• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.0°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.5°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  40%

«Σε διαλεκτική σύνδεση με την κινούμενη πραγματικότητα»

 • A-
 • A+

«Εφυγε» στα ενενήντα του. Πρόκειται για τον Θανάση Βακαλιό (Σέρρες 1929 – Αθήνα 2018) που σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Eötvös Lorand της Βουδαπέστης, αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφίας από την Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών (Μαρξιστικός ουμανισμός και σοσιαλιστική πραγματικότητα, 1973) και σταδιοδρόμησε ως έκτακτος καθηγητής στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή της ίδιας πόλης.

Μετά τον επαναπατρισμό του ανέλαβε την προεδρία του Κέντρου Μαρξιστικών Σπουδών (1979 - 1981), εργάστηκε ερευνητικά στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών και δίδαξε ως καθηγητής Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θράκης. 

Θα σταθώ ειδικότερα στα πρώτα του δημοσιεύματα, για παράδειγμα στον Νέο Κόσμο («Η φιλοσοφία και ο νέος», 1963), στην Κομμουνιστική Επιθεώρηση («Ουμανισμός και ελευθερία», 1973) και στην Κομμουνιστική Θεωρία και Πολιτική («Κάτι καινούργιο γεννιέται», 1975).

Ο Θανάσης Βακαλιός υπήρξε τυπικό παράδειγμα Ελληνα πολιτικού πρόσφυγα που ανδρώθηκε πνευματικά, με τις προπτυχιακές και τις μεταπτυχιακές του σπουδές, στις χώρες που προγραμματικά οικοδομούσαν τη σοσιαλιστική κοινωνία.

Στην πατρίδα του Lukács ωστόσο το ανθρωπιστικό περιεχόμενο του μαρξισμού δεν υπέστη, και μετά τα γεγονότα του 1956, καμία υπονόμευση και αρκετά νωρίς εκδιπλώθηκαν οι κοινωνιολογικές έρευνες για τα αίτια και τις επιπτώσεις της «αποστερητικής» εργασίας.

Ο Βακαλιός συμμετέχει σ’ αυτό το ερευνητικό γίγνεσθαι, που συχνά έχει την κρατική υποστήριξη, και με τα βιβλία του καταδεικνύει την αναγκαιότητα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας, τεχνολογικά εκσυγχρονισμένης και συνάμα χωρίς καταναγκασμούς και αποξενωτικά πλέγματα. 

Ο Βακαλιός αξιώθηκε να μυηθεί στις προωθημένες αντιλήψεις της «σχολής της Βουδαπέστης» που συνέτειναν στην εμφάνιση μιας κοινωνικής θεωρίας που, χωρίς να αρνείται το σοσιαλιστικό υπόβαθρο των κρατών της Ανατ. Ευρώπης, επιχειρεί να αποκολληθεί από τα σχήματα και την πρακτική της σταλινικής εποχής.

Αν οι μαθητές του Lukács διώχθηκαν από το καθεστώς, που σκλήρυνε τη στάση κατά την περίοδο του Μπρέζνιεφ, και σκόρπισαν στο εξωτερικό, ο Ελληνας πολιτικός πρόσφυγας (που εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού) επιδίωξε να εμβολιάσει τις ιδέες του στον κόσμο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Η τελευταία όμως, που είχε γαλουχηθεί με τις επεξεργασίες του γαλλικού και του ιταλικού μαρξισμού και διατηρούσε υπερβολική δυσπιστία για τα πνευματικά προϊόντα των «Λαϊκών Δημοκρατιών», ακόμη κι όταν δεν αποκλειόταν να εγκλείουν αντοχή ή γονιμότητα, δεν ενσωμάτωσε οργανικά τη σκέψη του Βακαλιού που εκλήφθηκε ως υβριδική σύζευξη ρευμάτων του μαρξισμού χωρίς δυνατότητα συνεχούς καρποφορίας.

Η προβολή ωστόσο της «αυταξίας» του ανθρώπου, που ανιχνεύεται στις πτυχές της καθημερινής ζωής και καταστρατηγείται από τις κοινωνικές συνιστώσες της σημερινής τεχνολογίας, απηχεί την εμβέλεια του μαρξικού οραματισμού για την πραγμάτωση του «ολοκληρωμένου» όντος που θρυμματίσθηκε από την κεφαλαιοκρατική κοινωνία και τη σύστοιχη καταστολή των πηγαίων αναγκών.

Η εμβολή της «δημιουργίας», που υπερβαίνει τα πλέγματα της «αποστερητικής» εργασίας και συναιρεί τον εργάσιμο με τον ελεύθερο χρόνο, παραπέμπει σε μια κοινωνία που τα μέλη της αυτοδιαχειρίζονται τις υποθέσεις τους και μεγιστοποιούν την προσωπική τους ευθύνη.

Τούτο στις αναλύσεις του Βακαλιού αποτελούσε ιστορική αναγκαιότητα και δυνατότητα ακόμη και για τις χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού». 

Από την εργασία του: «Καταχτήσεις και προβληματισμοί της σύγχρονης συγγραφικής σκέψης» (1967) συγκρατώ τη διαπίστωση της «ανάγκης της δημιουργικής εφαρμογής του μαρξισμού»: «Από τα παραπάνω βγαίνει και ότι ο μαρξισμός σαν φιλοσοφική έκφραση των νομοτελειών της εποχής μας, και ειδικότερα του σοσιαλισμού, μόνο εν πορεία και σε διαλεχτική σύνδεση με την κινούμενη πραγματικότητα μπορεί να επιτελέσει το μεταμορφωτικό, δημιουργικό του ρόλο για την κοινωνία, την επιστήμη και το άτομο» (βλ. Η σοσιαλιστική σκέψη στην Ελλάδα, τ. Δ΄, 1994, 44-45,271-276). 

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί να σταθώ στο συνέδριο που οργάνωσε ο Τομέας Φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων για τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Marx – το σημειώνω τώρα που επίσης κλείνουν διακόσα χρόνια από τη γέννησή του.

Στο συνέδριο αυτό (Νοέμβριος 1983) μετείχαν, ανάμεσα σε άλλους, οι Ευτ. Μπιτσάκης, Αύγ. Μπαγιόνας, Γ. Πάσχος, Αντ. Μανιτάκης, Γ. Βέλτσος, Μπ. Νούτσος, Αντ. Λιάκος και ο Θ. Βακαλιός. Στην εισήγησή του: «Μαρξιστικός ανθρωπισμός και ταξική πάλη» (στον τόμο των Πρακτικών που επιμελήθηκα: O Karl Marx και η φιλοσοφία, 1987, 172-177) συμπεραίνει ότι η «ιδέα της καθολικής ειρήνης και της καθολικής κοινωνικής επανάστασης» «βρίσκονται σε οργανική σχέση μεταξύ τους», αρκεί να την «ξαναέβλεπε κανείς μέσα από το πρίσμα της σημερινής πραγματικότητας, των σημερινών εξελίξεων».

Σε κάθε περίπτωση, «στην εποχή μας ο συντελεστής μέλλον αποτελεί λειτουργικό στοιχείο της κοινωνίας», αλλά και η «αναγκαιότητα για οικονομική ανάπτυξη τελείται «βάση της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης». Ετσι νοείται η «διαλεκτική της κοινωνικής προόδου στο σημερινό κόσμο», αρκεί να έχει προηγηθεί η «κριτική του κατασταλτικού σταλινισμού» και να έχει αξιοποιηθεί το «μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας», της δεκαετίας του ’60, «ενάντια στα φαινόμενα της αλλοτρίωσης και της χειραγώγησης»... 

*ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής φιλοσοφίας του Παν/μίου Ιωαννίνων

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα κόκκινα και τα μαύρα αστέρια της Α΄ Διεθνούς
Το πιο σημαντικό στο βιβλίο είναι ότι αποτελεί μία από τις ελάχιστες συστηματικές προσπάθειες να μελετηθούν προσεκτικά οι διαφορές, τα λάθη και οι συνεισφορές των δύο ρευμάτων (του μαρξισμού και του...
Τα κόκκινα και τα μαύρα αστέρια της Α΄ Διεθνούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τάξη, συνείδηση, γνώση
Οπως κατά την περίοδο συγκρότησης της Αριστεράς στο τέλος του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ού, ο κρίσιμος παράγοντας για την εξεύρεση απαντήσεων στα πολιτικά ερωτήματα είναι η θεωρητική και προγραμματική...
Τάξη, συνείδηση, γνώση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα φαντάσματα του καιρού μας: Η μετα-πολιτική αξία της μετριοπάθειας
Υφολογικά, ο επιδέξιος ακροβάτης (ανάμεσα στο πολιτικό δοκίμιο και τη λογοτεχνία) Σεβαστάκης συνδυάζει άρτια τη λογοτεχνική γλαφυρότητα και παραστατικότητα με την ακρίβεια του επιστημονικού λόγου, παίρνοντας...
Τα φαντάσματα του καιρού μας: Η μετα-πολιτική αξία της μετριοπάθειας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαν τις μέλισσες ή σαν τους λύκους;
Στο βιβλίο «Οι μέλισσες και οι λύκοι. Μελέτες Ιστορίας του Ελληνικού Δικαίου» ο Νίκος Παρασκευόπουλος συγκεντρώνει οκτώ μελέτες του, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τις έννοιες της δημοκρατίας, της ενοχής,...
Σαν τις μέλισσες ή σαν τους λύκους;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μαρξ ανάμεσά μας…
Ο Μαρξ μπαίνει, φορώντας μαύρη ρεντιγκότα και μαύρο γιλέκο, λευκό πουκάμισο και μαύρο παπιγιόν και μας λέει: «Ζήτησα να επιστρέψω, έστω για λίγο… Εκεί πάνω επιτρέπεται να διαβάζεις, ακόμα και να βλέπεις...
Ο Μαρξ ανάμεσά μας…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γράψιμο δεν είναι γεμιστά
Ποιοι γράφουν τα βιβλία; Μα, οι συγγραφείς τους! Σίγουρα; Δηλαδή, ποιος λες ότι τα γράφει; Μήπως τα γράφει η ίδια η ζωή; Μην το παρατραβήξουμε. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι τα βιβλία τα γράφει αυτός που τα...
Το γράψιμο δεν είναι γεμιστά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας