• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.0°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.7°C
  0 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 17.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.4°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.6°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.6°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  59%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.8°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.3°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  71%
AP Photo / Bernat Armangue

Τα προσφυγόπουλα από την Παλαιστίνη αψηφούν «το μπλόκο του θανάτου» στο Γιαρμούκ

 • A-
 • A+

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «το μπλόκο του θανάτου». Για δύο χρόνια, 900 μαθητές πρόσφυγες της Παλαιστίνης, που ήταν εγγεγραμμένοι στην UNRWA, διακινδύνευαν τη ζωή τους περνώντας καθημερινά για να φτάσουν στο σχολείο στη γειτονιά που βρίσκεται στην άλλη πλευρά.

Ο συντονιστής εκπαίδευσης του σχολείου λέει ότι αυτά τα παιδιά ονειρεύονται να γίνουν γιατροί. Ενοπλες ομάδες παρενοχλούσαν τα παιδιά καθώς αυτά περίμεναν να διασχίσουν το σημείο ελέγχου, μερικές φορές προχωρούσαν σε κατάσχεση ακόμα και των βιβλίων τους. Αλλά τα παιδιά επέμειναν επειδή η εκπαίδευση γι’ αυτά είναι θέμα ζωής και θανάτου, η μόνη τους ελπίδα.

Το Γιαρμούκ, ο καταυλισμός προσφύγων στα προάστια της Δαμασκού απ’ όπου οι μαθητές ξεκινούσαν, ήταν κάποτε το ακμάζον σπίτι 160.000 Παλαιστίνιων προσφύγων. Σήμερα απομένουν μόνο 6.000, περίπου. Το 2015 το «Ισλαμικό κράτος» μπήκε στον καταυλισμό, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του. Οι τραγικές εικόνες της πολιορκίας του Γιαρμούκ είχαν σοκάρει τον κόσμο.

Πριν από έξι εβδομάδες το σημείο ελέγχου σφραγίστηκε τελείως και όταν άνοιξε για λίγο, δύο εβδομάδες αργότερα, η πλειονότητα των 900 παιδιών πήραν τη δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν σε συγγενείς και φίλους σε περιοχές της άλλης πλευράς, ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μπορούν να πηγαίνουν σχολείο.

Η αποφασιστικότητά τους είναι ενδεικτική της αξίας που αποδίδουν οι κοινότητες των Παλαιστίνιων προσφύγων στην εκπαίδευση, γεγονός που εξηγεί γιατί, παρά τα ανησυχητικά επίπεδα ανασφάλειας και τις δραματικές προκλήσεις που δημιουργεί η ένοπλη σύγκρουση, περίπου 48.000 μαθητές συνεχίζουν να παρακολουθούν τα σχολεία της UNRWA, σε σύγκριση με τους 60.000 πριν από τον πόλεμο.

Με μια καινοτόμο προσέγγιση που περιλαμβάνει μαθήματα μέσω δορυφορικής τηλεόρασης και μεθόδων αυτοδιδασκαλίας, η UNRWA παρέχει συνεχή πρόσβαση στην εκπαίδευση στη Συρία, αλλά και πέρα από αυτήν, για τους πρόσφυγες μαθητές της Παλαιστίνης.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν μέρος ενός πληθυσμού Παλαιστίνιων προσφύγων στη Συρία που άγγιζε τα 560.000 άτομα πριν από τον πόλεμο. Περισσότεροι από 120.000 έφυγαν στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 32.500 στον Λίβανο και 17.000 στην Ιορδανία. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών που παρέμειναν χρειάζονται συνεχή ανθρωπιστική βοήθεια για να καλύψουν τις βασικότερες ανάγκες τους, για φαγητό και στέγαση. Σχεδόν το 60% των ατόμων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Συρία έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον μία φορά.

Τα προγράμματα έκτακτης ανάγκης της UNRWA αποσκοπούν στην κάλυψη αυτών των βασικών αναγκών, δηλαδή στην παροχή, φέτος, φαγητού και μετρητών σε 418.000 Παλαιστινίους στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία.

Επιπλέον, παρέχουμε πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη σε καταχωρισμένους πρόσφυγες της Παλαιστίνης σε 15 κλινικές και 11 σημεία παροχής υγείας σε όλη τη Συρία, παρά το γεγονός πως οκτώ από τα 23 κέντρα υγείας μας καταστράφηκαν.

Αυτό το έργο κινδυνεύει, αφού ένας σημαντικός δωρητής απέσυρε κονδύλια ύψους άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2018. Η απόφαση αυτή είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κάλυψη έκτακτης ανάγκης για τη Συρία, που σήμερα είναι ανεπαρκώς χρηματοδοτημένη κατά 165 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, επηρέασε αποφασιστικά τον προϋπολογισμό μας για βασικά προγράμματα εκπαίδευσης, υγείας, αρωγής και κοινωνικών υπηρεσιών στη Συρία, στην Ιορδανία, στον Λίβανο, στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση για 526.000 Παλαιστίνιους μαθητές, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για 3,5 εκατομμύρια ασθενείς και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για 1,7 εκατομμύρια άτομα κινδυνεύει σοβαρά στη Μέση Ανατολή.

Η UNRWA ανταποκρίθηκε δυναμικά. Αρχικά, απευθυνθήκαμε στους δωρητές μας για να τους ζητήσουμε να επισπεύσουν τις αναμενόμενες συνεισφορές τους, κάτι που πολλοί έκαναν, γεγονός για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Ξεκινήσαμε επίσης την καμπάνια #DignityIsPriceless (Η αξιοπρέπεια είναι ανεκτίμητη) και πραγματοποιήσαμε μια διάσκεψη δέσμευσης στη Ρώμη. Βασικοί δωρητές απάντησαν γενναιόδωρα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν δεσμεύσεις για 150 εκατομμύρια δολάρια από χώρες όπως το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ινδία, η Ελβετία, η Γαλλία και άλλες. Αυτά είναι πολύ σημαντικά και ευπρόσδεκτα βήματα και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί η δυναμική και για άλλους δωρητές -υπάρχοντες και νέους- που θα μας συνδράμουν άμεσα, ώστε να συνεχιστούν οι υπηρεσίες μας. Πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά.

Για να αποδείξω την αποφασιστικότητά μας και τη μοναδική μας ικανότητα να είμαστε αποτελεσματικοί, επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τον Φαϊζάλ, έναν 56χρονο δάσκαλο της UNRWA από το στρατόπεδο Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας. Φεύγει από το σπίτι του στις 6.30 κάθε πρωί, κάνει μια κυκλική διαδρομή απόστασης 60 χιλιομέτρων, διασχίζει δύο πολεμικά μέτωπα και τέσσερα σημεία ελέγχου, για να διδάξει την τάξη της τρίτης Δημοτικού των μαθητών στο Ντεράα. Τα τρία σχολικά κτίρια της UNRWA εκεί καταστράφηκαν, αλλά 300 παιδιά πηγαίνουν στο πρόχειρο σχολείο όπου διδάσκει ο Φαϊζάλ.

Η διαδρομή του Φαϊζάλ διαρκούσε μόλις δέκα λεπτά πριν από τον πόλεμο. Σήμερα, αυτός και άλλα 14 μέλη του προσωπικού της UNRWA βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, ταξιδεύοντας στο Ντεράα για να προσφέρουν εκπαίδευση σε νέα αγόρια και κορίτσια. Το θάρρος τους είναι χαρακτηριστικό των 4.000 υπαλλήλων της UNRWA στη Συρία και το ρίσκο που παίρνουν καθημερινά είναι πραγματικό. 18 άτομα του προσωπικού μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της σύγκρουσης, ενώ 23 αγνοούνται.

Αναλογιζόμενος τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ο Φαϊζάλ και οι συνάδελφοί του καθημερινά για να συνεχίσουν να παρέχουν τις αναγκαίες υπηρεσίες μας, δεν μπορώ να φανταστώ ότι σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να τον ενημερώσω ότι δεν καταφέραμε να συλλέξουμε την απαραίτητη οικονομική στήριξη για να εξασφαλίσουμε την παροχή εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αρωγής, καθώς και την ίδια την απασχόλησή του. Αυτό είναι πραγματικά αδιανόητο.

Η UNRWA αντιπροσωπεύει την ελπίδα και την προστασία των δικαιωμάτων για μια εξαιρετικά ευάλωτη κοινότητα. Καλώ τον κόσμο να λάβει δράση για τους 900 μαθητές από το Γιαρμούκ και για τους πρόσφυγες της Παλαιστίνης από τη Συρία. Η αξιοπρέπειά τους και η αποστολή της UNRWA έχουν σημασία.

* Γενικός επίτροπος της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης στη Μέση Ανατολή (UNRWA)

** Το άρθρο δημοσιεύεται στην «Εφ.Συν.» σε αποκλειστικότητα για την ελληνική γλώσσα

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eβδομήντα δύο χρόνια Nakba και προσάρτησης
Η Nakba έγινε ένα σύμβολο που στοιχειώνει την Παλαιστίνη, εξαναγκάζοντας 950.000 Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τη δολοφονία 15.000 ανθρώπων σε ένα από τα πλέον φρικτά εγκλήματα.
Eβδομήντα δύο χρόνια Nakba και προσάρτησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Να υπερασπίζεσαι με σθένος τις αξίες της δημοκρατίας»
Η τελευταία δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου «Το Ισραήλ είναι το κράτος-έθνος του εβραϊκού λαού και μόνο» είναι ωμός ρατσισμός και αντισημιτισμός εναντίον των Παλαιστινίων, των χριστιανών και των μουσουλμάνων...
«Να υπερασπίζεσαι με σθένος τις αξίες της δημοκρατίας»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο
Δανείζομαι τον τίτλο από τον Ελύτη, παρ’ όλο που αρκετοί γονείς σήμερα θα διαφωνούσαν με τα γρατσουνισμένα γόνατα. Στην εποχή μας τα ματωμένα γόνατα,...
Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μισαλλόδοξο ξέσπασμα στην πλάτη ενός δολοφονημένου παιδιού
Με μονοθεματικά δελτία ειδήσεων σχεδόν όλα τα κανάλια έστησαν χθες ένα πρωτοφανές σκηνικό φόβου γύρω από τη δραματική υπόθεση της δολοφονίας του μικρού αγοριού στο Μενίδι. Ενα σκηνικό που δεν αφορούσε τους...
Μισαλλόδοξο ξέσπασμα στην πλάτη ενός δολοφονημένου παιδιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι είναι και τι κάνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ένα σωματείο με εθελοντικό χαρακτήρα, που εδώ και δεκαπέντε χρόνια υποστηρίζει, με τις δυνάμεις που διαθέτει, τα δικαιώματα των παιδιών σε όλα τα πεδία όπου...
Τι είναι και τι κάνει το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ζάχρα, η Σάνα, η Νάργκες, η Γιασμίν, η Σαρίνα και η Ριτσώνα...
Η πανδημία του κορονοϊού βάθυνε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες και έσπρωξε ακόμα πιο πολύ στο περιθώριο τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών.
Η Ζάχρα, η Σάνα, η Νάργκες, η Γιασμίν, η Σαρίνα και η Ριτσώνα...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας