• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.2°C / 22.9°C
  1 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 19.7°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.0°C / 18.8°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  1 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 20.8°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.5°C / 19.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 21.2°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.3°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 18.3°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  84%

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν

REUTERS / Lisi Niesner

Σκληρά συμβόλαια και καλά κρασιά

 • A-
 • A+

(Αφιερωμένο στον πρόεδρο της Bundesbank μαζί με τα συνθήματα της επόμενης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα)

Η Δροσιά είναι μια μικρή αλλά σημαντική περιοχή παραγωγής κρασιού της Γερμανίας, στις όχθες του Ρήνου και σε απόσταση 20 λεπτών δυτικά της Φρανκφούρτης.

Εδώ ο ποταμός, που ρέει προς τα βόρεια για 300 χιλιόμετρα, γυρίζει ξαφνικά προς τα δυτικά μεταξύ του Βισμπάντεν και Ρούντεσχαϊμ και δημιουργεί τους εξαιρετικούς αμπελώνες που παράγουν το κλασικό κρασί Ράινγκαου, ένα ξηρό Ριέσλινγ με έντονη οξύτητα και αρώματα εσπεριδοειδών.

Το φως του ήλιου που αντανακλάται πάνω στα αμπέλια και οι μέτριες θερμοκρασίες δίνουν μερικές επιπλέον εβδομάδες χωρίς παγετό στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου.

Εδώ ο Γενς, που λατρεύει το καλό κρασί και το σπιτικό φαγητό, αγόρασε το αμπελάκι του και μετακόμισε με την οικογένειά του, τη Γαλλίδα σύζυγο του που, και σήμερα εξακολουθεί να τον εμπνέει με τις φεμινιστικές αντιλήψεις της, και τα δυο του παιδιά, τον Αλέξανδρο και την Αφροδίτη, που χρωστάνε τα ονόματά τους στην αγάπη του Γενς για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία*.

Ο Γενς Βάιντμαν, γεννημένος το 1968 στο Σόλινγκεν της Βόρειας Ρηνανίας από μητέρα δασκάλα, αγάπησε από νωρίς τη γαλλική κουλτούρα από τις συχνές μαθητικές ανταλλαγές στη Μασσαλία.

Οι δάσκαλοί του δεν τον θυμούνται για τις επιδόσεις του στα μαθήματα, που ήταν μέτριες, αλλά εξαίρουν τη σεμνότητά του και τις ενδιαφέρουσες πολιτικές απόψεις του όταν εμπλεκόταν σε συζητήσεις ως πρόεδρος της τάξης του.

Εντυπωσιασμένος από το ανοιχτό και χαλαρό γαλλικό πνεύμα, τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και οδηγούμενος από το ενδιαφέρον του για τις ανθρώπινες σχέσεις, έφτασε να σπουδάσει οικονομικά στο Aix-en-Provence.

Τη μοίρα του άλλαξε, μετά τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Νομισματική πολιτική και Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενοποίηση», η γνωριμία του με την Καγκελαρία και η γρήγορη αναγόρευσή του σε επικεφαλής σύμβουλο της Άνγκελα Μέρκελ για οικονομικά θέματα, φέρνοντάς τον σε ευθεία αντίθεση με τις μέχρι τότε συνήθειές του.

Τέρμα το σπιτικό φαγητό και το αμπελάκι στις ήπιες με νότιο προσανατολισμό πλαγιές που κατηφορίζουν προς τον ποταμό. Η θέση αυτή τον ανάγκασε να μετακινηθεί μόνιμα στο Βερολίνο, απ' όπου ερχόταν για να περάσει μερικά μόνο πλέον Σαββατοκύριακα με την οικογένεια.

Όταν του έγινε η πρόταση να κινηθεί προς την κορυφή της Bundesbank, ο Βάιντμαν την αποδέχτηκε με χαρά. Η οικογένεια μετακινήθηκε κοντά στη Φρανκφούρτη και η μητέρα του μπορεί να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη βλέποντας ότι ο γιος της μπορεί να είναι και πάλι Familiepapa ύστερα από έξι χρόνια περιπλανήσεων.

REUTERS / Kai Pfaffenbach

Μοναδική αδυναμία, ότι το αμπελάκι πουλήθηκε, ενώ η εκτέλεση των σκληρών συμβολαίων της Bundesbank τερμάτισε οριστικά και άκομψα τις μέχρι τότε φυσικές ανθρώπινες οικογενειακές και φιλικές σχέσεις, εγκαθιστώντας τον φόβο και κακοποιώντας την αθωότητα των παιδικών ψυχών.

«Η έκτακτη βοήθεια του ELA πρέπει να χορηγείται μόνο για βραχυπρόθεσμο διάστημα και μόνο σε φερέγγυες τράπεζες», τόνισε προχθές ο Βάιντμαν της Bundesbank και της ΕΚΤ με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Boersen Zeitung», εκτελώντας ακόμη ένα συμβόλαιο, στύβοντας τον ιδρώτα της νεανικής ορμής, αγνοώντας επιδεικτικά τους σφυγμούς της αγωνίας ενός λαού, αποτυπωμένους στον τρόπο που κυλάει το αίμα στις φλέβες του έξι χρόνια τώρα.

Όμως ο Αλέξανδρος και η Αφροδίτη, μαζί με όλους τους Αλέξανδρους και τις Αφροδίτες της νεότητας, εξακολουθούν να ονειρεύονται έναν κόσμο δίχως φόβο. Εξακολουθούν να οραματίζονται ένα ανθρώπινο αύριο γαλουχημένοι με τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαιτούν ένα δίκαιο κόσμο με ίσες ευκαιρίες για όλους, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Αγωνίζονται ν’ αλλάξουν τον κόσμο επιστρέφοντας σαν απαράδεκτη τη βία που δέχονται.

Στην Ελλάδα, που την τελευταία εβδομάδα ανοίξαμε ξανά, με ένα νέο και ειλικρινές ενδιαφέρον, τις τηλεοράσεις παρακολουθώντας τις προσπάθειες μιας αριστερής κυβέρνησης να πετύχει μερικά απ’ αυτά που χρόνια προσπαθούν οι Αλέξανδροι και οι Αφροδίτες στον δρόμο, ποτέ δεν σταματήσαμε να βγάζουμε το δικό μας κρασί από αμέτρητες τοπικές ποικιλίες, το Λημνιό, το Ξυνόμαυρο, το Αγιωργίτικο, τη Νεγκόσκα, τον Αυγουστιάτη, τη Βηλάνα, τη Μαυροδάφνη, το Κατσιφάλι, τη Μανδηλαριά, το Σταυρωτό, το Μαυροτράγανο, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, τη Μαλαγουζιά, την Ντεμπίνα, το Μοσχάτο, το Ροδίτη, το Λαγόρθι, το Βιδιανό, τη Ρομπόλα, το Δαφνί, την Κυδωνίτσα, το Αηδάνι, την Κλωσσαριά, το Λιάτικο, τον Σιδερίτη.

Στην υγειά μας! Ο αγώνας συνεχίζεται!

* Τα ονόματα των παιδιών, η γαλλική καταγωγή της συζύγου και η αγάπη του Βάιντμαν για την ελληνική φιλοσοφία είναι παραμύθια της Χαλιμάς, που γράφτηκαν για τις ανάγκες του άρθρου ποιητική αδεία, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα κενά που δημιούργησε ο φόβος έκθεσης προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κρυφή γοητεία της ΕΚΤ, το χρέος και η ανάπτυξη
Η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, που περιλαμβάνει και αγορά κρατικού χρέους. Η απόφαση αποτελεί ιστορική καμπή για την ευρωζώνη και...
Η κρυφή γοητεία της ΕΚΤ, το χρέος και η ανάπτυξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξεκάθαρο μήνυμα
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απαντά στην απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου με μια επίδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης.
Ξεκάθαρο μήνυμα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
Τα επιτόκια δεν λένε απολύτως τίποτα γι’ αυτούς που ξέρουν να αποτιμούν. Οι υπόλοιποι, αυτοί που αγνοούν αυτό το αξίωμα, επιλέγουν είτε το στρατόπεδο των ανόητων είτε το άλλο των «ανόητων».
Τα επιτόκια, οι ανόητοι και οι «ανόητοι»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στο κατώφλι της παγκόσμιας ύφεσης και ο κίνδυνος του κραχ
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η παγκόσμια οικονομία διολισθαίνει σήμερα σε μια νέα κρίση με μεγαλύτερα βάρη και χωρίς τις άμυνες και τα φρένα που διέθετε στην κρίση του 2008. Συγκεκριμένα, οι μεν αμυντικές...
Στο κατώφλι της παγκόσμιας ύφεσης και ο κίνδυνος του κραχ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
Εντυπωσιάζει η εμμονή της Γερμανίας για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο 3ο Πρόγραμμα–Μνημόνιο της χώρας, δηλαδή η εμπλοκή ενός οικονομικού οργανισμού αμερικανικών συμφερόντων στα εσωτερικά της Ευρώπης, τη στιγμή που...
Το ΔΝΤ και ο ρόλος της Γερμανίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κοινωνική «ωρολογιακή βόμβα» και το έγκλημα στο Παρίσι
«La haine attise la haine!» («Το μίσος γεννάει μίσος») έλεγε πριν από περίπου 20 χρόνια ο Ουμπέρτ, ο πιο ήσυχος, πιο στοχαστικός και πιο σοφός από τους τρεις Γάλλους τινέιτζερ –παιδιά μεταναστών- που...
Η κοινωνική «ωρολογιακή βόμβα» και το έγκλημα στο Παρίσι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας