Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ευταξία του πολέμου
AP Photo/Hassan Ammar

Η ευταξία του πολέμου

  • A-
  • A+

Η Χάνα Αρεντ, με αφορμή τη δίκη του Αϊχμαν και με αναφορά στον ναζισμό, είχε μιλήσει για την «κοινοτοπία του κακού». Για τον ναζισμό θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και τον όρο «ευταξία του κακού». Το Ολοκαύτωμα και οι συναφείς θηριωδίες δεν ήταν παρά ο τρόπος με τον οποίο η ναζιστική εξουσιαστική κρεατομηχανή προσπάθησε να «τακτοποιήσει» τον κόσμο σύμφωνα με τις αναπαραστάσεις της ρατσιστικής ιδεολογίας της.

Ο πόλεμος στη νεωτερικότητα, ιδίως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακολουθεί κανόνες. Βέβαια, δεν είναι οι καταστροφικοί κανόνες της «ευταξίας» του ναζισμού. Αντιθέτως, ο ίδιος ο τελευταίος κρίθηκε και καταδικάστηκε σύμφωνα με τους κανόνες του πολέμου που είχαν ήδη τεθεί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και που ακόμη ισχύουν, επιβάλλοντας κάποιοι να χαρακτηρίζονται εγκληματίες πολέμου και κάποιες πράξεις εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σημασία όμως έχει ότι η ίδια η έννοια των «εγκλημάτων πολέμου» σηματοδοτεί την προσπάθεια της «διεθνούς κοινότητας» (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) να επιβάλει μια «τακτοποίηση», μια «ευταξία», σε κάτι που η ίδια του η ύπαρξη είναι ο ορισμός της «αταξίας» - τουλάχιστον υπό την έννοια ότι ανατρέπει βίαια την «τάξη» της καθημερινότητας της κανονικής ζωής των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτόν.

Από τη σκοπιά της κλασικής πολιτικής φιλοσοφίας όμως, τούτο δεν είναι παράδοξο. Οπως οι νόμοι των κρατών που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν για να περιορίζουν την αυθαιρεσία της κρατικής βίας στο εσωτερικό των εθνών-κρατών, οι κανόνες που θέτουν όρια στη βία του πολέμου πράττουν το αντίστοιχο για την κρατική βία σε διεθνές επίπεδο.

Τα πράγματα βέβαια αρχίζουν να περιπλέκονται αφ’ ης στιγμής «προσγειωθούμε στη σκληρή πραγματικότητα» της διεθνούς πολιτικής. Διότι το προφανές ερώτημα που προκύπτει είναι: Ποιος θεσμός είναι εκείνος που θα μεριμνήσει για την επιβολή των κανόνων του πολέμου, εφ’ όσον δεν υπάρχει ούτε κάποιος αδιαμφισβήτητος διεθνής νομοθέτης που να τους ορίζει αλλά ούτε και διεθνής εκτελεστική εξουσία για να τους εφαρμόζει;

Η κραυγαλέα ανεπάρκεια των διεθνών οργανισμών (από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου κάγχαζαν οι πάντες με την αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ), η συστηματική παράβαση των διεθνών συμφωνιών, η αενάως αμφισβητούμενη αμεροληψία των διεθνών δικαστηρίων δεν είναι παρά οι απολύτως αναμενόμενες συνέπειες ενός απλού γεγονότος: κράτος δικαίου σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να υπάρχει εφ’ όσον δεν υπάρχει διεθνές κράτος.

Εχουν περάσει μόλις 29 χρόνια από το τέλος του ψυχρού πολέμου, και γι’ αυτό μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη πλήρως ότι ο (σχεδόν) απόλυτος διπολισμός που τον χαρακτήριζε ήταν μια παρένθεση στη νεωτερική ιστορία που κράτησε μόλις 44 χρόνια. Η ισορροπία του τρόμου που συνόδευε τον εν λόγω διπολισμό εξασφάλιζε ταυτόχρονα ότι τα δύο στρατόπεδα μαζί με τις ζώνες επιρροής τους λειτουργούσαν, εν μέρει τουλάχιστον, αρκετά αποτελεσματικά ως «διεθνή κράτη», στο εσωτερικό των οποίων όντως υπήρχαν και τηρούνταν κάποιοι κανόνες.

Η σημερινή κατάσταση στη Συρία, στην οποία εμπλέκονται τουλάχιστον πέντε διαφορετικές κρατικές δυνάμεις με αντικρουόμενους μεταξύ τους στρατηγικούς στόχους –αν μετρήσουμε ως μία δύναμη τη συμμαχία των δυτικών χωρών– φαίνεται πως είναι απλώς ένδειξη της «κανονικής κατάστασης» της διεθνούς πολιτικής, μετά την «παρένθεση» του ψυχρού πολέμου.

Το εξοργιστικό λοιπόν στην πρόσφατη στρατιωτική επέμβαση των δυτικών δυνάμεων δεν είναι τόσο η «υποκρισία» να δικαιολογούν την επίθεση επειδή χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα από το καθεστώς Ασαντ. Η χρήση χημικών όπλων αποτελεί όντως παράβαση των κανόνων του πολέμου, που έχουν θεσπιστεί με στόχο τον περιορισμό των καταστροφικών του συνεπειών, ιδίως επί των αμάχων.

Αυτό όμως που κυρίως προξενεί –δικαιολογημένα– την αγανάκτηση είναι εν μέρει αναμενόμενο (δεδομένης της προαναφερθείσας «κανονικής κατάστασης»): Η κρατική δύναμη που εξακολουθεί να είναι η στρατιωτικά ισχυρότερη στον κόσμο –οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους «συνήθεις» δυτικούς τους συμμάχους– αναλαμβάνει εμπράκτως και «αυτοδικαίως», ούτως ειπείν, τον ρόλο της «διεθνούς εκτελεστικής εξουσίας» που θα επιβάλλει την ευταξία στον –όποιο– διεξαγόμενο πόλεμο, απανταχού του πλανήτη και εις τους αιώνας των αιώνων.

Πέρα από το καθαρά ιδεολογικό επίπεδο όμως, υπάρχει προφανώς και μια πιο άμεσα εξουσιαστική στρατηγική στόχευση στη σύγχρονη παρεμβατική εξωτερική πολιτική των ισχυρών δυτικών καπιταλιστικών χωρών. Η «επιτήρηση για την τήρηση των κανόνων του πολέμου» είναι ταυτόχρονα ένας τρόπος να διαιωνίζονται οι «ελεγχόμενοι πόλεμοι». «Ελεγχόμενοι» όχι μόνον ως προς τους κανόνες που τηρούνται αλλά και ως προς το ταξικό τους περιεχόμενο. Η «ευταξία» των πολέμων εν προκειμένω συνίσταται στην πολιτικά ακίνδυνη ταξικότητά τους.

* καθηγητής της Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

  

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη δημόσια χρήση της ιστορίας
Πρέπει σήμερα να αναρωτηθούμε εάν μπορούμε να διεξαγάγουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με αντικείμενο ένα τόσο σημαντικό θέμα, το οποίο αναφέρεται στην ταυτότητα της κοινωνίας μας και στην αυτοσυνείδησή μας ως...
Για τη δημόσια χρήση της ιστορίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τραγωδία του 1922
Το τι έγινε το 1922 έχει περιγραφεί με πολλούς τρόπους, ξεσηκώνοντας πολλές φορές διαμάχες. Η παγίδευση στην υποστήριξη της μιας ή της άλλης άποψης θα απομάκρυνε από τον ορίζοντα το ουσιαστικό όσον αφορά την...
Η τραγωδία του 1922
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξι θέσεις για την Αριστερά του 21ου αιώνα
Τι σημαίνει σήμερα η Αριστερά ως ιδεολογία και όραμα, ως κόμμα και κίνημα; Δεν υπάρχει απλή απάντηση στο ερώτημα. Εντούτοις, ως η μεγάλη Ευρωπαϊκή Αριστερά, έχουμε ευθύνη να αρχίσουμε τη συζήτηση,...
Εξι θέσεις για την Αριστερά του 21ου αιώνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Τα ηνωμένα Βουστάσια»*
Επειδή η μόνη φιλοσοφία, όπως γράφει ο Αντόρνο κλείνοντας τα «Minima Moralia», θα ήταν η απόπειρα να θεωρεί κανείς τα πράγματα έτσι όπως θα παρουσιάζονταν από τη σκοπιά της λύτρωσης, ας μου επιτραπεί να...
«Τα ηνωμένα Βουστάσια»*
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κράτος σ’ αγαπάει
Την περιβόητη μπούρδα «μας ψεκάζουν» διαδέχτηκε η άλλη μεγαλειώδης μπούρδα περί «παθητικού καπνίσματος». Ετσι ο κάθε ηλίθιος δικαιούται να σου κάνει κήρυγμα, θεωρώντας εσένα ηλίθιο.
Το κράτος σ’ αγαπάει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια «περίεργος κοινωνία»;
Οι αντιλήψεις αυτές, που οξυγονώθηκαν και εκλαϊκεύθηκαν στον περίβολο της αθηναϊκής δημοκρατίας, είχαν διαχυθεί στα περισσότερα κέντρα της ελληνικής πνευματικής παρουσίας, όπως ιδίως τα στελέχωσαν οι επίγονοι...
Μια «περίεργος κοινωνία»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας