• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.4°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 25.9°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.8°C / 27.0°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 24.0°C
  3 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.4°C / 26.5°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.2°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 28.0°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  85%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι νέοι καθοδηγητές και το φετίχ των «μεταρρυθμίσεων»

 • A-
 • A+

Kατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μια σειρά ερωτημάτων απασχολούσε τους επικριτές των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού:

Γιατί, αντί να μειώνεται μέχρι εξαφάνισης το κράτος, όπως προέβλεπε ο Μαρξ, γινόταν ολοένα πιο μεγάλο και καταπιεστικό στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού;

Γιατί σε μια κοινωνία όπου, υποτίθεται, το κίνητρο του κέρδους απουσίαζε, η μόλυνση του περιβάλλοντος ήταν χειρότερη ή ίδια με αυτή των καπιταλιστικών κοινωνιών;

Γιατί οι αδικαιολόγητες απουσίες των εργαζομένων από τις δουλειές τους συνεχώς αυξάνονταν, ακόμα και τώρα που υποτίθεται ότι εξέλιπε η «αλλοτρίωση» που χαρακτηρίζει τη σχέση του εργαζομένου με το εργασιακό του περιβάλλον στον καπιταλισμό;

Σε αυτά τα ερωτήματα οι ιδεολογικοί καθοδηγητές των κομμουνιστικών κομμάτων με πολυετή φοίτηση στα κομματικά σχολεία είχαν έτοιμη την απάντηση:

«Υπάρχουν ατέλειες», έλεγαν, «επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη μετάβαση στην αταξική κομμουνιστική κοινωνία».

Η απάντηση αυτή από ρητορικής σκοπιάς ήταν αρκετά καλή και έκλεινε αρκετά στόματα. Ομως δεν άντεχε σε σοβαρή εξέταση.

Διότι το θέμα δεν ήταν αν στις χώρες αυτές είχαν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα τις έφερναν στην ιδεώδη κοινωνία. Το θέμα ήταν αν είχαν εφαρμοστεί περισσότερες από ό,τι σε άλλες φάσεις της Ιστορίας τους.

Αν π.χ. η «μετάβαση» είχε ολοκληρωθεί κατά 60% και οι «ατέλειες» παρέμεναν σε παλαιότερα προμεταρρυθμιστικά επίπεδα, τότε ceteris paribus εξυπακούεται ότι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων δεν είχε καμία σχέση με την εξάλειψη των ατελειών.

Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα.

Σήμερα οι κομμουνιστές καθοδηγητές αποτελούν μουσειακά αντικείμενα. Τη θέση τους έχουν πάρει οι νέοι ευρωκαθοδηγητές, με πλούσια φοίτηση και αυτοί σε «Κέντρα Ευρωπαϊκών Μελετών» και σε «κοινοτικά κονδύλια». Ομως η επιχειρηματολογία παραμένει η ίδια.

Γιατί η Ελλάδα μετά την ένταξη στο ευρώ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανεργία στην πρόσφατη Ιστορία της;

Γιατί έχουν καταρρεύσει όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και έχει αποσυντεθεί ο δημόσιος χώρος;

Γιατί ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται στο εξωτερικό;

Γιατί η Ελλάδα τα τελευταία έτη απώλεσε το πρωτοφανές 25% του ΑΕΠ της;

«Διότι απλούστατα», απαντούν οι νέοι καθοδηγητές, «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μόλις ολοκληρωθούν η Ελλάδα θα έχει πραγματοποιήσει τη μετάβασή της σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Και αυτή η απάντηση είναι ρητορικά ελκυστική. Ομως ούτε αυτή αντέχει σε προσεκτικότερη εξέταση.

Διότι το θέμα, όπως και προηγουμένως, δεν είναι αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το θέμα είναι αν έχει εφαρμόσει περισσότερες από ό,τι σε άλλες φάσεις της σύγχρονης Ιστορίας της.

Διότι αν ισχύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας σήμερα, που έχει εφαρμόσει π.χ. 50% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, είναι απείρως χειρότερη από ό,τι σε περιόδους που δεν είχε εφαρμόσει καμία, τότε ισχύει ceteris paribus ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τη βελτίωση της οικονομίας.

Εχει λοιπόν εφαρμόσει η Ελλάδα έναν σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων; Εδώ μπορούμε απλά να δούμε τι έχει να πει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα αυτό.

Σε ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο στις 26/4/2018 ανέφερε«Κανένα άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά όσο η Ελλάδα».

Οταν ο σύγχρονος Πιζάρο των Ευρωπαίων Κονκισταδόρες δίνει τέτοια εύσημα στους ιθαγενείς δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητήσουμε τα λεγόμενά του: H Eλλάδα έχει πραγματοποιήσει τις πιο δραματικές μεταρρυθμίσεις της Ιστορίας της.

Kαι βρίσκεται ταυτόχρονα στη χειρότερη οικονομική κατάσταση της Ιστορίας της.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τεχνοκρατικοί πατερναλισμοί και μεταρρυθμίσεις
Τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι απλά∙ δεν είναι μαύρο - άσπρο. Το σίγουρο, πολλά δεν είναι αυτονόητα στην ευρωπαϊκή εμπειρία. Τουλάχιστον, αυτό φάνηκε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού την Τετάρτη...
Τεχνοκρατικοί πατερναλισμοί και μεταρρυθμίσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ευρώπη θνήσκουσα
Αν η καταστροφική διαχείριση της κρίσης της ευρωζώνης έδειξε ότι η νομισματική ένωση είχε χτιστεί σε σαθρά θεμέλια, η τραγική αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχει θέσει...
Ευρώπη θνήσκουσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαθιά Ελλάδα
Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου έδειξε ότι ένας λανθάνων αντιευρωπαϊσμός πλειοψηφεί σε όλους τους νομούς της χώρας. Αριστεροί και δεξιοί συντηρητισμοί συγκλίνουν σε εθνικολαϊκισμό που διεγείρεται με την ιδέα...
Βαθιά Ελλάδα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δική τους και δική μας
Οι οραματιστές. Αυτοί οραματίστηκαν από τον Μεσοπόλεμο μία Ευρώπη, μία Ενωση που θα έβαζε στην άκρη εχθροπραξίες και ανταγωνισμούς, θα προήγε αξίες και το κοινό καλό των λαών της. Δεν ήταν όμως οι μόνοι.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι δική τους και δική μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος φοβάται τον Γιάνη Βαρουφάκη;
Μικαέλ Λεβί: Οπως πολλοί άνθρωποΙ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είμαι βαθύτατα απογοητευμένος με την «παραίτηση» του Γιάνη Βαρουφάκη. Φαίνεται ότι τον αποκλεισμό του απαίτησαν από την Ελλάδα οι λεγόμενοι...
Ποιος φοβάται τον Γιάνη Βαρουφάκη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανοιχτή προσφορά προς τους Θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο
«Κύριοι, με την παρούσα επιστολή-πρόταση επαγγελματικής συνεργασίας, σας γνωρίζουμε ότι προσφερόμαστε και εγγυόμαστε πως μπορούμε ανά πάσα στιγμή αυτό το διάστημα και έως το κλείσιμο της κάλπης της 5ης Ιουλίου...
Ανοιχτή προσφορά προς τους Θεσμούς και κάθε ενδιαφερόμενο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας