• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 32.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.9°C
  2 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 34.3°C
  1 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  5 BF
  29%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 33.2°C
  3 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  2 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.3°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  1 BF
  24%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.2°C / 33.8°C
  3 BF
  25%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  5 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 33.3°C
  4 BF
  32%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.7°C / 33.9°C
  3 BF
  30%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  2 BF
  30%
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε

 • A-
 • A+

Κοινός στόχος όλων των Ενώσεων Συντακτών και γενικότερα των Ενώσεων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης είναι η διάσωση, η στήριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αγκαλιάζει όχι μόνο τους δημοσιογράφους και ορισμένους διοικητικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Με την ψήφιση του νόμου 4498/17 για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι προϊόν ευρείας διακομματικής συμφωνίας, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Σήμερα, έπειτα από αξίωση της τρόικας, με πρόσχημα τη λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat, για την οποία κινούμαστε προκειμένου να αλλάξει καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το Δημόσιο, μπαίνει ένα νέο εμπόδιο: η χορήγηση του 2% επί του τζίρου, αποκλειστικά στον τομέα της υγείας.

Είναι μάλιστα απορίας άξιον πώς τίθεται αυτή η αξίωση ενώ συνολικά δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα για το ταμείο.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα από τις εισφορές για την υγεία την επικούρηση και την εισφορά επί του τζίρου παραμένουν ίδια, με μία μικρή μείωση των εισφορών για την επικούρηση στο μέλλον. Επομένως, η αξίωση της τρόικας, καθ' υπόδειξη ορισμένων εργοδοτών, στοχεύει στην απαξίωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν συμφωνούμε με τη ρύθμιση για τη δέσμευση του 2% αποκλειστικά για την υγεία· αν πρέπει, ωστόσο, να γίνει αποδεκτή για λόγους υπέρτερου συμφέροντος της χώρας, όπως το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού οι Ενώσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, που στήριξαν τον ΕΔΟΕΑΠ, ότι αυτή θα αλλάξει μόλις η χώρα έχει τη δυνατότητα.

Θετικό είναι ότι δεν μειώνονται περαιτέρω οι παρεχόμενες συντάξεις, ενώ η εφαρμογή του άρθρου 96 για τις νέες συντάξεις ξεκινά από 1ης Ιουλίου και μόνο για το διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή.

Τα πρώτα στοιχεία των εισροών είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων. Οι εισπράξεις είναι περισσότερες από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Οι Ενώσεις δεν πρόκειται να παίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ κορόνα-γράμματα, θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους γιατί είναι το παιδί τους, περισσότερο τώρα, με τη νέα του μορφή, που αρχίζει να μπουσουλάει.

Δεν εγκαταλείπεις το παιδί σου την ώρα της δοκιμασίας. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό σπίτι μας.

Στηρίζουμε και διευρύνουμε τον ΕΔΟΕΑΠ σήμερα για να μπορούμε να τον βελτιώσουμε αύριο.

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση ενός κλασικού της τακτικής: «για να κερδίσεις έναν πόλεμο πρέπει να είσαι αλεπού και λιοντάρι». Οχι να υποδύεσαι τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις, τον ΕΦΚΑ ακόμη και τις Ενώσεις, και να κάνεις την πάπια απέναντι στην τρόικα και ορισμένους εργοδότες που υπονομεύουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η στήριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ ασφαλώς ικανοποιεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση.

Αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Η διεύρυνσή του όμως απαντά θετικά και σε ένα θεσμικό πρόβλημα, που συνδέεται με τον κοινωνικό ρόλο της Ενημέρωσης.

Η ρύθμιση αυτή ως μια μικρή «θετική διάκριση» υπέρ της Ενημέρωσης συμβάλλει στην αναβάθμιση της κοινωνικής της λειτουργίας ως πυλώνα της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η ρύθμιση αυτή ενοποιεί το σύνολο των εργαζομένων στην Ενημέρωση σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης και απορρύθμισης από την οποία δοκιμάζονται σκληρά οι εργαζόμενοι με μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω από 40%, μαζική ανεργία και σχέσεις εργασίας-λάστιχο.

Η ενοποίηση των εργαζομένων θα συμβάλει στη ρύθμιση του τοπίου και, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης του Τύπου –τα οποία, κύριοι της κυβέρνησης, σας έχουμε δώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο–, στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.

ΥΓ. Η υποψηφιότητά μου για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ είναι κίνηση ενότητας και αλληλεγγύης πέρα από παρατάξεις και παρέες. Μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους, από όλες τις Ενώσεις της χώρας, πήραμε την πρωτοβουλία να βγούμε μπροστά γιατί η επηρμένη ομάδα Καρούτζου, ένα συνονθύλευμα καιροσκοπικών, (α)δεξιων, αμετροεπών και πελατειακών αντιλήψεων, αποφάσισε να παίξει κορόνα-γράμματα το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο για τον κλάδο μας.

Επιζητώντας μόνο την αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων μου, δεσμεύομαι να μη θορυβώ ασκόπως και με την ολοκλήρωση της θητείας μου, αν με τιμήσουν οι συνάδελφοί μου, να μην έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ το εισόδημά μου. Καταλαβαινόμαστε τώρα...

* Η τοποθέτηση (εξαιρουμένου του υστερόγραφου) του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όταν η λάσπη στον ανεμιστήρα από την ομάδα Καρούτζου γίνεται μπούμερανγκ
Δεν είναι η ώρα των αντεγκλήσεων χωρίς όρια και αρχές ούτε η ώρα των προσωπικών στρατηγικών. Είναι η ώρα της ενότητας και της συσπείρωσης των δυνάμεων μας. 
Όταν η λάσπη στον ανεμιστήρα από την ομάδα Καρούτζου γίνεται μπούμερανγκ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
Η πολιτεία, έπειτα από περίοδο αδράνειας, αποφάσισε με τη συμφωνία των κομμάτων να στηρίξει τον ΕΔΟΕΑΠ, τον φορέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικούρησης και εφάπαξ των εργαζομένων στα μέσα. Ομως η...
Αν «πέσει» ο ΕΔΟΕΑΠ, θα «πέσει» και ο Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ τώρα, το τζάμπα τελείωσε
Επειδή υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση, ορισμένες φορές μάλιστα σε «βαθμό κακουργήματος», σε σχέση με την πρόταση που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, αναγκάζομαι να παρέμβω δημόσια,...
Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ τώρα, το τζάμπα τελείωσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
Πολλά αληθινά αλλά και αρκετά κροκοδείλια δάκρυα έχουν χυθεί τις τελευταίες ώρες για τον ΕΔΟΕΑΠ -τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας και Επικούρησης των δημοσιογράφων και άλλων εργαζόμενων στον Τύπο και γενικά...
ΕΔΟΕΑΠ σε «κώμα»: κολπάκια, ίντριγκες και ατολμία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
Την ώρα που 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων τρέμουν ότι άλλη μια συμφορά τούς περιμένει, με νέες δραματικές περικοπές που επιβάλλουν αντισυνταγματικά και δίχως καμιά μνημονιακή υποχρέωση οι δανειστές, ο...
Ενα μήνα περιθώριο έχει ο ΕΔΟΕΑΠ, εάν δεν...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ
Την τιμητική μου είχα εγώ και ο ΕΔΟΕΑΠ με πανομοιότυπο δήθεν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο documentonews και το Protothema την περασμένη Παρασκευή, με «έγγραφο φωτιά», μια βεβαίωση ασφάλισης, η οποία δεν διέρρευσε...
Ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από την επίθεση στον ΕΔΟΕΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας