• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.6°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.7°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.7°C
  4 BF
  59%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  2 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.8°C
  5 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 7.4°C
  7 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  3 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.8°C
  1 BF
  50%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 2.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 4.2°C
  3 BF
  82%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  4 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 1.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  60%

ΕΡΤ, ένα βήμα μπρος και δύο πίσω

 • A-
 • A+

Σχεδόν τρία χρόνια πέρασαν από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Η «νεκρανάσταση του Λάζαρου» θα μπορούσε να είναι ένα εντυπωσιακό θαύμα, αλλά κινδυνεύει τελικά να αποδειχτεί μια χαμένη ευκαιρία.

Η ΕΡΤ προσπάθησε να ξανασταθεί στα πόδια της, σ’ ένα γοργά και εντυπωσιακά μεταβαλλόμενο τοπίο: Σε διεθνές επίπεδο, οι τρόποι διανομής και διάθεσης του περιεχομένου αλλάζουν, η τεχνολογία εκρήγνυται, αλλά και η ποιότητα των τηλεοπτικών παραγωγών εκτοξεύεται.

Στην Ελλάδα, αντίθετα, η τηλεοπτική αγορά βιώνει μια έντονη κρίση ταυτότητας και υφίσταται τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης. Δυστυχώς προσπαθεί να επιβιώσει, υποβαθμίζοντας –κι άλλο– το επίπεδο, με απομονωτισμό και αιμορραγία του ανθρώπινου δυναμικού.

Η νέα ΕΡΤ έχει τη μοναδική ευκαιρία να ανεβάσει ταχύτητες, να ξαναθέσει κανόνες και standards, να γίνει σφραγίδα ποιότητας για το ραδιοτηλεοπτικό προϊόν, να ξαναγίνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο. Προφανώς επιλύει αρκετά προβλήματα ανασυγκρότησης και ομαλής επαναλειτουργίας, παραμένει όμως δέσμια παλαιών αντιλήψεων και διαχωρισμών. Τελικά γίνεται μάλλον μέρος του προβλήματος, ενώ αναζητείται η λύση.

Ολοι περίμεναν στη β’ περίοδο της νέας ΕΡΤ, από το καλοκαίρι του 2017, να γίνει σοβαρή προσπάθεια να κερδηθεί το χαμένο έδαφος. Να ξεπεραστούν οριστικά οι διχασμοί του παρελθόντος και να γίνει εκστρατεία αξιοποίησης του συνόλου τού –σημαντικά μειωμένου και γηρασμένου– δυναμικού.

Να γίνει μια γενναία προσπάθεια ανανέωσής του, στο πλαίσιο των δεδομένων δυσκολιών. Να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο, στην τεχνολογική αναβάθμιση και στην ανάπτυξη νέων μορφών περιεχομένου και μέσων διάδοσής του (υβριδική TV, ψηφιακό ραδιόφωνο, traffic radio κ.λπ.).

Ειδικά για το περιεχόμενο, η ΕΡΤ έπρεπε να δώσει... περιεχόμενο στον Νόμο 4324/2015 που διέπει τη λειτουργία της: «Τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες του κοινωνικού συνόλου»! Πρακτικά αυτό σήμαινε ότι η ΕΡΤ έπρεπε:

● Να αναζητήσει τρόπους να απευθυνθεί και στα νεότερα κοινά.

● Να επιδιώξει να συσπειρώσει νέες και καταξιωμένες καλλιτεχνικές δυνάμεις, γύρω από τα δυναμικότερα ραδιοτηλεοπτικά προϊόντα της – τη μυθοπλασία, το ντοκιμαντέρ, τις πολιτιστικές εκπομπές με σύγχρονο περιεχόμενο, τις ψυχαγωγικές εκπομπές με ποιότητα.

Είναι δυνατόν σε μια πόλη που κάθε βράδυ εκατοντάδες νέοι ηθοποιοί καταθέτουν ψυχή σε δεκάδες θεατράκια ή μουσικοί σε μικρές μουσικές σκηνές, η ΕΡΤ να μην έχει ένα πολιτιστικό μαγκαζίνο; Είναι δυνατόν, σκηνοθέτες που ξεκίνησαν από το Μικροφίλμ της ΕΡΤ και στη συνέχεια βραβεύτηκαν στις Κάνες, να μην ξανακάνουν τίποτε για την ΕΡΤ;

● Να δώσει ψυχή, ρόλο και περιεχόμενο και στα τρία της κανάλια και όχι να εγκαταλείπει στη μοίρα της την ΕΡΤ 3 και να χρησιμοποιεί την ΕΡΤ 2 σαν «κάλαθο αχρήστων» της ΕΡΤ 1. Αν η ΕΡΤ 1 είναι το «επίσημο και θεσμικό» κανάλι της Δημόσιας Τηλεόρασης, η ΕΡΤ 2 θα έπρεπε να είναι ένα πιο νεανικό, ερευνητικό και αντικομφορμιστικό κανάλι για άλλου τύπου κοινό και η ΕΡΤ 3 ένα μεγάλο και ζωντανό κανάλι για την, πλουσιότατη σε δραστηριότητες, ελληνική περιφέρεια.

● Να αναζωογονήσει τα ραδιόφωνά της, που έχουν ακόμη περισσότερες πιθανότητες-δυνατότητες να ηγεμονεύσουν πολιτιστικά, σ’ ένα ολοένα και πιο φτωχό σε φωνές, συναισθήματα, προτάσεις, ραδιοφωνικό τοπίο της προκάτ λίστας.

● Να καθιερώσει –όπως και ξεκίνησε να κάνει χάρη στον... ακτιβισμό ορισμένων– την υβριδική τηλεόραση, με νέο περιεχόμενο και στόχους κοινού, το ψηφιακό ραδιόφωνο, με τις πολλαπλές δυνατότητες και τον κρυστάλλινο ήχο, ένα νέο κανάλι για τα σπορ, ένα traffic radio για την κίνηση στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, αλλά και για την κυκλοφοριακή αγωγή κ.λπ. κ.λπ.

Μ’ έναν λόγο, η ΕΡΤ, η ίδια που στα τέλη της δεκαετίας του ’80 «γέννησε» την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση μέσω της τροφοδοσίας με εξαιρετικά στελέχη της, είχε και έχει τώρα μια ευκαιρία να την «αναγεννήσει», θέτοντας ουσιαστικά νέα standards, προτεραιότητες και στόχους, σ’ ένα εντελώς διαφορετικό ραδιοτηλεοπτικό περιβάλλον.

Μόνο που για να το κάνει αυτό, θα έπρεπε ν’ ανοίξει τις πόρτες και τα παράθυρα να μπει φως και φρέσκος αέρας. Θα έπρεπε να πάψει να είναι φωτοφοβική και να γίνει εξωστρεφής. Ισως είναι πολύ αμυντικό και επιζήμιο το μεγαλείο της αυτάρκειας και του ΕΡΤικού σοβινισμού, ίσως να κρύβει και κάποιες σκοπιμότητες ή ανεπάρκειες. Καλύτερα η ΕΡΤ να δείξει εμπιστοσύνη σε ορεξάτους, μορφωμένους και φιλόδοξους νέους ανθρώπους, πάντα σε συνεργασία με τους άξιους δημιουργούς.

Αυτοί όφειλαν να είναι οι σημερινοί πονοκέφαλοι της διοίκησης της ΕΡΤ και των ανθρώπων της ΕΡΤ συνολικά και όχι οι επιτροπές, οι κανονισμοί και τα οργανογράμματα. Τέλος, οι «ιδιοκτήτες» της ΕΡΤ θα έπρεπε –διαχρονικά– να είναι πιο υποστηρικτικοί και λιγότερο... αγχωμένοι με την τηλεόραση. Το επόμενο στοίχημα μπορεί να κερδηθεί από τον πολιτισμό και την αισθητική (και στην πολιτική).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκλεισε ένας κύκλος
Με αφορμή την απεργία των δημοσιογράφων και των τεχνικών που δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του κ. Πέτσα, διάβασα λίγο τι πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και ήρθαν στο μυαλό μου οι ημέρες του 2015.
Εκλεισε ένας κύκλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι το βράδυ της Τρίτης 11ης Ιουνίου 2013 η τότε κυβέρνηση έριξε «μαύρο» στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Τι χειρότερο από τη βαθιά θλίψη του μαύρου στην οθόνη των κρατικών καναλιών...
Τρία χρόνια από το «μαύρο» στην ΕΡΤ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: η επόμενη μέρα
Τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας. Οι νόμοι δεν φτάνει να ψηφιστούν, πρέπει και να εφαρμοστούν. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα όπου ο οπτικοακουστικός τομέας θα είναι όχημα...
Νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες: η επόμενη μέρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ΕΡΤ είναι αγαθό όλης της κοινωνίας
11 Ιουνίου του 2013. «Πέφτει» η ΕΡΤ, η δημόσια ραδιοτηλεόραση σταματά να εκπέμπει με ανακοίνωση του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου που βασίστηκε σε μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, χωρίς την...
Η ΕΡΤ είναι αγαθό όλης της κοινωνίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
Μία από τις παράπλευρες θεσμικές απώλειες του πρόσφατου δημοψηφίσματος υπήρξε αναμφισβήτητα η αποκάλυψη των τεράστιων παθογενειών του ισχύοντος ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος, τόσο σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά ΜΜΕ,...
Η πρόκληση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού καθεστώτος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προτάσεις για τη νομοθετική θωράκιση της ΕΡΤ των πολιτών
Μία από τις αναμενόμενες πρώτες πολιτικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης ήταν η επανίδρυση της ΕΡΤ. Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο χτίζονται οι βάσεις στις οποίες θα στηριχτεί όχι απλώς η επανίδρυση της Δημόσιας...
Προτάσεις για τη νομοθετική θωράκιση της ΕΡΤ των πολιτών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας