Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι δάσκαλοι πρέπει να μιλήσουν!

Από παλαιότερη κινητοποίηση δασκάλων στο υπουργείο Παιδείας

EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δάσκαλοι πρέπει να μιλήσουν!

  • A-
  • A+

Δεν υπάρχει κανένας λόγος, μέσα σ' αυτό το ζοφερό κλίμα, να μασάμε τα λόγια μας και να μιλάμε με γρίφους και γραφές ακατανόητες. Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο και δεν μας απομένει κανένας άλλος δρόμος από το να σφίξουμε και «να δείξουμε τα δόντια μας».

Η σημερινή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, που μεταμφιέζεται ανάλογα, θεωρούν τα σχολεία λάφυρα του πολέμου τους και το έμψυχο δυναμικό νούμερα στις στατιστικές που μας πληγώνουν.
Σκάνδαλα, κηφήνες, παιδιά που ήσαν πορφυρογέννητα, λαμόγια της αρπαχτής, ξένοι προστάτες, υπουργοί της μίζας και των επιδομάτων που παίρνουν οι φτωχοί, ένα αξεδιάλυτο κουβάρι που έχει έναν παρονομαστή. Όλους εμάς που τρέχοντας πάνω – κάτω για τον επιούσιο παρακολουθούμε με σοκ και δέος τα θηριώδη μνημόνια να τρώνε την ταπεινή ζωή μας.

Δίπλα μας, αλλά όχι μακρυά, οι κυρίαρχοι του πλανήτη χαράζουν τα σύνορα με αίμα παιδιών και ο πόλεμος με το φασισμό περπατούν αντάμα.
Η Ε.Ε. από παραδεισένια επαγγελία αποδείχτηκε κόλαση, ο ορίζοντας σκοτεινιάζει, οι Άγγλοι έφυγαν, οι Ιταλοί καραβοτσακίζονται, η Μέση Ευρώπη μαυρίζει ολοένα και περισσότερο.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι δάσκαλοι να σωπαίνουν.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκύβουμε υποτακτικά το κεφάλι.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέχουμε γύρω – γύρω σαν «αποκεφαλισμένα κοτόπουλα».
Ας δώσουμε φωνή σ' όσους δεν έχουν φωνή!
           
Οι πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις στο Υπ. Παιδείας απέδειξαν ότι μπορούν οι θεατές να χαλάσουν το έργο.
Ήταν η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα και το δίκιο που ανάγκασαν τα ΜΜΕ να αλλάξουν συχνότητα και τον «αλλού γι' αλλού» υπουργό Παιδείας ν' αναγνωρίσει τα αιτήματα του πλήθους. Μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Μέσα στον κουρνιαχτό πολλοί μεταμφιέστηκαν σε φίλους των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών, και «άσπονδοι εχθροί ήρθαν με δώρα». Ψέματα! Όποιος ξέρει δύο δράμια ιστορίας της εκπαίδευσης γνωρίζει πρώτον ότι χύθηκαν αίματα (πχ Τεμπονέρας) για να 'χουμε σχολεία και δεύτερον ότι όλα τα καθεστωτικά κόμματα ήσαν απέναντι. Ακόμα κι αυτοί που καμώνονται τους φιλολαϊκούς τρόμαζαν όταν εισορμούσαν οι πολλοί στο προσκήνιο. Οι αυθεντικοί φίλοι των «από κάτω» είναι εκείνοι που δεν κάνουν τους αγώνες ψήφους, που μάχονται στην πρώτη γραμμή ανοιχτά, θαρρετά, μ' ανιδιοτέλεια. Γύρισε την πλάτη στους μεταμφιεσμένους και ψάξε για νερό κάτω από την άσφαλτο.

Τα συνδικαλιστικά παχύδερμα σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΑΔΕΔΥ «αγρόν αγοράζουν». Οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητισμού (ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΣΥΝ) πλήρως ευθυγραμμισμένες με τα «σκονάκια» της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ βρίσκονται στον κόσμο τους. Αντί να ευθυγραμμιστούν με τις αγωνίες και τους αγώνες της νέας εκπαιδευτικής βάρδιας και να φέρουν τα πάνω – κάτω, αρκούνται στα «yes men», στο αδιέξοδο σουλατσάρισμα, στον διαδρομισμό και στην υποταγή. Είναι εντελώς ανάξιες να οργανώσουν, να εμπνεύσουν 150.000 εκπαιδευτικούς και γι' αυτό λάμπουν με τη σιωπή και την απουσία τους. Ό,τι κάνουν το κάνουν ανόρεχτα και βαριεστημένα γιατί η ψυχή τους βρίσκεται στο μήκος κύματος του αστικού συστήματος.

Το τρένο δεν σταματάει στο διορισμό! Όσο δίκαιο και αν είναι αυτό το αίτημα, θα γίνει «ξερό κούτσουρο» αν δεν συνδεθεί με το σχολείο, το ψωμί του φτωχού, τους δίκαιους αγώνες του λαού. Αν μείνουμε στο χρώμα του διορισμού, δεν θα μπορέσουμε να δούμε όλη την εικόνα της εκπαίδευσης. Η τελευταία είναι υποσύνολο των πολιτικών και κοινωνικών παραμέτρων. Ο πίνακας δεν ερμηνεύει τον κόσμο και στη γωνία θα παραμονεύουν τα θηριώδη μνημόνια, η εξάρτηση της χώρας μας, η καχεκτική οικονομία, ένα ολάκερο σύστημα.

Το αστικό σχολείο! Το σημερινό σχολείο, δηλαδή το αστικό σχολείο, υπηρετεί και αναπαράγει το κυρίαρχο σύστημα. Η δομή, οι στόχοι του, το αναλυτικό πρόγραμμα, η σχολική ζωή είναι όλα έτσι μονταρισμένα ώστε οι δομές του να λειτουργούν σαν πνευματική κρεατομηχανή. Να βγάζουν φτηνό, ειδικευμένο και υπάκουο εργατικό δυναμικό. Είναι αυτός ο λόγος των διαρκών αλλαγών και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που ο κρυμμένος θεός του σχολείου είναι οι «ταξικοί φραγμοί», δηλαδή «όπου φτωχός κι η μοίρα του».

Τα παιδιά και τα μάτια μας! Υπάρχουμε γιατί υπάρχουν τα παιδιά και το σχολείο. Ως Αγωνιστική Παρέμβαση είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το πολυεργαλείο που λέγεται εκπαιδευτικό (δάσκαλος, ψυχολόγος, παιδοφύλακας, συμβουλάτορας κ.α.) είναι αναντικατάστατο σε κάθε σύγχρονο κοινωνικό σύστημα. Ωστόσο, αυτό που δίνει αξία στη δουλειά μας είναι «τα ζευγάρια μάτια» που μας κοιτούν στην τάξη και όχι ο επιθεωρητισμός – παλιός και νέος – η αξιολόγηση, η πατριδογνωσία πέρα – δώθε στη χώρα και οι δεκάρες του μισθού μας.

Τι να κάνουμε!
Να ξεσηκώσουμε ένα δυνατό κύμα απαίτησης και σύγκρουσης για το δίκαιο αίτημα των διορισμών.
Να αναγκάσουμε τα εκπαιδευτικά σωματεία σ' όλη τη χώρα (Διδ. Σύλλογοι – ΕΛΜΕ) να βγουν από το καβούκι τους και να πάρουν θέση.
Να οργανώσουμε και σχεδιάσουμε το επόμενο αγωνιστικό βήμα.
Να μην κάνουμε σπιθαμή πίσω! Χαμένος είναι μόνο ο αγώνας που δεν έγινε.
Να ενώσουμε όλον τον κόσμο της εκπαίδευσης σε μια γροθιά. Όλοι για έναν, ένας για όλους.
Υπάρχει σημαία αιτημάτων!
Μόρφωση και δουλειά για όλους.
Μαζικοί διορισμοί τώρα.
Να ζούμε μ' αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
Κανένα παιδί κάτω από τα 18 έξω από το σχολείο. Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν, Δωδεκάχρονο Σχολείο.

Αυτή η πολιτική μπορεί να νικηθεί. Ενιαίος Παρατεταμένος Αγώνας.
Τα σωματεία στα χέρια μας – Όχι στη συνδιαλλαγή και την υποταγή.

Στους δρόμους των αγώνων! Ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η κυρίαρχη πολιτική διαχειρίζεται το φόβο και την ανασφάλεια. Να γεννήσουμε τις δικές μας επιτροπές αγώνα, να βρούμε ό,τι κινείται τίμια και αγωνιστικά στην εκπαίδευση, να δείξουμε τη δύναμη και την οργή μας ενάντια σε κυβέρνηση και ψευδοαντιπολίτευση (ο εχθρός έχει ονοματεπώνυμο) και να γράψουμε δίπλα στο αίτημα των διορισμών το μισθό, το ωράριο, το όχι στην αξιολόγηση, τον αγώνα για το σχολείο όλων των παιδιών.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΜΑΡΤΗ στις 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας


* Η Μαρία Δανιήλ είναι μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ο Χρήστος Σόφης και Θανάσης Τσιριγώτης είναι πρώην μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και οι τρεις είναι μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου / Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιος (συμβουλεύει) ποιον
Μιλώντας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος ανέπτυξε τις βασικές προτεραιότητες της για τα ΑΕΙ. Ο προσεκτικός παρατηρητής θα διαπιστώσει ότι κάθε πρόταση. συνοδεύεται...
Ποιος (συμβουλεύει) ποιον
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
Η αναδιαμόρφωση του χάρτη των ΑΕΙ με τις συνέργειες ιδρυμάτων που οδηγούν σε σχηματισμούς μεγάλου μεγέθους και ισχυρής διεπιστημονικότητας είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος για τη διαμόρφωση ισχυρών ακαδημαϊκών...
Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης Επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα χασαπάκια του υπουργείου Παιδείας
Διαβάζοντας την τελική τροπολογία για τα κοινωνικά κριτήρια, διαπίστωσα ότι αφαιρέθηκε η ανοησία περί μόνιμης αναπηρίας 67%, η οποία υπήρχε μόνο στο μυαλό όσων ερασιτεχνικά έγραψαν το προσχέδιο, και ισχύει η...
Τα χασαπάκια του υπουργείου Παιδείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο επιθεωρητισμός... με νέα φορεσιά
Η υπουργική απόφαση για τον προγραμματισμό και την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων εμπεδώνει ακόμη περισσότερο την ιεραρχία, τον διοικητισμό και τον τεχνοκρατισμό, δημιουργώντας μια...
Ο επιθεωρητισμός... με νέα φορεσιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διορισμοί εκπαιδευτικών και σύστημα προσλήψεων: το τυρί, η φάκα και το ΙΟΒΕ
Το υπουργείο Παιδείας για το σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών υλοποιεί κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ για τα «εργασιακά προσόντα», τις πιστοποιήσεις και τις δεξιότητες που πρέπει «διά βίου» να...
Διορισμοί εκπαιδευτικών και σύστημα προσλήψεων: το τυρί, η φάκα και το ΙΟΒΕ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανατροπή στο εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών
Δύο μόλις μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, με τη γνωστή τακτική της ψήφισης σοβαρών μέτρων εν μέσω εορτών, που είχαμε συνηθίσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, το υπουργείο Παιδείας, υπό τον φόβο των...
Ανατροπή στο εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας