Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κοινωνία

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κοινωνία

  • A-
  • A+

Διανύουμε μια περίοδο ουσιαστικής αναζήτησης στον ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση για τα χαρακτηριστικά, για το αριστερό και προοδευτικό πρόσημο που θέλουμε να προσδώσουμε στην εποχή μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Η προσέγγισή μας στις εξελίξεις πρέπει να διακατέχεται από αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, παρά το διεθνώς κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο. Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές υπήρξε προϊόν συμβιβασμού, στον οποίο, όμως, κατορθώσαμε και βάλαμε τη δική μας σφραγίδα.

Η επιτυχία του ελληνικού παραδείγματος είναι ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ένα πρόγραμμα με αποτελεσματικότητα και κοινωνική ευαισθησία ταυτόχρονα. Και αυτονόητη πρέπει να είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των δανειστών. Ενώ κρίσιμη σημασία έχει η ρήτρα ανάπτυξης, την οποία πετύχαμε και η οποία βρίσκεται στον πυρήνα του σχεδίου εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους, που συζητείται.

Η επαναφορά στην κανονικότητα και η δυνατότητα μεγαλύτερης ελευθερίας επιλογών από την κυβέρνηση είναι μια διαδικασία που θα κερδηθεί κυρίως από την πορεία της οικονομίας. Επεξεργαζόμαστε, λοιπόν, ένα σχέδιο σταθερότητας και δίκαιης ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο.

Με προτεραιότητα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου για να επιταχυνθεί η πραγματική οικονομία, να μειωθεί η ανεργία, να ανεβεί το εισόδημα των εργαζομένων. Με αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών.

Το αντίθετο, δηλαδή, από τους σχεδιασμούς Μητσοτάκη για συρρίκνωση των κοινωνικών λειτουργιών, απολύσεις, λιτότητα με υφεσιακά χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη σύγκρουση στρατηγικής Αριστεράς-Δεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να διαμορφώσει πλειοψηφικό ρεύμα απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση.

Να λειτουργήσει ως μια μεγάλη πολιτική παράταξη που εκφράζει την αριστερή και δημοκρατική κοινωνία. Αλλωστε, όλη η πορεία της ανανεωτικής Αριστεράς, από τον Συνασπισμό και μετά, δεν αποτέλεσε ποτέ ένα συγκεντρωτικό ιδεολογικό κόμμα, αλλά τη συνάντηση ρευμάτων και ιδεών πάνω σε μια πολιτική ενότητα και, ταυτόχρονα, τον χώρο ώσμωσης των ιδεολογικών τους καταβολών.

Το πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο πορευόμαστε, παραμένει κυρίαρχα νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό. Ομως, αποτελεί το μοναδικό πλαίσιο στον σύγχρονο κόσμο, μέσα στο οποίο μπορούν να τίθενται με πραγματικό τρόπο αντιστάσεις στην παντοκρατορία των αγορών και στην επιστροφή στο προσκήνιο των εθνικισμών. Μια μορφή των αντιστάσεων είναι το μέτωπο των κρατών του Νότου ενάντια στην κυριαρχία του πλουσιότερου Βορρά. Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε από την ελληνική κυβέρνηση και διατηρεί τη δυναμική της μέσα στο σύστημα ισορροπιών της Ε.Ε.

Οσο και αν οι σκληροί συντηρητικοί κύκλοι στην Ε.Ε. επιδίωξαν την απομόνωση της Ελλάδας, αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού. Μετά από αρκετά χρόνια ανυποληψίας των ελληνικών κυβερνήσεων, κατορθώσαμε ο Ελληνας πρωθυπουργός να μιλάει και πάλι ισότιμα, να ακούγονται οι ελληνικές θέσεις.

Μπροστά στις ευρωεκλογές του 2019 αναπτύσσεται ένας πλατύς διάλογος για την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων, σε ολόκληρη την Ε.Ε., που αγωνίζονται για την κοινωνική Ευρώπη, την ενίσχυση του Ευρωκοινοβουλίου και των δημοκρατικών διαδικασιών στην Ε.Ε., την ανάσχεση της Ακροδεξιάς και των εθνικισμών. Δημιουργούνται, με πρωταγωνιστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, νέες δυνατότητες συμμαχιών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και τμημάτων της Σοσιαλδημοκρατίας που διαφοροποιούνται από τον νεοφιλελευθερισμό.

Η συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε αναλάβει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη περνάει μέσα από τις πολιτικές μάχες του 2019, χρονιά βουλευτικών, ευρωβουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Η Ν.Δ. στοχεύει στην καλλιέργεια κλίματος απομόνωσης της κυβέρνησης, μαύρου μετώπου εναντίον της, χρησιμοποιώντας τις προσβάσεις της στα παράκεντρα οικονομικής και θεσμικής εξουσίας. Είναι αυτονόητο ότι η δική μας πολιτική, ως συλλογικός οργανισμός, δεν πρέπει να διευκολύνει τα σχέδια της συντήρησης, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Το εκλογικό άλμα του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια στηρίχτηκε στη στροφή προς τα αριστερά μεγάλων λαϊκών δυνάμεων. Δημιουργήθηκε ο εκλογικός αλλά και κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνάει κατά ολόκληρες τάξεις μεγέθους τα μέχρι σήμερα οργανωτικά χαρακτηριστικά του χώρου. Το κρίσιμο στοίχημα σήμερα είναι η εναρμόνιση του ενός με τον άλλο, η δημιουργική και προωθητική τους σύνθεση. Δεν έχει κανένα νόημα να μένουμε κλεισμένοι στον εαυτό μας και να περιθωριοποιούμε πολιτικά τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας έχουν εμπιστευτεί.

Εχει ήδη κριθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κορμός της αριστερής και προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα. Ως τέτοιος έχει την υποχρέωση να συγκροτήσει αξιόπιστα την πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα κερδίσει τις μάχες του 2019 και θα στηρίξει την κυβέρνηση μακράς πνοής που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου μας.

Αυτό το μεγάλο καθήκον αφορά πρώτιστα τις δυνάμεις του κόμματος. Η επισήμανση αναγκών βελτίωσης στο κυβερνητικό έργο δεν πρέπει να οδηγεί σε εσωστρέφεια και υποτίμηση της παρέμβασης στην κοινωνία. Η συγκυρία της εξόδου από τα μνημόνια είναι και η συγκυρία της δυναμικής εξωστρέφειας. Της μαζικοποίησης των Οργανώσεων Μελών (Ο.Μ.), της οικοδόμησης πλειοψηφικών αριστερών, δημοκρατικών και προοδευτικών συνεργασιών πάνω σε αρχές και πλαίσια στους μαζικούς χώρους, στην Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα.

Η ισχύς του παλιού πολιτικού συστήματος είναι η διαπλοκή και οι μηχανισμοί.

Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι το λαϊκό κίνημα, η κοινωνία, η έμπνευση και η συμμετοχή των πολιτών.

*Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
Η διαδικασία μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια διαρκής διαδικασία, δεν ξεκίνησε τώρα ούτε θα τελειώσει με την πάροδο του συνεδρίου. Δεν θα τελειώσει ποτέ. Το ερώτημα λοιπόν, δεν είναι εάν θα μετασχηματιστεί...
Η εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ - Μια ματιά στα δεδομένα του Συνεδρίου του 2016
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πολιτική Μητσοτάκη θα επιτείνει τις κοινωνικές, περιφερειακές και περιβαλλοντικές ανισότητες. Ταυτόχρονα θα γίνεται επιτακτική και η ανάγκη της κοινωνίας για την εφαρμογή μιας...
Αριστερά του μέλλοντος, ανάγκη της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διεύρυνση, το εφικτό και το ανέφικτο…
Καταναλώσαμε πολύ το εφικτό όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, η «ηθική του φρονήματος», σε αρμονία με την «ηθική της ευθύνης», απαιτεί να μην ξεχνάμε το ανέφικτο, αλλά να του δώσουμε την… τιμητική θέση που του...
Η διεύρυνση, το εφικτό και το ανέφικτο…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας