• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.8°C
  3 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.9°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.5°C
  2 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.9°C / 10.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 14.4°C
  0 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 9.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.3°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.9°C
  1 BF
  74%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 14.8°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  80%
(EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Τα ηθικά χρέη της μεταμνημονιακής περιόδου

 • A-
 • A+

Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια, όμως τις συνέπειές τους θα τις ζούμε για χρόνια ακόμα. Σκληρά μνημονιακά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν για να μας θυμίζουν, μεταξύ άλλων, το κενό που βρέθηκε η Ελλάδα, λίγα χρόνια πριν, εξαιτίας του μοντέλου διακυβέρνησής της, επί σειρά ετών.
 
Τα πολιτικά κόμματα που είχαν την ευθύνη να κυβερνήσουν τη χώρα, τουλάχιστον τα τελευταία σαράντα χρόνια, έβαλαν την υπογραφή τους, για να καταστεί η Ελλάδα το πειραματόζωο της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης. Οι αλλαγές που συντελέστηκαν μέσω του δόγματος της λιτότητας, έμπνευσης της Γερμανίας, κατακρήμνισαν τη ζωή της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Οι άλλοτε μαύρες εποχές, όπου οι άνθρωποι ζούσαν, χωρίς κανένα δικαίωμα, στη σύνταξη, την εργασία και στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, επέστρεψαν στην Ελλάδα και διαδοχικά επηρέασαν τις χώρες, κυρίως, του νότου της ευρωζώνης.
 
Στην πορεία της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους, για το εάν, η χώρα -ακόμα και με τις καλύτερες προϋποθέσεις- καταφέρει να ξαναπατήσει στέρεα (αυτή τη φορά) στα πόδια της. Για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να φωτιστούν, πιστεύουν ,πλήρως και να καταδειχθούν οι αιτίες που οδήγησαν την Ελλάδα να γίνει ο πλέον αδύναμος κρίκος στην Ευρώπη.

Τα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν, αυτοί που έπαιξαν δεύτερους ρόλους και οι κομπάρσοι τους που κινήθηκαν είτε στο προσκήνιο, είτε στο παρασκήνιο, δημιουργώντας πλέγματα διαφθοράς, διαπλοκής και σειράς σκανδάλων, πρέπει να βρεθούν απέναντι από τον ελληνικό λαό. Να λογοδοτήσουν και να τους αποδοθούν ευθύνες.

Να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι, το ήθος να επικρατήσει έναντι της ανηθικότητας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της  μεταμνημονιακής εποχής.

Όσο για τους πολιτικούς που προβάλουν την άποψη περί εθνικού διχασμού και πόλωσης του πολιτικού κλίματος, εάν συμβεί κάτι τέτοιο, ανήκουν στις πολιτικές παρατάξεις που προέβαλαν, τα επιχειρήματα αυτά, όταν η χώρα προσπαθούσε να βγει από τα πολιτικά αδιέξοδα μαύρων ιστορικών εποχών μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και για αρκετά χρόνια μετά.

Η ιστορία από τότε μέχρι σήμερα έχει καταδείξει τους λόγους που πολιτικά κόμματα των εποχών εκείνων -ορισμένα βρίσκουν τη συνέχεια τους στο τώρα- κατάφεραν να επιβληθούν στον τόπο και να αποσπάσουν ιδιωτικά οφέλη με την επικάλυψη της πολιτικής προσφοράς στη χώρα.
 
Να επιβληθούν επιχειρούν και στον παρόντα χρόνο. Έχασαν τα τελευταία χρόνια τα προσωπικά οφέλη μέσω της εξουσίας που ασκούσαν και  χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα αλλοτινών σκοτεινών περιόδων, όταν τους κυκλώνει ο φόβος της αποκάλυψης των ανομιών τους. Διατηρούν την ελπίδα ότι δεν θα δώσουν λογαριασμό, ούτε θα κληθούν να πληρώσουν για όσα διέπραξαν και αντιτίθενται στον όρκο πίστης στο Σύνταγμα και τους νόμους που έδωσαν, όταν έγιναν κυβερνήτες. Διεκδικούν ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας για να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της προσφοράς στους εαυτούς τους και τάζουν ωφελήματα σε όσους τους βοηθήσουν να το επιτύχουν.  
 
Η σημειολογία, όμως, της εποχής των μνημονίων δεν είναι η ίδια με τις προηγούμενες εποχές που θριάμβευαν τα κόμματα τους. Διαλανθάνει της πολιτικής προσοχής τους, ότι η ιστορία επαλήθευσε για μια ακόμα φορά στα σκληρά χρόνια των μνημονίων τα ταπεινά κίνητρα τους, όταν βρέθηκαν στην εξουσία.

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις οικονομικό σκάνδαλο θα βρεις, διαπλοκή και διαφθορά θα συναντήσεις. Ληστεία του κράτους πραγματοποίησαν, αφήνοντας το λογαριασμό να τον πληρώσουν οι πολίτες. Από πού να αρχίσει και να τελειώσει κανείς με τα κατορθώματα τους. Novartis, Siemens, ΚΕΛΠΝΟ, θαλασσοδάνεια σε επιχειρηματίες των ΜΜΕ, εκατοντάδες εκατομμύρια από τράπεζες που έλαβαν και παραμένουν αρρύθμιστα και πλήρωσε ο λαός στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, είναι μόνο ορισμένα από τα πρόσφατα σκάνδαλα τους. Στην ημερήσια διάταξη διευκολύνσεις παντός είδους σε όσους ήταν ημέτεροι, εννοείται πάντα, με το αζημίωτο…  
 
Ο ελληνικός λαός θα χρειαστεί χρόνο, να λάβει τα ελάχιστα που έδωσε για να μην πέσει στον γκρεμνό η χώρα. Η συνθήκη αυτή είναι η πλέον ικανή για να μην ξεχαστούν τα δεινά που προκάλεσαν στον τόπο και τον έφτασαν στη χρεοκοπία, οι πολιτικοί και τα κόμματα που κυριάρχησαν για γενιές ολόκληρες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πολίτες γνωρίζουν ποιοι ευθύνονται για την οικονομική εξόντωση του. Ξέρει ποιοι του στέρησαν και εξακολουθούν να του στερούν ελπίδες και όνειρα. Γι’αυτό δεν μπορεί να τον ξεγελάσουν για ακόμα μια φορά.

Η ελληνική κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση να συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την αποκάλυψη πάσης φύσεως σκανδάλων. Η Δικαιοσύνη να υποδείξει τους υπαίτιους για την οικονομική και όχι μόνο καταστροφή που υπέστη η χώρα και να τους επιβάλει την τιμωρία που τους αξίζει. Η κάθαρση του τόπου είναι βασικό προαπαιτούμενο για να αναπνεύσει η χώρα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Είναι βασική προϋπόθεση για να έρθει και να μείνει η ανάπτυξη στον τόπο που τόσο πολύ την χρειάζεται.

Ανάπτυξη, χωρίς να καθαρθεί η χώρα από όσους τη μάτωσαν, την εμπόδισαν να προχωρήσει και υποθήκευσαν το μέλλον της στα συμφέροντα των δανειστών της, δεν μπορεί να υπάρξει!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρίση στη χώρα μας επιδεινώνεται και οι αρχηγοί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζουν στον κόσμο τους
Είναι προφανές ότι το κάθε ένα από τα κόμματα εξουσίας και οι αρχηγοί τους ζουν στον κόσμο τους και δεν σκέφτονται τι θα συμβεί αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί είτε αυτοδύναμη είτε κυβέρνηση συνασπισμού...
Η κρίση στη χώρα μας επιδεινώνεται και οι αρχηγοί Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ζουν στον κόσμο τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελληνική τραγωδία και η σημερινή… φάρσα
Μια απλή ματιά στις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρκεί για να πείσει ότι οι ίδιες ακριβώς συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική κρίση, οι...
Η ελληνική τραγωδία και η σημερινή… φάρσα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση της πραγματικότητας
Εχει φτάσει η ώρα της παραδοχής ότι καθεαυτή η απουσία οποιασδήποτε τεκμηρίωσης επιλογών και δράσεων υπήρξε ένα έμμονο χαρακτηριστικό του νεοελληνικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, που υπηρετήθηκε με...
Η άρνηση της πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια πρέπει να είναι ο μοναδικός τελικός προορισμός
Σίγουρα η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την Τετάρτη είχε μεγάλη σημασία. Και για την ουσία που θα προσπαθούσαμε να εξάγουμε όλοι όσον αφορά στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, αλλά και για τις...
Η αλήθεια πρέπει να είναι ο μοναδικός τελικός προορισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Οι...
Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Σκάνδαλο Volkswagen»: «Τι να κάνουμε;» Τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας
H «αστοχία» των αρμόδιων ευρωπαϊκών και γερμανικών αρχών να ανιχνεύσουν την ύπαρξη του καρτέλ και του «λογισμικού συστήματος αναστολής για την παράκαμψη των προτύπων εκπομπών για ορισμένους ατμοσφαιρικούς...
«Σκάνδαλο Volkswagen»: «Τι να κάνουμε;» Τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας