Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η συμβολή του ΤΕΕ στην αναπτυξιακή ατζέντα
Dreamstime

Η συμβολή του ΤΕΕ στην αναπτυξιακή ατζέντα

  • A-
  • A+

Με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» της προηγούμενης Κυριακής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, κ. Στασινός, επιχειρεί να ασκήσει κριτική στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί κανείς να πει ότι, ως επικεφαλής του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, έχει το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασκεί κριτική στην πολιτεία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Αν όμως διαβάσει το άρθρο κάποιος που έχει έστω και μικρή σχέση με την καθημερινότητα του ΤΕΕ, τότε θα βγάλει τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

Πρώτον, ο αρθρογράφος σε όλη την επιχειρηματολογία του δεν αρθρώνει ούτε μισή πρόταση για τους μισθωτούς μηχανικούς του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούν το 40% του τεχνικού κλάδου και εργάζονται κατά κύριο λόγο με μηδενικά εργασιακά δικαιώματα και χαμηλούς μισθούς. Αντ' αυτού δίνει βάρος στη μείωση της φορολογίας για τα εταιρικά κέρδη, χωρίς να μπαίνει στη βάσανο της αναδιανομής, γεγονός που δείχνει ποιους επιλέγει να εκπροσωπήσει προνομιακά.

Δεύτερον, αν εξαιρέσει κανείς τις τρεις προτάσεις που αφορούν τα εταιρικά κέρδη, τον φόρο μερίσματος και την προκαταβολή φόρου, οι υπόλοιπες οκτώ περιλαμβάνονται ήδη στο αναπτυξιακό σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΤΕΕ επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση με το σχέδιό της!

Τρίτον, της κριτικής θα έπρεπε να προηγείται η αυτοκριτική. Είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το ΤΕΕ είναι απόν από όλα τα μεγάλα διακυβεύματα της περιόδου στη χώρα μας. Την τελευταία τριετία έχουν ψηφιστεί αρκετοί νόμοι που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τους μηχανικούς και το ΤΕΕ δεν έχει τοποθετηθεί με ευθύνη του προέδρου ούτε δημόσια ούτε εσωτερικά.

Αντιθέτως, ο κ. Στασινός επιλέγει να είναι λαλίστατος στη δημόσια σφαίρα σαν πολιτικός καριέρας και όχι ως επικεφαλής επιστημονικού φορέα. Την ίδια ώρα εντός των τειχών τηρεί σιγήν ιχθύος. Όχι μόνο ο ίδιος αλλά και η παράταξη που εκπροσωπεί (της Νέας Δημοκρατίας).

Από το προεδρικό διάταγμα για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών και το θεσμικό πλαίσιο του ΤΕΕ μέχρι τα αναπτυξιακά ζητήματα δεν έχουμε ακούσει μισή πρόταση από τον κ. Στασινό. Τον τελευταίο χρόνο έχουν πραγματοποιηθεί 13 αναπτυξιακά συνέδρια στη χώρα, εκ των οποίων δύο στην Αττική, και ο πρόεδρος του ΤΕΕ δεν συμμετείχε σε κανένα.

Εν κατακλείδι, ο πρόεδρος του φορέα, που είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και εκπροσωπεί την κοινότητα των μηχανικών, οφείλει να καταθέτει προτάσεις θεσμικά και με κριτήριο τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, μια ορθολογική συμβολή στην αναπτυξιακή ατζέντα από τη σκοπιά των μηχανικών δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει τους κάτωθι άξονες:

• Τοπικά και περιφερειακά αναπτυξιακά σχέδια με αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων

• Δημιουργία τοπικών αλυσίδων παραγωγής προστιθέμενης αξίας

• Καταγραφή, τεκμηρίωση και αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας με διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος

• Προώθηση αναπτυξιακών προτύπων με περιβαλλοντικό πρόσημο.

• Ενίσχυση καινούργιων παραγωγικών προτύπων και τομέων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία

• Στήριξη των συνεργατικών επιχειρηματικών σχημάτων

• Δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας

• Βελτίωση των εργασιακών σχέσεων

• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον τεχνικό κλάδο

• Προστασία των σπουδών του μηχανικού

• Απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στις νέες ειδικότητες

* Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και εκπρόσωπος της παράταξης ΡΠΜ (Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών)

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
Η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές γιατί κέρδισε στο πεδίο της προοπτικής. Μιας προοπτικής fake, ψεύτικης όπως πια αποδεικνύεται, αλλά κέρδισε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε στο πεδίο της προοπτικής επειδή δεν πρόβαλε μια εξίσου...
Η μεροληψία δεν ήταν ποτέ δική μας σημαία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
Το κράτος των ημετέρων της Νέας Δημοκρατίας και των υπηρετών επιχειρηματικών συμφερόντων δεν πρόκειται να ανορθώσει την παραγωγή. Αλλά η απάντηση της Αριστεράς δεν μπορεί να περιοριστεί και πάλι στην αναμονή...
Το μόνιμο κενό αναπτυξιακής στρατηγικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συνέχιση της λιτότητας, η διάψευση των υποσχέσεων και η ανοχή της κοινωνίας
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ενισχύει τη λιτότητα, αλλά προσπαθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις να καταστείλει την οποιαδήποτε αντίδραση.
Η συνέχιση της λιτότητας, η διάψευση των υποσχέσεων και η ανοχή της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
Η κυβέρνηση της Ν.Δ., όλες αυτές τις ημέρες συζήτησης του σχεδίου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» στη Βουλή, κάνει λόγο για ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι...
Η Ν.Δ. δεν παραδειγματίστηκε από τα λάθη της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΛΑΡΚΟ, ο Σκαραμαγκάς και το νέο παραγωγικό μοντέλο
Στόχος της πολιτικής που ακολουθείται δεν είναι η εξυγίανση, αλλά η πλήρης απαξίωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ώστε είτε να μη λειτουργήσουν ποτέ είτε να δοθούν έναντι συμβολικού τιμήματος σε επιχειρηματίες...
Η ΛΑΡΚΟ, ο Σκαραμαγκάς και το νέο παραγωγικό μοντέλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσδοκίες, εμπιστοσύνη και οικονομική πραγματικότητα
Είναι απολύτως λογικό και θεμιτό η νέα κυβέρνηση να θέλει να χτίσει κλίμα εμπιστοσύνης. Οταν, όμως, παρασύρεται από τη μέθη της εκλογικής νίκης και καλλιεργεί υπερβολικές προσδοκίες, τότε κινδυνεύει να...
Προσδοκίες, εμπιστοσύνη και οικονομική πραγματικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας