• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  4 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.6°C
  4 BF
  72%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 15.0°C / 17.0°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 16.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.6°C / 15.6°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  4 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  5 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 16.5°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  93%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 20.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.4°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  98%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Συμφωνία των Πρεσπών

 • A-
 • A+

Την Κυριακή 17 Ιουνίου οι κυβερνήσεις δύο κρατών, της Ελλάδας και της υπό ίδρυση Βόρειας Μακεδονίας, υπέγραψαν μία συμφωνία η οποία επαναπροσδιορίζει τα οντολογικά πράγματα της Βαλκανικής Χερσονήσου σε εντελώς νέες πραγματολογικές βάσεις. Αυτός ο οντολογικός επαναπροσδιορισμός αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα των συγκροτήσεων και των κρατικών δομών και θεσμών και των επιμέρους κοινωνικών βιόκοσμων των δύο μερών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Το κείμενο της συμφωνίας έχει τεθεί ήδη στο τραπέζι της δημόσιας σφαίρας των δύο κοινωνιών, οι οποίες καλούνται να απαλλαγούν από παλαιολιθικά στερεότυπα του εθνικισμού και να επεξεργαστούν τα περιεχόμενα των διατάξεών της «πέραν του καλού και του κακού» (Nietzsche). Τι σημαίνει αυτό θα το εξετάσουμε, αφού προηγουμένως αναλύσουμε τις ριζικές τομές που πραγματοποιεί η «συμφωνία των Πρεσπών».

Αναφέρω πέντε σημεία στο μακρο-επίπεδο της Συμφωνίας των Πρεσπών: Πρώτον, το υπό ίδρυση (1940-2020) κράτος των «Σκοπίων» καθίσταται επιτέλους εθνικό κράτος με το όνομα Βόρεια Μακεδονία. Το περιώνυμο δικαίωμα του κάθε όντος να αυτοπροσδιορίζεται στην επίδικη περίπτωση λύθηκε για τα «ελληνικά συμφέροντα» με τον καλύτερο επιχειρηματολογικό και πολιτικό τρόπο.

Δεύτερον, στη Συμφωνία των Πρεσπών η ίδια η Ελλάδα επαναπροσδιορίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Εγκαταλείπει τη μέχρι πρότινος εθνικιστική ταυτότητά της και η ίδια ως πολιτική κοινωνία εντάσσεται στις πολιτικές οντότητες του διαφωτισμού. Επαναπροσδιορίζεται ως πολιτική κοινότητα της Δύσης, δευτέρου βαθμού.

Εάν κάποιος αναλυτής των γεωπολιτικών εξελίξεων ερμηνεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως το τελευταίο στιγμιότυπο της εθνικοφροσύνης, θα κάνει παρέα με τον Μπαρμπαρούση (Χρυσή Αυγή).

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα εντάσσει τον εαυτό της στην παγκόσμια κοινότητα του διαλόγου και της διαβούλευσης. Αυτή η δυναμική της ελληνικής πολιτικής κοινωνίας εξειδικεύεται στα εξής τρία σημεία: πρώτον, στη γεωπολιτική σφαίρα, δεύτερον, στον οικονομικό τομέα και, τρίτον, στην πολιτική θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια.

Ο γεωπολιτικός και ο σχετικός γεωστρατηγικός παράγοντας καθίστανται, σύμφωνα με όσα ρυθμίζονται στη Συνθήκη, ένα κοσμοπολιτικό σύμπαν. Δεν μπορώ να αναφέρω άρθρα και κείμενα της Συνθήκης, αλλά ειδικοί επιστήμονες μπορούν να τεκμηριώσουν τις απόψεις μου.

Ο οικονομικός τομέας στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι το δημιουργικό κεφάλαιο μεταξύ των δύο κοινωνιών (της ελληνικής και της μακεδονικής). Αυτός ο τομέας εδώ και τριάντα (1990-2010) χρόνια ήταν άτυπος. Επομένως και εκτός δημοσιονομικών και κοινωνικών ελέγχων. Τώρα καθίσταται και κοινωνικός και δημιουργικός.

Υποστηρίζω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «πέραν του καλού και κακού» επειδή επιτέλους η Ελλάδα αποκτά τη θέση στα Βαλκάνια που είχε κατά τον 19ο αιώνα, επί οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η Ελλάδα καθίσταται επιτέλους στα Βαλκάνια ο πολιτικός ηγέτης.

* καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Καλά να πάθουμε αφού δεν τους κατακτήσαμε!»
Είναι φως φανάρι πως κάτι τρέχει με την εθνική μας αυτοπεποίθηση. Είναι αλήθεια επίσης πως σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων Μακεδόνων, όντας Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Πόντιοι μετρούν μόλις 96 χρόνια...
«Καλά να πάθουμε αφού δεν τους κατακτήσαμε!»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βεβαιότητες
Τον τελευταίο καιρό έχει ανάψει ξανά η συζήτηση για το Μακεδονικό. Αντιμαχόμενοι ξιφουλκούν με οργή και μένος στα δημόσια φόρα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μοιράζοντας αφειδώς χαρακτηρισμούς για...
Βεβαιότητες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αλυτρωτισμός και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα
Η δημόσια διαμάχη γύρω από το Μακεδονικό αναθερμάνθηκε κατά το τελευταίο εξάμηνο και θα παραμείνει ενεργή μέχρι την τελική επικύρωση της συμφωνίας. Δύο ζητήματα έχουν αναδειχτεί ως κυρίαρχα: Α) ο...
Αλυτρωτισμός και «μακεδονική» εθνική ταυτότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακεδονικό: η έξωθεν «λύση»
Η συζήτηση για το αν υφίστανται «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» αγνοεί ότι οι εθνικές ταυτότητες και οι εθνικές γλώσσες σχηματοποιούνται μέσα από πολιτικές διαδικασίες οι οποίες, στον χώρο της...
Μακεδονικό: η έξωθεν «λύση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική ως τζόγος
Η αρνητική θέση Μητσοτάκη - Γεννηματά προκαλεί ήδη ζημιά στη χώρα δίνοντας ελπίδες στην εθνικιστική πτέρυγα των Σλαβομακεδόνων, όπως ακριβώς οι φωνές των τελευταίων δίνουν ελπίδες στους εδώ αρνητές της...
Η πολιτική ως τζόγος
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων» και τα μυστικά των Αθηνών
Τα έθνη δεν κάνουν ψυχοθεραπεία. Διπλωματία κάνουν. Απ’ την άλλη, όσα έθνη έχουν θαρρετά ομολογήσει στον εαυτό τους πρωτίστως τις πικρές αλήθειες και τα ντουλαπιασμένα μυστικά τους μόνο κερδισμένα βγαίνουν....
«Ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων» και τα μυστικά των Αθηνών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας