• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 22.3°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 15.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 21.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 15.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.8°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 20.6°C
  1 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  6 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  5 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.5°C
  3 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 17.0°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.1°C / 15.3°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  66%

O βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ε. Ηγουμενίδης

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μην ελπίζετε, κ. Σαμαρά. Νικητής θα είναι η χώρα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε πρόσφατο άρθρο («Καθημερινή»), η θέση του κ. Αντώνη Σαμαρά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής:

…Προσοχή, όμως: δεν πρέπει, χτυπώντας όλοι μαζί τον ΣΥΡΙΖΑ, να δημιουργηθεί η ψεύτικη εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δήθεν κόμμα “αντισυστημικό”…». Δεν θυμάμαι πρώην πρωθυπουργός να εκφράζει τέτοιο μίσος για τον πολιτικό του αντίπαλο. Συνεχίζει, δίνοντας οδηγίες στο Κίνημα Αλλαγής, ως στρατηγικό του εταίρο, ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ: «…Δεν πρέπει να τον αναδείξουμε σε “πόλο αντισυσπείρωσης”. Πρέπει να τον απομονώσουμε και να τον καταδικάσουμε στη συνείδηση όλης της κοινωνίας

Το ταξικό μίσος που διαπερνά τον λόγο του πρώην πρωθυπουργού είναι πριν απ’ όλα μίσος για την πολιτική δυναμική, τον πολιτικό προσανατολισμό και τη δυνατότητα καθοριστικής παρέμβασης της Αριστεράς στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η συγκυρία αυτής της παρέμβασης δεν είναι τυχαία.

Λιγότερο από πέντε μήνες απομένουν ώς τον Αύγουστο. Στο επίκεντρο της συζήτησης για τις εξελίξεις, δικαιολογημένα, εξακολουθεί να βρίσκεται η οικονομία και οι προοπτικές της. Οπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, βαδίζουμε προς το τέλος των μνημονίων και της ασφυκτικής έως στραγγαλισμού οικονομικής επιτροπείας. Στην πλειονότητα της κοινωνίας αναπτύσσεται προβληματισμός για τα βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη «Νέα Ελλάδα».

Η εμπειρία των τελευταίων 3,5 χρόνων δείχνει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν έρχεται επειδή «έφτασε το πλήρωμα του χρόνου». Χρειάστηκε σχέδιο, διαπραγμάτευση που δεν έγινε πάντα με ίσους όρους, συγκρούσεις εντός και εκτός συνόρων. Χρειάστηκε η συμμετοχή της πλειοψηφίας της κοινωνίας ή έστω η ανοχή της σε μια πορεία που χαράξαμε και διαμορφώσαμε. Ετσι φτάσαμε, σήμερα, να θεωρείται η έξοδος από τα μνημόνια διαδικασία φυσιολογική, ευνόητη και αναμενόμενη.

Επιπλέον, αυτή η πορεία είχε κοινωνικό πρόσημο, σφραγίστηκε από ταξικό αποτύπωμα. Ηταν πορεία με κεντρική θέση «Εξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Αυτή η θέση διαπερνά όλες τις αποφάσεις μας.

Σε αυτό το ταξικό αποτύπωμα ανιχνεύονται και οι διαφορές μας από τη νεοσυντηρητική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση, που στην τεράστια φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, στις στρατιές των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, στην καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων που προκάλεσε, βλέπει απλά «παράπλευρες απώλειες» στην προσπάθεια εξόδου. Αντιμετωπίζει τη ρημαγμένη χώρα σαν «μαγνήτη επενδύσεων».

Το ίδιο ταξικό αποτύπωμα διαπερνά τον σχεδιασμό μας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Από τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση χρέους μέχρι τις προτάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Από τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές στο κράτος μέχρι τις διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση της θέσης των κοινωνικών ομάδων από τις οποίες αναμένεται ενεργητικότερη, καθοριστική συμμετοχή στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας μέσα από επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Τις κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα 20.000–50.000 ευρώ, που πλήρωσαν μέχρι σήμερα δυσανάλογα περισσότερα για την έξοδο από την κρίση.

Σ’ αυτό το κοινωνικό αποτύπωμα του σχεδιασμού μας για τη νέα Ελλάδα, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει τους «εχθρούς» και τους «φίλους» της προσπάθειας. Το ταξικό πρόσημο της πρότασής μας καθορίζει τις αναγκαίες υπερβάσεις, συγκρούσεις και συγκλίσεις για την Αριστερά και όλους τους υπόλοιπους πολιτικούς σχηματισμούς. Ολοι, ευτυχώς, θα κριθούμε από τη στάση μας σε αυτό το βασικό ερώτημα.

Η Αριστερά έχει ταχθεί σαφώς υπέρ των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, της γνώσης, του πολιτισμού, της νεολαίας. Με σταθερή ενωτική πολιτική, οφείλουμε να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία του ευρύτερου δυνατού μετώπου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς για την Ελλάδα όπου οι εργαζόμενοι, οι σημερινοί φτωχότεροι και οικονομικά αδύνατοι θα βρουν καλύτερη θέση και καλύτερη μοίρα.

Στο ταξικό αποτύπωμα της προσπάθειάς μας μπορεί κανείς να δει την πηγή όλου του φάσματος των αντίθετων πολιτικών απόψεων. Από αυτούς που ασθμαίνοντες προσπαθούν να πείσουν ότι δεν βγαίνουμε από τα μνημόνια, επιχειρώντας έτσι να κρύψουν την ανησυχία τους μπροστά στη διαφαινόμενη επιτυχία των βασικών πολιτικών επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, μέχρι τον κ. Βενιζέλο, που απορρίπτει συνεργασία με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ «ηττημένο».

Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν πρέπει, ούτε μπορούν, να έχουν αυταπάτες. Η αντίδραση στον σχεδιασμό της προοδευτικής Ελλάδας θα είναι πιο έντονη από όλα όσα ζήσαμε στην τριετία που μεταξύ άλλων είχαν προετοιμάσει και έλπιζαν σε «αριστερή παρένθεση».

Οπως γράφει ο κ. Σαμαράς: «…Αλλά μην κάνετε λάθος: για να υπάρξει αληθινή υπέρβαση και αποτελεσματική σύγκλιση, το παλιό που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά! Και οριστικά…». Κι όμως, πολιτικά, δεν μπορεί σήμερα να μιλά κανείς για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς χωρίς ή, ακόμα χειρότερα, ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική δύναμη των ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.

Δεν νοείται προοδευτική Ελλάδα χωρίς τους σημερινούς οικονομικά ασθενέστερους και αδύνατους. Αυτή και ήταν και είναι η βάση που πορευόμαστε. Η απάντηση είναι: Μην ελπίζετε, κ. Σαμαρά, ούτε να αμφιβάλλετε. Νικητής θα είναι η χώρα! Στρατηγικά! Και οριστικά!

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Αυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία με...
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η συμπόρευση της Αριστεράς
Η πολυδιάστατη κρίση στη χώρα μας ήρθε ως η μετάδοση της οικονομικής κρίσης από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για να προστεθεί στη δομική κρίση του πολιτικού μας συστήματος την άνιση ανάπτυξη των χωρών της...
Η συμπόρευση της Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι η κρίση ευκαιρία για την Αριστερά;
Η Αριστερά υποτίθεται ότι επιδιώκει την αλλαγή και η Δεξιά τη συντήρηση. Μια τόσο βαθιά κρίση μας αναγκάζει να εξετάσουμε κάποια πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες θα θεωρούσαμε αυτονόητα και ως τέτοια θα τα...
Είναι η κρίση ευκαιρία για την Αριστερά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
Αυτή την περίοδο, παρά την επικοινωνιακή μονομέρεια στήριξης της Ν.Δ., πολλαπλά κέντρα συστημικών δυνάμεων, «επιτρέπουν» αρθρογραφίες -όχι τυχαία- που σχετίζονται με την ανάγκη «συναινέσεων» που θα γίνουν...
Η ανάγκη αντικατάστασης των πολιτικών που επιδεινώνουν τη κρίση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
Το επίθετο «ριζοσπαστικός» υποδηλώνει την πράξη ή την πρόθεση να απορρίψουμε το κοινότοπο, δηλαδή κάτι που δεχόμαστε παθητικά ως προφανές.
Ριζοσπαστική και κοινότοπη σκέψη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»
Η βασική κριτική που ασκείται σήμερα από τη Δεξιά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατέστρεψε την οικονομία οδηγώντας τη σε καχεξία και οπισθοδρόμηση. Το δυστύχημα είναι ότι την κριτική αυτή ασπάζεται από άλλη...
Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ και το «μικρότερο κακό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας