η μακεδονική, ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη συμφωνούν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της ΠΓΔΜ δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την Ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία δεν μας δεσμεύει, διότι, για να ισχύσει, θα πρέπει να κυρωθεί και από εμάς τους ίδιους. Επίσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να την καταγγείλει όποτε θέλει, με απλή δήλωση του κατά το Σύνταγμα φορέα της εκτελεστικής εξουσίας.

Η συμφωνία οδηγεί στην ομαλοποίηση των διακρατικών σχέσεων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και αποτρέπει την περαιτέρω διείσδυση του τουρκικού παράγοντα στη γειτονική μας χώρα.

Επιπλέον, τερματίζει μια σοβαρή γεωπολιτική εκκρεμότητα, καθώς ανοίγει τον δρόμο στην ΠΓΔΜ να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Βέβαια με τη συμφωνία δεν λύνονται όλα τα ζητήματα. Παραμένουν κάποιες «ασάφειες και κενά», που σε άλλες περιστάσεις και εποχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως οι αναφορές στη «μακεδονική» γλώσσα και τη «μακεδονική» ιθαγένεια.

Μακεδονική γλώσσα δεν υφίσταται, η γλώσσα τoυς είναι τοπικό ιδίωμα με σλαβικές ρίζες (αυτό, ας σημειωθεί, αναφέρεται στη συμφωνία). Και η ιθαγένεια πρέπει να είναι ρητά και κατηγορηματικά βορειομακεδονική, όχι μακεδονική. Και αυτό, γιατί εύκολα μπορεί η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα να μετατραπεί σε «μακεδονικό» αλυτρωτισμό.

Εντούτοις, παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουμε για τη συμφωνία, το σημαντικό είναι ότι μια χώρα δέχεται να αλλάξει το όνομα και το Σύνταγμά της, έστω με την προσμονή της ένταξής της σε περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς.

Αν δεν υπήρχε η συμφωνία, θα συνέχιζε να αυτοαποκαλείται και να αναγνωρίζεται διεθνώς ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να κάνει τη μεγάλη υπέρβαση σε αυτό το θέμα, δείχνοντας ότι τοποθετεί το εθνικό συμφέρον πιο ψηλά από το κομματικό. Δεν το έπραξε όμως, επειδή το πολιτικό κόστος θα ήταν τεράστιο, χάνοντας μια μεγάλη μάζα παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων της και ταυτόχρονα τη δυνατότητα ανάληψης της εξουσίας με ή χωρίς αυτοδυναμία.

Το να λες την αλήθεια θέλει τόλμη, αρετή και γενναιοδωρία -και αυτό ισχύει για όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ως μέλη μιας συγκροτημένης πολιτικής οντότητας που αντλεί τις πνευματικές της ρίζες από την κληρονομιά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τον Διαφωτισμό, είναι ανάγκη να ξεφύγουμε οριστικά από τη διχαστική ορολογία του μίσους και από τις ιαχές του τυφλού φανατισμού και να μάθουμε να συζητάμε με το άλλο, το διαφορετικό, να το ανεχόμαστε και να το καταλαβαίνουμε -και να υποχωρούμε εκεί που πρέπει και όσο πρέπει.

Αυτή είναι η τέχνη της διπλωματίας. Και η συγκεκριμένη συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, αλλά με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, μια ευκαιρία να βγούμε από το αδιέξοδο και να πρωταγωνιστήσουμε στον βαλκανικό χώρο.

* καθηγητής Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
Παρά την εύλογη εστίαση της προσοχής στις στάσεις έναντι της νέας συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η εκλογική απήχηση του θέματος είναι αμφίβολη. Ακόμα και αν η απορριπτική θέση λάβει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, η...
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
Η πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων έχει γραφτεί και γράφεται εν μέσω περιφερειακών και διεθνών συρράξεων. Κάθε ιστορία, όμως, έχει στιγμές ευθύνης, απόφασης και ανατροπής. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας...
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός
Η συμφωνία για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες ούτε για μεμψιμοιρίες. Είναι κατανοητές οι επιφυλάξεις που υπάρχουν. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση κατανοητή η...
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο ρόλος των νομικών στο Μακεδονικό
Μόνη η υπογραφή διεθνούς συμβάσεως προ της κύρωσής της και της θέσης της σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις της ουδόλως δεσμεύει τα μέρη, ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων....
Ο ρόλος των νομικών στο Μακεδονικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδιέξοδη πολιτική 28 χρόνων για το Μακεδονικό
Παγιδευμένοι στο τελματωμένο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε για το όνομα των Σκοπίων, χάσαμε τη μοναδική ευκαιρία που είχε παρουσιασθεί στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, να...
Η αδιέξοδη πολιτική 28 χρόνων για το Μακεδονικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πατριωτισμός: συνύπαρξη, ειρήνη και συνεργασία
Ας φτιάξουμε μια ιστορία αλλιώς: μια μικρή χώρα που λέγεται Ελλάδα ανεξαρτητοποιείται ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο που ανήκει σε κάποιο άλλο κρατικό μόρφωμα. Ομως, η γειτόνισσα χώρα που είναι μεγαλύτερη...
Πατριωτισμός: συνύπαρξη, ειρήνη και συνεργασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας