• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.7°C
  2 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 27.1°C
  0 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 23.3°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 29.7°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  33%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.8°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  58%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση

 • A-
 • A+

Με τη χώρα να ολοκληρώνει σε λίγο καιρό το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και τον εκλογικό κύκλο να βαδίζει στο τελευταίο του τέταρτο, αρχίζει να φουντώνει η συζήτηση για τα πιθανά μέτωπα που ενδέχεται να προκύψουν στο ενδεχόμενο που το πρώτο κόμμα δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Αν κάτι μάθαμε από όσα συνέβησαν στην κρίση είναι ότι κανείς δεν επιθύμησε την πτώση του ΑΕΠ, την άνοδο της ανεργίας, τη χρηματοδοτική εξάρτηση της χώρας, τις περικοπές και την καταβαράθρωση των προσδοκιών της πλειονότητας των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς.

Η χώρα βρέθηκε χρεοκοπημένη, μόνη της και αδύναμη μέσα σε ένα σύστημα που δεν μπορεί να αλλάξει από μόνη και το οποίο δεν της επιτρέπει να διαχειριστεί την κρίση της.

Μετά την κατάρρευση αυτού του θολού δίπολου, έρχονται στο φως δύο προσεγγίσεις για τη διάκριση που θα σημαδέψει την επόμενη μέρα.

Η μία προσέγγιση προσβλέπει στη διάκριση «μέτωπο της λογικής-μέτωπο των λαϊκιστών» και η δεύτερη επιλέγει μια κλασική αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση.

Η προσέγγιση που παρουσιάζει τον έναν πόλο ως τη λογική, προφανώς ταυτίζει τον άλλο πόλο με την παραφροσύνη. Είναι δυνατόν να πορευτούμε στο μέλλον με μια διάκριση που θα θεωρεί τον αντίπαλό μας ως δαίμονα που στα χέρια του η κοινωνία θα γίνει κόλαση ή μήπως νομιμοποιούμαστε να χαρακτηρίζουμε τη μισή κοινωνία λαϊκιστές, νομίζοντας ότι κατέχουμε τη μία και μοναδική αλήθεια;

Από την άλλη πλευρά, η διάκριση ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση έχει πληγεί σοβαρά.

Το ΠΑΣΟΚ συνεργάστηκε με τον μεγάλο του ιδεολογικό αντίπαλο με σκοπό να φέρει εις πέρας δύο προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύτηκε με ένα κατ' εξοχήν συντηρητικό κόμμα ακολουθώντας τον δρόμο που απέρριπτε τα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία που συνεχίζει να ασπάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση και το χάος που συνεπάγεται κάθε δρόμος έξω από αυτή, δεν επιτρέπουν μεγάλες ρήξεις και αλλαγές στην οικονομική πολιτική.

Είναι, όμως, πιο σημαντικό από ποτέ ο προοδευτικός χώρος συγκροτημένος από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του εξισωτικού φιλελευθερισμού, της Αριστεράς και της οικολογίας να ξεκινήσει από την καλύτερη δυνατή θέση τον μαραθώνιο που ακολουθεί μετά το τέλος του προγράμματος. Ο κόσμος της εργασίας, που τροφοδοτεί την ανάπτυξη εις βάρος της προσωπικότητάς του, ψάχνει έκφραση.

Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, που πληρώνει φόρους χωρίς αντίκρισμα για εκείνον και το κοινωνικό σύνολο, αναζητά ελπίδα.

Ολοι εκείνοι που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε καταπίεση μιας κοινωνίας που άλλοτε κρύβει καλά και άλλοτε όχι τον συντηρητισμό της, προσδοκούν μια αλλαγή. Αν ο προοδευτικός χώρος προσανατολιστεί σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να ελπίζει.

*υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
Η οικονομική κρίση του COVID-19 εδραιώνει μια μακρά περίοδο κατά την οποία οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται στην ευρωζώνη, και πρόκειται να αυξηθούν περισσότερο.
Ενας δημοσιονομικός ελέφαντας στο σαλόνι μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
Τίποτα δεν αλλάζει για τα μέτρα λιτότητας. Η λιτότητα παραμένει. Η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα ύφεσης. Η απασχόληση βρίσκεται 17,5% κάτω από τα επίπεδα προ ύφεσης. Οι μισθοί λιμνάζουν. Οι...
Τι είναι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός;*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μακρύς ο «δρόμος» για την επάνοδο της οικονομίας στο 2009
Στο τέλος του προηγούμενου άρθρου μας στην «Εφ.Συν.» αναφέραμε ότι «η αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας το 2018, αν πραγματοποιηθεί, δεν δικαιολογεί κανέναν πανηγυρισμό και, με δημόσιο χρέος ίσο με το 179,8%...
Μακρύς ο «δρόμος» για την επάνοδο της οικονομίας στο 2009
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λάθη και αδιέξοδα στο ασφαλιστικό
Οι δανειστές θεωρούν (2014) λανθασμένα ότι ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί σημαντικά την περίοδο 2015-2060, προσεγγίζοντας τα 8,6 εκατ. άτομα, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της μετανάστευσης των...
Λάθη και αδιέξοδα στο ασφαλιστικό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς θα ξεπεραστεί η κρίση;
Πιστεύει κανείς ότι π.χ. η Γερμανία αγωνιά για την παραγωγική ανάταξη της Ελλάδας ή προωθεί την παραγωγική της απαξίωση, όπως και της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας, για να διατηρεί τα εμπορικά της...
Πώς θα ξεπεραστεί η κρίση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mνημόνια: «σεισμική» καταστροφή της απασχόλησης
Στη χώρα μας η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008, ανάμεσα στις πρώτες επιπτώσεις της, είχε και τη μείωση της απασχόλησης το 2009. Από το 2010 όμως και μετά, η εφαρμογή των καταστρεπτικών μέτρων των...
Mνημόνια: «σεισμική» καταστροφή της απασχόλησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας