Ο κυρίαρχος λαός αποφάσισε και οι πολιτικοί πρωτίστως καλούνται να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα. Κατά τη γνώμη μου, που εκφέρω ως πολίτης δημοκρατικής χώρας, το μηνύματα μπορεί εν μέρει να αποκωδικοποιηθούν ως παρακάτω:
1. Οι αστικές δημοκρατίες δυτικού τύπου διαχρονικά στηρίζονται βασικά σε δύο κόμματα (πυλώνες), ήτοι τους συντηρητικούς δημοκράτες και τους κεντροσοσιαλιστές (ή παρεμφερείς ονομασίες). Ο ένας πυλώνας, δηλαδή η Ν.Δ., συγκέντρωσε ποσοστό 27,8% (76 έδρες). Αυτό το ποσοστό είναι από τα χαμηλότερα της παράταξης (αν εξαιρέσουμε το εφιαλτικό 18% του 2012), και έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ με 8,5 μονάδες διαφορά (που αύξησε τη δύναμή του συγκριτικά με το 2012 σε πάνω από 10 μονάδες). Αυτό συνέβη διότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αφαίμαξη της παράταξης από τα δεξιά (Ανεξάρτητοι Ελληνες που έλαβαν 4,7% και ιδεολογικά πρόσκεινται στον ίδιο χώρο), αλλά ταυτόχρονα έγινε και αποκοπή από τους κεντρώους ψηφοφόρους. Ετσι τα ποσοστά 46% του 1990 (πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης) και 45,5% (2004) και 43% του 2007 (πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής) σήμερα φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός. Επιπλέον η Ν.Δ. έχασε μεγάλο ποσοστό από τη μεσαία τάξη (νοικοκυραίων), έχασε αγρότες, έχασε συντριπτικά τους μισθωτούς υπαλλήλους, έχασε συνταξιούχους, έχασε τους νέους (λόγω ανεργίας) κ.λπ. και τελευταία αναφέρω και την απώλεια από την τιμωρητική ψήφο. (Στην TV αναφέρθηκε ότι η Ν.Δ. έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό μετακίνησης των ψηφοφόρων της 12% και έλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ 3,1%). Αρα η Ν.Δ., αν θέλει να ξανακυβερνήσει, προφανώς πρέπει να διευρυνθεί και προς τα δεξιά της, αλλά και προς τον κεντρώο χώρο. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Η νυν ηγεσία του κόμματος προτίθεται να ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και αν προτίθεται, μπορεί να το υλοποιήσει;
2. Για χρόνια ο δεύτερος πυλώνας ήταν το ΠΑΣΟΚ, που πέτυχε μεγάλες νίκες με ποσοστά 47% το 1981 και 45,5 το 1985. Σήμερα έχει συρρικνωθεί αθροιστικά στο 7% (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ) και το αντικατέστησε κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που εισέπραξε τη μερίδα του λέοντος από τη λαφυραγώγησή του. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ φαίνεται και στη συνθηματολογία του, π.χ. «Η ελπίδα έρχεται» ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το 2000 και η αναφορά «ο ήλιος ανεβαίνει...» παραπέμπει στο λογότυπο του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά συνέπεια -μια εν πολλοίς μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, με πολλούς αστούς ως στελέχη και ψηφοφόρους, είναι μία αστικοποιημένη Αριστερά- καλείται, μετά τη νίκη του, έχοντας λάβει κάτι παραπάνω από το 1/3 των ψήφων (3%) να κυβερνήσει και κυρίως να διορθώσει τις αδικίες ή τις υπερβολές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και προεκλογικά υπεσχέθη. Κατά συνέπεια πρέπει να βρει χρήματα προς εφαρμογή του προγράμματος Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως η Ελλάδα να έχει επαρκές πλεόνασμα. Αυτή είναι μια δύσκολη εξίσωση προς λύση, διότι όλοι ενθυμούμαστε ότι η προεκλογική φράση «Λεφτά υπάρχουν» σχεδόν εξαφάνισε το ΠΑΣΟΚ.
3. Από τα λοιπά κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού κεντροαριστερού κ.λπ. χώρου για πρώτη φορά εισέρχεται στη Βουλή το Ποτάμι (μένει να δούμε αν έχει καθαρά ή θολά νερά) και άξιον παρατήρησης είναι επίσης η ανάδειξη της Χρυσής Αυγής σε τρίτη πολιτική δύναμη, που σημαίνει ότι πλέον παγιώνεται πολιτικά.
Συμπερασματικά ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια καθαρή και μεγάλη νίκη επί της Ν.Δ., έγινε κυβέρνηση με τη συνεργασία των ΑΝ.ΕΛΛ., που είναι κόμμα ιδεολογικά του δεξιού τόξου, και καλείται κατ’ εντολή του κυρίαρχου λαού να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις (πρόγραμμα Θεσσαλονίκης).
* Δρ Γεώργιος Τσαρμακλής τ. συν/στής δ/ντής ΕΣΥ τ. ΔΙΥ/ΕΣΥ
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας