Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η μεγάλη μπλόφα
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η μεγάλη μπλόφα

  • A-
  • A+

Στις συζητήσεις για τις ευθύνες πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis συναντούμε μια θέση που ασπάζονται οι περισσότεροι πολίτες, αλλά και μια μεγάλη απορία.

Με τη σειρά:

Σε σφυγμομέτρηση (εταιρεία PRORATA/12.3.2018, «Εφημερίδα των Συντακτών») αλλά και σε διάσπαρτες συζητήσεις επικρατεί η θέση ότι στην περίπτωση του σκανδάλου Novartis όλα πρέπει να έρθουν στο φως. Στα «όλα» φυσικά με έμφαση τοποθετούνται οι ευθύνες των πολιτικών. Αυτή είναι η θέση που ευρέως επικρατεί.

Στη συνέχεια όμως ακολουθούν οι απορίες και η αμηχανία. Ποιος θα ρίξει το φως; Η Βουλή; Η τακτική Δικαιοσύνη;

Η αντιπολίτευση και ο Τύπος που την εκφράζει υποστηρίζουν να προχωρήσουν άμεσα η διερεύνηση και η διαλεύκανση από την ίδια τη Βουλή. Οι κυβερνητικοί βουλευτές, αντίθετα, δεν θεωρούν δεδομένη την αρμοδιότητα της Βουλής, αλλά τη συζητούν.

Σημαίνει αυτό ότι δεν θέλουν τη διαλεύκανση; Η απάντηση παρατίθεται παρακάτω. Θα δείξει ελπίζω όσο γίνεται πιο καθαρά ότι η υποστήριξη της διερεύνησης και εκδίκασης της υπόθεσης από τη Βουλή αποτελεί μια «μεγάλη μπλόφα».

Ετσι σωστά τη χαρακτήρισε και ο βουλευτής Χ. Μαντάς κατά τη συζήτηση της πρότασης των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής να διωχθούν τρεις υπουργοί ή αν. υπουργοί Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της υγείας.

Ας περάσουμε λοιπόν στην απάντηση:

Κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος μόνο η Βουλή έχει αρμοδιότητα να διώκει κυβερνητικούς πολιτικούς για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Τι αλλάζει με την πρόβλεψη αυτής της αρμοδιότητας; Για τους πολιτικούς δεν παύουν να ισχύουν οι κοινοί ποινικοί νόμοι. Εξάλλου, παρά την πρόβλεψη διαφορετικής προδικασίας, η δίκη τους θα γίνει τελικά από δικαστές (Ειδικό Δικαστήριο).

Το κύριο στοιχείο που διαφοροποιεί τους πολιτικούς από τους κοινούς πολίτες είναι η σύντομη εξάλειψη της ποινικής τους ευθύνης, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα η ποινική ευθύνη των πολιτικών εξαλείφεται, εξαφανίζεται, αν έχει περάσει η βουλευτική περίοδος κατά την οποία τελέστηκαν τα εγκλήματα και επιπλέον χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί σε δύο συνόδους της επόμενης βουλευτικής περιόδου.

Πρακτικά και απλά: αφού τελειώσει η περίοδος της "φιλικής" Βουλής κατά τη διάρκεια της οποίας π.χ. ένας υπουργός διέπραξε έγκλημα, το πολύ η ευθύνη να μείνει ενεργή για ακόμη δύο χρόνια (συνόδους της επόμενης Βουλής).

Εφαρμογή στην υπόθεση Novartis: το σύνολο των πράξεων για τις οποίες διενεργείται προκαταρκτική εξέταση έχει τελεστεί προ του Ιανουαρίου 2015. Επομένως η ποινική ευθύνη, αν εμπίπτει στο Σύνταγμα, έχει παραγραφεί.

Με δυο λόγια, εάν η Βουλή θεωρήσει ότι όλα τα σχετικά εγκλήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών και επομένως ότι η ίδια είναι αρμόδια να τα ερευνήσει και να τα οδηγήσει σε δίκη από Ειδικό Δικαστήριο, τότε είναι υποχρεωμένη να τους αθωώσει όλους λόγω παραγραφής.

Αν, αντίθετα, ερευνήσει την αρμοδιότητά της και καταλήξει σε ένα συμπέρασμα ότι δεν είναι αρμόδια, οπότε αντί η ίδια να προχωρήσει σε ανάκριση και εκδίκαση πρέπει να στείλει τους εμπλεκόμενους στα τακτικά δικαστήρια, τότε θα ακολουθήσει η δίκαιη δίκη. Οι αθώοι θα αθωωθούν, οι ένοχοι θα καταδικαστούν.

Θα αναρωτηθεί κάποιος: μα επιτρέπεται η Βουλή, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ή αργότερα η Ολομέλεια να αποφασίζουν με βάση τις πολιτικά αρεστές συνέπειες; Προφανώς όχι!

Η Βουλή οφείλει να προσέξει τι λένε το Σύνταγμα και οι νόμοι και να αποφανθεί ανάλογα.

Απλώς είναι αναγκαίο ο πολίτης να γνωρίζει ποιες είναι οι προβλεπόμενες κατά το Σύνταγμα συνέπειες των επιλογών. Να μην παραπλανιέται ότι αρμοδιότητα της Βουλής για παραγεγραμμένες υποθέσεις σημαίνει δήθεν «όλα στο φως». Και ότι παραπομπή στην τακτική Δικαιοσύνη για διερεύνηση και εκδίκαση σημαίνει «κουκούλωμα».

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - ομ. καθηγητής ΑΠΘ

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αλήθεια πρέπει να είναι ο μοναδικός τελικός προορισμός
Σίγουρα η συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την Τετάρτη είχε μεγάλη σημασία. Και για την ουσία που θα προσπαθούσαμε να εξάγουμε όλοι όσον αφορά στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis, αλλά και για τις...
Η αλήθεια πρέπει να είναι ο μοναδικός τελικός προορισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νo Vartis, Domine?
Α-πο-κλεί-ε-ται, μα αποκλείεται σας λέω, στην Ελλάδα να δωροδοκήθηκαν πολιτικοί ταγοί για να υπογράψουν μεροληπτικές αποφάσεις, στήνοντας χορό εκατομμυρίων. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι συγκεκριμένοι...
Νo Vartis, Domine?
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Η δικογραφία για τον Α. Λοβέρδο... παράπεσε
Φαίνεται ότι οι δύο δικογραφίες για την υπόθεση του σκανδάλου Novartis που έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βουλή... μπέρδεψαν τα περισσότερα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να προλάβουν να δουν μόνο τη δικογραφία που...
Η δικογραφία για τον Α. Λοβέρδο... παράπεσε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πολιτική χωρίς αρχές και σεβασμό των θεσμών απαξίωσε τους πολιτικούς
Το να πολιτεύονται με βάση τις αξίες και να σέβονται τους θεσμούς που προαναφέρθηκαν ήταν και είναι θέμα πολιτικής βούλησης, που δυστυχώς δεν υπάρχει όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το γεγονός αυτό αποτελεί...
Η πολιτική χωρίς αρχές και σεβασμό των θεσμών απαξίωσε τους πολιτικούς
ΑΠΟΨΕΙΣ
H «υπόθεση Novartis» ως πολιτικό σκάνδαλο
Στην δημοκρατία ο πληθυσμός χωρίζεται στους εκλέκτορες και τους αντιπροσώπους. Ολοι μας όμως, είτε είμαστε πολίτες είτε πολιτικοί, «μπροστά στον νόμο είμαστε ίσοι». Γιατί το ελληνικό Σύνταγμα ορίζει ειδική...
H «υπόθεση Novartis» ως πολιτικό σκάνδαλο
ΑΠΟΨΕΙΣ
11 επισημάνσεις για την ποινική διαδικασία κατά υπουργών
Για την υπόθεση Νοvartis τα εμπλεκόμενα κόμματα εξουσίας προσπαθούν να θολώσουν την κατάσταση. Ας αφήσουν κατά μέρος κάποιες ενέργειες που δεν αναιρούν την ουσία και ας απαντήσουν ευθέως: αποτελεί σκάνδαλο και...
11 επισημάνσεις για την ποινική διαδικασία κατά υπουργών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας