• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 15.0°C / 17.5°C
    4 BF
    52%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    9°C 7.9°C / 10.0°C
    7 BF
    47%
  • Πάτρα
    Αραιές νεφώσεις
    11°C 11.0°C / 15.0°C
    4 BF
    75%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    9°C 7.9°C / 8.8°C
    1 BF
    70%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αραιές νεφώσεις
    10°C 9.9°C / 12.4°C
    1 BF
    87%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    9°C 8.0°C / 9.4°C
    3 BF
    51%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    4°C 4.4°C / 5.6°C
    4 BF
    52%
  • Αγρίνιο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    11°C 11.3°C / 11.3°C
    3 BF
    77%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 16.5°C / 18.8°C
    2 BF
    58%
  • Μυτιλήνη
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    15°C 12.9°C / 14.9°C
    4 BF
    67%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    16°C 15.8°C / 16.4°C
    6 BF
    48%
  • Σκόπελος
    Ελαφρές νεφώσεις
    12°C 10.7°C / 11.7°C
    4 BF
    58%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 13.9°C
    5 BF
    77%
  • Λάρισα
    Σποραδικές νεφώσεις
    12°C 11.9°C / 13.4°C
    3 BF
    54%
  • Λαμία
    Αυξημένες νεφώσεις
    15°C 12.5°C / 15.1°C
    3 BF
    58%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.7°C / 17.8°C
    4 BF
    61%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    16°C 14.8°C / 17.5°C
    0 BF
    45%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    10°C 10.3°C / 10.5°C
    4 BF
    65%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    10°C 8.7°C / 10.0°C
    4 BF
    58%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    3°C 3.1°C / 3.1°C
    2 BF
    95%
AP Photo/Petros Giannakouris, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ρόλος των νομικών στο Μακεδονικό

  • A-
  • A+

Το ζήτημα του Μακεδονικού έχει όντως σημαντική τεχνική διάσταση, όπως σημείωνε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο καθηγητής της Νομικής Αθήνας Γιώργος Γεραπετρίτης στις 19 Φεβρουαρίου 2018.

Η μη άριστη γνώση των θεσμών εγκυμονεί, δε, όντως κινδύνους, όπως συνέχιζε τότε ο καθηγητής. Ποιων θεσμών όμως;

Των θεσμών του διεθνούς δικαίου που αυτονόητα επιστρατεύονται για την επίλυση του διακρατικού και διεθνούς αυτού ζητήματος.

Είναι αυτή η τεχνική διάσταση η οποία στο άρθρο του ίδιου καθηγητή στην ίδια εφημερίδα μόλις προχθές, 11 Ιουνίου, είναι εξαιρετικά ελλιπής.

Ο κύριος Γεραπετρίτης γράφει συγκεκριμένα ότι «με μόνη την υπογραφή της από την κυβέρνηση (και ανεξαρτήτως της κύρωσής της), η διεθνής συνθήκη δεσμεύει τη χώρα και δημιουργεί ζήτημα διεθνούς ευθύνης σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων. Συνεπώς, η κυβέρνηση δεσμεύει διεθνώς τη χώρα με την υπογραφή και η Βουλή την καθιστά εσωτερικό δίκαιο με την κύρωση».

Οι προτάσεις αυτές φανερώνουν βαθιά άγνοια της διαδικασίας δέσμευσης κράτους από διεθνή σύμβαση κατά το διεθνές εθιμικό δίκαιο, όπως αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 για το δίκαιο των διεθνών συνθηκών.

Με απλά λόγια, διεθνής σύμβαση που προβλέπει διαδικασία κύρωσης καθίσταται διεθνώς δεσμευτική μόνο από την κύρωσή της σε διεθνές επίπεδο.

Η κύρωση αυτή (ratification) είναι διεθνές βήμα, που πραγματοποιείται με την ανταλλαγή ή αποστολή οργάνων κυρώσεως (instruments of ratification), δεν είναι φυσικά η ίδια διαδικασία με την εθνική διαδικασία επικύρωσης από τη Βουλή κατ’ α. 28 παρ. 1 του Συντάγματος, στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής Γεραπετρίτης.

Περαιτέρω, η σύμβαση μπορεί να περιέχει επιπλέον βήματα για τη θέση της σε ισχύ, με αποτέλεσμα να παράγει δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα μόνο από την πλήρωση αυτών των επιπλέον βημάτων.

Τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα στα α. 14 κ 24 της Σύμβασης της Βιέννης, και επαφίεται στα κράτη που συνομολογούν τη σύμβαση να προβλέψουν όσα βήματα επιθυμούν, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η σύμβαση δεν θα ξεκινήσει να παράγει τα έννομα αποτελέσματά της προτού και τα δύο ή περισσότερα μέρη εκπληρώσουν ή ολοκληρώσουν όλα τα βήματα που απαιτεί η συνταγματική τους τάξη, η πολιτική συμφωνία μεταξύ τους, κ.λπ.

Τα αυτά δε προβλέπει και το Σύνταγμα της χώρας μας, όπου ρητά αναφέρεται ότι οι διεθνείς συμβάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού δικαίου με υπερνομοθετική ισχύ «από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μόνη η υπογραφή διεθνούς συμβάσεως προ της κύρωσής της και της θέσης της σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις της ουδόλως δεσμεύει τα μέρη, ούτε δημιουργεί διεθνή ευθύνη σε περίπτωση μη τήρησης των συμφωνηθέντων.

Αντίθετα, η μόνη διεθνής υποχρέωση που προκύπτει από την υπογραφή είναι η υποχρέωση περί μη αποστέρησης της συνθήκης από το αντικείμενο και τον σκοπό της πριν τη θέση της σε ισχύ (α. 18 Σύμβασης Βιέννης) – ή, απλώς, η καλή τη πίστει προσπάθεια να πληρωθούν οι προϋποθέσεις θέσης της σε ισχύ.

Είναι προφανές ότι αν τα παραπάνω ισχύουν –που ισχύουν– όλη η θεσμικοφανής επιχειρηματολογία του καθηγητή Γεραπετρίτη στερείται οιασδήποτε βάσης.

Η «θεσμική ελαφρότητα» για την οποία ο καθηγητής εγκαλεί την κυβέρνηση είναι μόνο απόρροια της δικής του τεχνικής ελαφρότητας σε ζητήματα διεθνούς δικαίου που καταφανώς δεν γνωρίζει.

*αναπληρωτής καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, Νομική Σχολή Παν/μίου Οξφόρδης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θετικό πρόσημο της συμφωνίας
Υστερα από 27 χρόνια διαπραγματεύσεων και έντονων διεργασιών, φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί ένα ουσιαστικό βήμα για την επίλυση του λεγόμενου ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ. Η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε...
Το θετικό πρόσημο της συμφωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
Παρά την εύλογη εστίαση της προσοχής στις στάσεις έναντι της νέας συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η εκλογική απήχηση του θέματος είναι αμφίβολη. Ακόμα και αν η απορριπτική θέση λάβει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά, η...
Η ψευδαίσθηση ενός κομβικού γεγονότος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
Η πρόσφατη ιστορία των Βαλκανίων έχει γραφτεί και γράφεται εν μέσω περιφερειακών και διεθνών συρράξεων. Κάθε ιστορία, όμως, έχει στιγμές ευθύνης, απόφασης και ανατροπής. Η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας...
Η συμφωνία τερματίζει μια πολύχρονη διαμάχη χωρίς νικητές και ηττημένους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός
Η συμφωνία για την επίλυση του μακεδονικού ζητήματος δεν προσφέρεται ούτε για θριαμβολογίες ούτε για μεμψιμοιρίες. Είναι κατανοητές οι επιφυλάξεις που υπάρχουν. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση κατανοητή η...
Η πολιτική τού «ολίγον» και ο νέος εθνικός διχασμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακεδονικό: ένας απολογισμός
​Σπάνια δοκιμάζει κανείς τόσο βαθιά ικανοποίηση, όπως η χτεσινή, με την υπογραφή μια συμφωνίας που τερματίζει ιστορικές εκκρεμότητες πολλών ιστορικών περιόδων. Μια καινούργια μέρα έδιωξε τα φαντάσματα του...
Μακεδονικό: ένας απολογισμός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Μεγάλη Πρέσπα οι υπογραφές της συμφωνίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ υπογράφουν σήμερα, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο χωρών για τη μετονομασία της γειτονικής χώρας. Το ραντεβού είναι στη...
Στη Μεγάλη Πρέσπα οι υπογραφές της συμφωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας