• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.9°C
  5 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 33.5°C / 37.1°C
  3 BF
  25%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.8°C / 35.0°C
  2 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  6 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  28%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  4 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.5°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.8°C / 29.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  5 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.0°C / 33.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.3°C / 34.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.6°C / 35.0°C
  4 BF
  32%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  29%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περί πλειστηριασμών

 • A-
 • A+

Η πρακτική του δανεισμού είναι τόσο παλιά όσο και η εμφάνιση του χρήματος, των τοκογλύφων και αργότερα των τραπεζών. Ο δανεισμός συνοδευόταν πάντα με την παροχή εγγύησης από τον δανειζόμενο ότι θα εξασφαλίσει με κάθε τρόπο στον δανειστή την αποπληρωμή του δανείου.

Χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα του δανεισμού και του είδους των εγγυήσεων είναι η νομοθεσία που επέβαλε ο Σόλων, η οποία είναι γνωστή ως «σεισάχθεια».

Στους νεώτερους χρόνους, το κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ, «Ο Εμπορος της Βενετίας», διηγείται κατά τρόπο θαυμαστό το πώς ο τοπικός Δούκας αναίρεσε με έναν ευφυή τρόπο τη θηριώδη εγγύηση του δανείου που είχε ζητήσει ο Shylock (Σάιλοκ) από τον Αντόνιο για να βοηθήσει τον φίλο του Μπασάνιο για να μπορέσει να παντρευτεί την Πόρσια.

Στη νεότερη Ελλάδα, και δανειστές υπήρχαν και υπάρχουν και τοκογλύφοι. Υπήρχαν, όμως, και οι τράπεζες που δάνειζαν με τόκο ο οποίος ήταν -φαινομενικά τουλάχιστον- αδιάβλητος.

Οι τράπεζες, όμως, μετά το 1980 και μέχρι πριν από την κρίση, προσπαθούσαν να αυξήσουν των αριθμό των δανείων που έδιναν στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, διαφημίζοντας πιστωτικές κάρτες, ταξιδιωτικά δάνεια, στεγαστικά δάνεια, ακόμη και να ειδοποιούν τηλεφωνικά πελάτες τους ότι υπάρχει διαθέσιμο δάνειο που δεν χρειαζόταν τίποτα από εκείνους για να ενεργοποιηθεί.

Από τη δεκαετία του ’80 μέχρι την εμφάνιση της κρίσης, η Ελλάδα έζησε μια περίοδο ψευδεπίγραφης ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας.

Την περίοδο αυτή, επικράτησε το φαινόμενο της «γκλαμουριάς» και του καταναλωτισμού, οι συνέπειες των οποίων κόστισαν πολύ ακριβά στη χώρα και στους πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν προγενέστερη εμπειρία ενός τέτοιου τρόπου ζωής και των οικονομικών συνεπειών που θα ακολουθούσαν νομοτελειακά αλλά και αναγκαστικά.

Θεωρώ ότι παρουσιάζει ενδιαφέρον το γεγονός ότι, ήδη από τη δεκαετία του ’60, ο Γκας Χολ, γραμματέας του ΚΚ των ΗΠΑ, και η Αντζελα Ντέιβις θεωρούσαν ότι η πολιτική των τραπεζών, να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να δανείζονται για την αγορά σπιτιού, αυτοκινήτου, οικιακών συσκευών ή να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες για άλλες αγορές, είχε ως στόχευση την αποδυνάμωση του εργατικού κινήματος, δεδομένου ότι οι καταχρεωμένοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν τη δουλειά τους που τους απέδιδε τα αναγκαία για την πληρωμή των δόσεων αλλά και τη στοιχειωδώς ευπρεπή διαβίωσή τους.

Αυτός ο κίνδυνος ήταν πραγματικός και όχι φαντασιακός, γιατί οι εργοδότες δεν έτειναν ευήκοον ους ούτε ανέχονταν συνδικαλιστές ή απεργούς στον χώρο της δουλειάς.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση, όπως όλοι ξέρουμε, επιδεινώθηκε με την κρίση και την είσοδο των δανειστών, οι οποίοι απαιτούν την αποπληρωμή των δανείων, κυρίως των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, τα οποία αφορούν κυρίως στεγαστικά δάνεια που είχαν πάρει οι πολίτες ώστε να αποκτήσουν κατοικία ή ακόμη και δεύτερη κατοικία για τον παραθερισμό τους.

Βεβαίως, η κατοχή ακινήτων ήταν και ένας τρόπος αποταμίευσης, δεδομένης της δυσπιστίας των Ελλήνων προς τις τράπεζες.

Η αδυναμία των πολιτών να αποπληρώσουν τα δάνειά τους οδήγησε τους κυβερνώντες, υπό την πίεση που εξακολουθεί να ασκείται από τους δανειστές, να υιοθετήσουν το γνωστό μέτρο των πλειστηριασμών.

Ο πλειστηριασμός είναι μία ακραία μέθοδος -από ηθικής πλευράς- αποπληρωμής του χρέους, διότι, πέραν του κέρδους που έχει εξασφαλίσει η τράπεζα, ο αγοραστής από τον πλειστηριασμό καρπούται το κέρδος που του αποφέρει η συγκεκριμένη αγορά.

Η αντίσταση του λαού σε αυτή την πρακτική ήταν αναμενόμενη και μεγάλη, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνώντες προσπάθησαν να διασκεδάσουν ανεπιτυχώς την οργή του κόσμου.

Οφείλω να τονίσω ότι δεν βοήθησαν την ανοχή των πολιτών σχόλια όπως «οι πλειστηριασμοί ενδυναμώνουν τις τράπεζες, ώστε να μπορούν να πάρουν δάνεια οι νέοι, οι οποίοι χρειάζονται χρήματα για να παντρευτούν».

Αυτό το σχόλιο, όμως, αφήνει να εννοηθεί ότι οι Ελληνες πολίτες και ειδικά οι νέοι θα χρειάζονται πάντοτε δάνεια, πράγμα που δεν εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας και των νέων.

Πέραν αυτού του σκοτεινού μέλλοντος, η στάση των κυβερνώντων δεν μας λέει τι εγγυήσεις θα ζητήσουν οι τράπεζες και οι δανειστές.

Φοβούμαι ότι αποδέχονται τον σχεδιασμό ενός «φαύλου κύκλου» δανείων και κατασχέσεων εσαεί. Βεβαίως, οι κυβερνώντες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη ένταση που αντιμετώπιζαν οι πολίτες όταν παρακολουθούσαν τον πλειστηριασμό της κατοικίας τους. Η κυβέρνηση, όμως, για να λύσει το πρόβλημα, έκανε μία απείρου κυνισμού δήλωση, λέγοντας ότι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να μειωθεί η ένταση των πολιτών, πράγμα που δεν επετεύχθη.

Ας περιμένουμε τι άλλο θα σκαρφιστούν.

*καθηγητής Φιλοσοφίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Λύκοι», «αμνοί», ερίφια» και «κόκκινα» δάνεια
Αφού λοιπόν η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Αυτή όμως είναι η μία οπτική. Οταν ο λύκος τσακώνεται με το πρόβατο δεν μπορεί να υπάρχει λύση που...
«Λύκοι», «αμνοί», ερίφια» και «κόκκινα» δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τρέχουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία συνδέεται τόσο με τη διασφάλιση των καταθέσεων όσο και με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας...
Τρέχουν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι τράπεζες παίρνουν σπίτια και αποζημιώσεις…
Την 30ή Ιουνίου 2020 λήγει η προθεσμία προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια. Χιλιάδες ακίνητα, ίσως και πάνω από 100.000, θα βγουν στο σφυρί μέχρι τα τέλη του 2021.
Οι τράπεζες παίρνουν σπίτια και αποζημιώσεις…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε
Αυτό που συμβαίνει τα τελευταία οχτώ χρόνια είναι ότι οι τραπεζίτες -με τη βοήθεια των ηγεσιών- έχουν ενδυθεί τον μανδύα της ηθικής και αυτοί που βρίσκονται σε αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους...
Τα «κόκκινα» δάνεια και ο Νίτσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει
ΑΡΘΡΟ του Γιάνη Βαρουφάκη: Η «λύση» της πώλησης των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών στους ιδιώτες όχι μόνο φέρνει την απόγνωση σε πολίτες, που βλέπουν το σπίτι ή το μαγαζί τους να πωλείται για ένα κομμάτι...
«Κόκκινα» δάνεια και δημόσια περιουσία: Τι πρέπει να γίνει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «επενδυτές» με την κουλτούρα των αρπακτικών
Η κρίση κατασχέσεων που ξέσπασε στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους. Η εποχή των πλειστηριασμών προκάλεσε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, καθώς...
Οι «επενδυτές» με την κουλτούρα των αρπακτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας