• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.2°C / 34.3°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 36.0°C
  3 BF
  28%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.0°C / 34.8°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 31.6°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 33.2°C
  2 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 30.4°C
  3 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.4°C / 29.8°C
  4 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.5°C / 31.9°C
  4 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  4 BF
  26%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  5 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.9°C
  3 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  39%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ελεγχόμενη Αριστερά;

 • A-
 • A+

Ποιος άνεμος έσπρωξε μπροστά
το αριστερό του Κούρου πόδι;

Γ. Σουλιώτης, Το αρχαίο μειδίαμα

Tελευταία διαπιστώνεται μια [ενορχηστρωμένη;] επίθεση κατά της Αριστεράς απ’ όλες τις πλευρές: ακροδεξιές, νεοδεξιές, κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, ακόμα και αριστερίστικες. Κάθε δήλωση, κάθε ενέργεια, κάθε πρόταση διυλίζεται μέσα από κακοπροαίρετες και εξαρχής αρνητικές αναλύσεις προκειμένου να αποδειχθεί [;] η ανικανότητα ή και η φαυλότητα της διακυβέρνησης.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Κατ’ αρχήν η όποια αμφισβήτηση της αριστερής πολιτικής ηθικής πρέπει να γίνεται «καθ’ εαυτήν» και όχι σε σύγκριση με επιλογές/πρακτικές των άλλων κυβερνήσεων και κυρίως να αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα [για συγκεκριμένες πράξεις] και όχι να επεκτείνεται στο σύνολο των πολιτικών ή στην ίδια την αριστερή ιδεολογία.

Μπορεί οι αξίες της Αριστεράς να αλλοιώνονται ή να θολώνουν μέσα στο κλίμα της διεθνούς αστάθειας ή της θεσμικής σύγχυσης, τα τέρατα όμως που δαγκώνουν και δηλητηριάζουν τη Δημοκρατία δεν προέρχονται από τον πυρήνα της όλης Αριστεράς.

Τα τσακάλια της πολιτικής εκτροπής σε άλλους χώρους μεγαλώνουν και εκπαιδεύονται.

Η κυβερνώσα άλλοτε κατηγορείται [από τα δεξιά] για ολοκληρωτισμό κι άλλοτε καταγγέλλεται [από τ’ αριστερά;] για συντηρητισμό. Αν και μέχρι τώρα φαίνεται να ισορροπεί, νομίζω ότι έχει αρχίσει να πέφτει στην παγίδα της αναζήτησης εφεδρειών στη λογική «του εχθρού μου ο εχθρός είναι φίλος», διατρέχοντας τον κίνδυνο να στρατολογήσει άκαπνους λιποτάκτες.

Nομίζω ότι δεν είναι φρόνιμο να επιλεγούν για να παίξουν στρατηγικούς ρόλους άκριτα όλοι οι προσερχόμενοι αφού η συνολική πορεία τους μάλλον εγγυάται την αποτυχία τους.

Χέρι βοήθειας από βεβαρημένους πρώην πράσινους-λαχανί, ανανήψαντες φιλελεύθερους και φιλόδοξους αριβίστες παντός καιρού ούτε αναγκαίο είναι ούτε ωφέλιμο. Οι συμμαχίες μιας χρήσης με αναξιόπιστα και εν πολλοίς μη ανεπίληπτα πρόσωπα σημασιοδοτούν ηθική υποχώρηση στη ΒαρΒαρότητα των κρυφών παραγόντων και όχι πολιτική εξυγίανσης του δημόσιου βίου με φανερές σοσιαλιστικές δυνάμεις κι άφθαρτους νέους. Πρόκειται για μια «κακή ιδέα» που θα οδηγήσει σ’ εξίσου «κακές πρακτικές».

Η Αριστερά ελέγχεται για τις πράξεις και παραλείψεις της μόνον από τον λαό κι από κανέναν άλλον [εντός/εκτός ή επί τα αυτά].

Τα όποια ιστορικά τραύματα της Αριστεράς δεν πρέπει να την παρασύρουν σε πολιτικο-ιδεολογικό αυτο-τραυματισμό γιατί έτσι θα έχουν συνέπεια τη μοιραία τριχοτόμηση της Αριστερής Ιδέας, των Αριστερών πολιτών και της Αριστερής διακυβέρνησης.

Θέλει και σκέφτεται κάποιος ιθύνων νους κάτι τέτοιο;

ΥΓ.: «Δεν είναι όλα τα μειδιάματα ευτυχία/ 
Κάποια λυπούνται κι άλλα μας ρωτάνε/
Ετσι να υποθέτουμε τι θέλουνε να πούνε» (Γ. Σουλιώτης, Το αρχαίο μειδίαμα)

*πρώην υπουργός

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεσμοί και κοινωνία: στρέβλωση και διαφθορά
Οι πολιτικές δυνάμεις της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς, συμπυκνούμενες σε δόγματα συντηρητικά, ρατσιστικά και νεοφιλελεύθερα, υποχωρούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Θεσμοί και κοινωνία: στρέβλωση και διαφθορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άρνηση ως στάση ζωής
Οι ελληνικές σημαίες, οι ρασοφόροι που καταγγέλλουν τη νέα τάξη πραγμάτων και το 666 περιφέροντας σταυρούς και εικόνες της Παναγίας.
Η άρνηση ως στάση ζωής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
Τα «Αποσπάσματα του Ακροδεξιού Λόγου», που εκφωνούν οι Γεωργιάδης, Βορίδης, Μπογδάνος και τα διάφορα πουλέν της Δεξιάς διακυβέρνησης, δεν συνιστούν περιθωριακές γραφικότητες του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. Ανήκουν...
Η ταυτότητα της «Μεγάλης Δεξιάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά
Άρθρο του Χριστόφορου Βερναρδάκη: Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε ορισμένες σοβαρές αλλαγές στην κρατική διοίκηση, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διαδικασιών και λειτουργιών, αλλά άφησε πολλές...
Εντεκα μεταρρυθμίσεις στην κρατική διοίκηση που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που πρέπει απαραιτήτως να κάνουμε την επόμενη φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη και η Αριστερά
Οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές, μόνη πολιτική οικογένεια με ούριο τον άνεμο στα πανιά της εμφανίζεται να είναι η μεταφασιστική και παραφασιστική Ακροδεξιά.
Η Ευρώπη και η Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας