• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  79%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περασμένα αλλά ποτέ ξεχασμένα

 • A-
 • A+

Συχνά ακούμε μεγαλοστομίες από τη Δύση ( = Ευρώπη και ΗΠΑ) για την εξαγωγή της δημοκρατίας γενικά, λες και είναι απλά ένα εξαγώγιμο είδος, όπως λ.χ. τα ποδήλατα και οι μπανάνες. Η Δύση πάντοτε χαρακτηριζόταν από παχιά λόγια, με μηδενικό αντίκρισμα, λόγια που ποτέ δεν γίνονταν πράξη, μια που υπήρχαν απλά και μόνο για να λέγονται με στόμφο σε κάποιους ιθαγενείς, όπως τους έδιναν τα καθρεφτάκια. Τώρα τρέχουν να τα μαζέψουν (λ.χ. επίτροπος Ετινγκερ «Οι “αγορές” να μάθουν τους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν», δήλωση για την οποία ζήτησε συγγνώμη την επόμενη μέρα -η συγγνώμη βέβαια είναι δωρεάν!).

Η υπερτίμηση της κυριαρχίας σε συνδυασμό με την αλαζονεία είναι καλή συνταγή για τερατογονίες και ξεκινά ήδη από την παπική Ρώμη, γεννώντας θρύλους που μπάζουν πολύ νερό στη βάση τους, όπως ο Καρλομάγνος και η ανωτερότητα της Δυτικής Αυτοκρατορίας, μέσα από λεηλασίες, βιασμούς, αρπαγές και ληστείες (βλέπε το 1204 για παράδειγμα). Αυτό μου θύμισε ένα άλλο περιστατικό, που αξίζει να διερευνηθεί από τους ιστορικούς μας στη λεπτομέρειά του και να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Στη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας, κάποιοι Γερμανοί αξιωματικοί με τους ντόπιους συνεργάτες τους συμμετείχαν σε ένα πλούσιο τσιμπούσι, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επειτα από ένα πλούσιο φαγητό (και ενώ οι Ελληνες λιμοκτονούσαν έξω στον δρόμο) και μεγάλη οινοποσία, μερικοί που συμμετείχαν στο τσιμπούσι βγήκαν στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου του κεντρικού κτιρίου και, μέσα στο μεθύσι τους, γκρέμισαν μερικές από τις προτομές που υπήρχαν τότε (ακόμη υπάρχουν μερικές που δεν κινδύνευσαν τότε), που εξαιτίας της βαρύτητας έπεσαν στο προαύλιο και έγιναν κομμάτια.

Μεσολάβησε η κατάρρευση του ναζισμού, μα τα κενά υπάρχουν ακόμη για όποιον περνά απέξω. Βέβαια, ακούμε παχιά λόγια, με μηδενική αξιοπιστία, αλλά απολύτως τίποτα για την επανόρθωση μιας τέτοιας πράξης που απλά χαρακτηρίζει ανεξίτηλα όλους αυτούς που «πουλάνε» πολιτισμό και δικαιοσύνη και ηθικές αξίες και δήθεν ανωτερότητα.

Πρέπει να θυμίσουμε -ιδιαίτερα σε αυτούς που «πουλάνε» πολιτισμό- πως η μνήμη δεν ξεχνά στον αιώνα τον άπαντα. Τρανό παράδειγμα η σημερινή Κίνα, που ποτέ δεν ξέχασε τους δύο πολέμους του οπίου (για τον «εκπολιτισμό» της Κίνας αλλά κυρίως για τον πλουτισμό των αγγλικών τραπεζών της εποχής), εκπολιτιστικό «μεγαλούργημα» της (τέως) βρετανικής αυτοκρατορίας, που είχε ήδη χρεοκοπήσει από το 1914, ενώ λίγοι έχουν καταλάβει από τότε αυτόν τον υποβιβασμό της Αγγλίας στην τρίτη κατηγορία.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γεωπολιτική και Δημοκρατία
Η Ευρώπη πέρα από άλλες αδυναμίες ή ανολοκλήρωτους στόχους, είχε θέσει συστήματα σταθερότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης καθώς και άλλες δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες ως προτεραιότητα στον εδαφικό της...
Γεωπολιτική και Δημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Ευρωπαίων διανοουμένων για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο
Το Δημοκρατικό και Προοδευτικό Μέτωπο θα αγωνιστεί για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, να μειωθούν οι ανισότητες, να καταστεί μόνιμη η πρόσφατη αύξηση των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας.
Κείμενο Ευρωπαίων διανοουμένων για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι νέες δικτατορίες της Ευρώπης
Να το πάλι το δημοκρατικό σας έλλειμμα. Πριν από δύο εβδομάδες το θυμήθηκα, με άλλη αφορμή, τώρα σηκώνει ξανά το κακομούτσουνο κεφάλι του: Ο Ορμπαν λειαίνει το έδαφος για το απολυταρχικό του καθεστώς και...
Οι νέες δικτατορίες της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εγώ αποφασίζω το πώς θα ζήσεις!
"Πρέπει να εστιάσω 100% στους αριθμούς, τους υπολογισμούς. Πού χρόνος για δημιουργικές αναζητήσεις, να πάει η σκέψη μου ένα βήμα παραπέρα; Πάνω από όλα υπευθυνότητα και το κυριότερο, άρνηση ζωής, για να βγουν...
Εγώ αποφασίζω το πώς θα ζήσεις!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
Η δημοκρατία είχε σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη – στον βαθμό που στηρίζει καλύτερα αναγκαίες πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η βαθιά συσχέτιση εκδημοκρατισμού και οικονομικής ανάπτυξης...
Η πραγματικότητα, άλλη απ’ ό,τι μας δείχνουν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παγκόσμια πολιτική κοινωνία σε μετάβαση
Το έτος 2019 καταγράφεται ως ιστορικό ορόσημο στην παγκόσμια πολιτική κοινωνία. Συμπληρώνονται 30 χρόνια από την «πτώση του Τείχους» (1989) και 100 χρόνια από την κατάρρευση της Αυτοκρατορίας της Γερμανίας...
Η παγκόσμια πολιτική κοινωνία σε μετάβαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας