• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 15.2°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  4 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.5°C / 17.0°C
  0 BF
  60%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 13.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  80%

Διαμαρτυρία ακτιβιστών κατά της γλυφοσάτης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου)

Olivier Matthys/AP Images for Avaaz

Η αλήθεια για το glyphosate

 • A-
 • A+

Η χώρα μας όπως είναι γνωστό, τον Δεκέμβριο του 2017, που γινόταν η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. για τη χρήση της δραστικής ουσίας glyphosate, όχι μόνο ψήφισε αρνητικά αλλά και συμμετείχε στην πρωτοβουλία 6 κρατών-μελών (Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Σλοβενία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) για την εξάλειψή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προτείνοντας μάλιστα την παρακάτω, υψηλής περιβαλλοντικής ευαισθησίας, συμπληρωματική τροπολογία στο κείμενο της απόφασης:

«Εμείς, ως κράτη-μέλη, διατηρούμε τη δέσμευσή μας να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και εφαρμογή ολοκληρωμένων πρακτικών διαχείρισης και εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης από τη χρήση φυτοφαρμάκων».

Ομως πλειοψήφησε τελικά η έγκριση κυκλοφορίας της δραστικής ουσίας glyphosate έως τις 15 Δεκεμβρίου του 2022, αλλά με τον περιορισμό, που ισχύει μόνο στην Ευρώπη, τα σκευάσματα που περιέχουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία να μην περιέχουν τη βοηθητική ουσία (επιφανειοδραστική) POE-tallowamine, η οποία κατά την τοξικολογική αξιολόγησή της από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές βρέθηκε να έχει σημαντική τοξικότητα σε όλα τα καταληκτικά σημεία που διερευνήθηκαν, καθώς και ότι επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία όταν χρησιμοποιείται σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα που περιέχουν glyphosate.

Επομένως όσες εταιρείες παράγουν σκευάσματα που περιέχουν το glyphosate θα πρέπει να τα αξιολογήσουν ξανά ώστε να εξεταστεί ότι δεν περιέχουν την επικίνδυνη βοηθητική ουσία POE-tallowamine.

Οι αξιολογήσεις αυτές γίνονται σε μια ευρωπαϊκή χώρα που επιλέγει η κάθε εταιρεία και οι υπόλοιπες χώρες πρέπει, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, να αποδεχθούν την αξιολόγηση και να εγκρίνουν τα σκευάσματα στην επικράτειά τους.

Η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί την έγκριση, έως τις 15/12/2022 που ισχύει η ανανέωση-παράταση της άδειας για το glyphosate στην Ευρώπη, σε σκευάσματα που περιέχουν αυτήν τη δραστική ουσία και βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού Εκτελεστικού Κανονισμού της Ε.Ε., που υποχρεώνει την απαλλαγή από τη βοηθητική ουσία POE-tallowamine.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίναμε για τη χώρα μας δύο επαγγελματικές άδειες.

Στα ερασιτεχνικά όμως σκευάσματα, όπου έχουμε εγκρίνει μία άδεια, το πλαίσιο είναι πολύ αυστηρότερο.

Γι' αυτό και αποδεχτήκαμε για τις εγκρίσεις αυτές:

1) για τη Γαλλία, με την οποία συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία που αναζητά όσο γίνεται γρηγορότερα τη μείωση της εξάρτησης από τη συγκεκριμένη χρήση, να έχει τον ρόλο του εισηγητή και

2) για όλες τις αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις της χώρας μας (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία κ.ά.) που είχαν ζητήσει τον Νοέμβριο την επανέγκριση της δραστικής ουσίας glyphosate, χωρίς βέβαια την αποδεδειγμένα γονιδιοτοξική επιφανειοδραστική ουσία polyethoxylated (POE)-tallowamine, να λειτουργούν ως σύμβουλοι.

Είναι φανερό λοιπόν ότι οι όποιες συζητήσεις και οι αντιπαραθέσεις για τα σχετικά θέματα θα είναι ουσιαστικές μόνο εάν μιλήσουμε με βάση τα στοιχεία που πραγματικά ισχύουν σήμερα και όχι με αυτά που ίσχυαν πριν από 2,5 χρόνια και πιο πίσω.

Γιατί αυτά, όσο κι αν κάποιοι κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, είτε από άγνοια, είτε από ημιμάθεια, έχουν αλλάξει σημαντικά:

Από το 2000 η δραστική ουσία δεν ανήκει αποκλειστικά στη Monsanto. Ετσι εκτός από το Roundup της Monsanto υπάρχουν δεκάδες σκευάσματα και άλλων εταιρειών που περιέχουν glyphosate.

Το 2016, και με τη συμβολή της χώρας μας, υπήρξε μια σημαντική αλλαγή στην Ευρώπη σχετικά με τα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία glyphosate.

Αποτελεί μεγάλη νίκη όλων όσων για δεκαετίες αγωνίστηκαν να αποδείξουν την επικινδυνότητα των σκευασμάτων που περιείχαν τη δραστική ουσία glyphosate, τα οποία αποδείχτηκε τελικά ότι πράγματι είχαν πρόβλημα ασφάλειας, που όμως αποδίδεται στη βοηθητική ουσία POE-tallowamine, για την οποία απαίτησαν και πέτυχαν να αφαιρεθεί από τα σκευάσματα που θα παραχθούν μετά την ισχύ του κανονισμού.

Γι' αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αναζήτηση εναλλακτικών, όλο και περισσότερο φιλικών στο περιβάλλον λύσεων για τα φυτοπαρασκευάσματα, που παρότι το ένα μετά το άλλο απομακρύνονται από τη φαρέτρα των Ευρωπαίων παραγωγών, εξακολουθούν να δημιουργούν αντιδράσεις, έστω κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ομως για τη χώρα μας είναι κεφαλαιώδες το ζήτημα γιατί, έχοντας ως βασικό εργαλείο υπεράσπισης του αγροτοδιατροφικού χώρου την ποιοτική του υπόσταση, δεν πρέπει για κανέναν άλλον λόγο να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια θέματα.

Γι' αυτό και θα επιμείνουμε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των 6 στη συνέχιση της προσπάθειάς μας για μείωση της εξάρτησης της γεωργίας της Ε.Ε. από τα φυτοφάρμακα.

*Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ελιά και το λάδι χθες-σήμερα-αύριο στην Κρήτη
Ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης και ευρύτερα του Μεσογειακού χώρου υπήρξε βαθιά επηρεασμένη από την καλλιέργεια της Ελιάς και του αμπελιού. Μυθολογία ζωγραφική, γλυπτική, ποίηση, ήθη και έθιμα, συνήθειες...
Η ελιά και το λάδι χθες-σήμερα-αύριο στην Κρήτη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς αντιμετωπίσαμε τις αρνητικές συμφωνίες της Ε.Ε. για τη φέτα
Χρειάζεται επαγρύπνηση και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε ο μεταβατικός χρόνος να αξιοποιηθεί για τη μετατροπή των συμφωνιών σε συμφωνίες πλήρους προστασίας των αγροτικών μας προϊόντων.
Πώς αντιμετωπίσαμε τις αρνητικές συμφωνίες της Ε.Ε. για τη φέτα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
Παρά τις γενικευμένες απαιτήσεις -από την πρώτη κιόλας μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας- διόρθωσης των πάντων στον αγροτικό χώρο, δώσαμε ένα σαφές δείγμα προθέσεων και πράξεων.
Τι προσθέσαμε στον αγροτικό χώρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τη γλυφοσάτη!
Πριν από λίγες ημέρες, δικαστήριο της Καλιφόρνια καταδίκασε σε βαρύ πρόστιμο 350 εκατομμυρίων ευρώ την εταιρεία Μonsanto για χρήση της καρκινογόνας ουσίας γλυφοσάτη στο διαδεδομένο (με την εμπορική ονομασία)...
Ηρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία από τη γλυφοσάτη!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκάνδαλο ή θεσμοποιημένη διαφθορά;
Οι ακριβές εξαγορές από διεθνή funds μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη των κερδοφόρων επενδύσεων στους τομείς υγείας. Aναλυτικό άρθρο του καθηγητή Αλέξη Μπένου με αφορμή και τα...
Σκάνδαλο ή θεσμοποιημένη διαφθορά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο εαυτός μας, ο «παλιόφιλός» μας…
Είχα τη χαρά να γνωρίσω δυο σημαντικούς ανθρώπους πριν κλείσει ο χρόνος. Τον γιατρό Γιώργο Βήχα, εμπνευστή του «Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού», και τον Κώστα Πολυχρονόπουλο, που είναι ο...
Ο εαυτός μας, ο «παλιόφιλός» μας…

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας