• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.0°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 36.0°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.4°C / 35.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 33.5°C
  6 BF
  29%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 36.2°C
  0 BF
  27%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.4°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  4 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 30.4°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 34.9°C
  4 BF
  29%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  4 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.6°C / 31.5°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.5°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.8°C
  3 BF
  34%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 35.0°C
  3 BF
  31%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  29%

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης (δεξιά) και ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος (αριστερά)

Καμία έκπληξη από το υπάκουο στην Black Rock ΥΠΕΝ για το mall στην Ακαδημία Πλάτωνος

 • A-
 • A+

Επιβεβαιώνει πλήρως το υπουργείο Περιβάλλοντος τις καταγγελίες του Συντονιστικού Αγώνα ενάντια στο mall της Artume - θυγατρική της Black Rock.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ως αντιπολίτευση γνώριζε και αντέκρουε με δεκάδες ερωτήσεις, στη Βουλή, τα έωλα καταστροφικά σχέδια της πολυεθνικής για την κατασκευή του γιγάντιου mall σε περιοχή που δεν έχει ρυθμιστεί πολεοδομικά, προωθεί χωρίς αιδώ τα σχέδιά της.

Αναρωτιόμαστε, πραγματικά, ποια η διαφορά των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ως «εντολοδόχους» πολυεθνικών, από τα στελέχη του ΥΠΕΝ, που έχουν υιοθετήσει μέχρι κεραίας το σχέδιο της Artume για το mall, εγκρίνοντας ως νόμιμες όλες τις παράτυπες ενέργειες των προηγούμενων κυβερνήσεων και δίνοντάς της επιπλέον δώρα.

Διαβάσαμε με προσοχή τις απαντήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος στα ερωτήματα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Το πρώτο σχόλιο θα μπορούσε να είναι «τα καλά και συμφέροντα της εταιρείας είναι και δικά τους σχέδια».

Ας δούμε συγκεκριμένα τι δεν λέει το ΥΠΕΝ. Στο ερώτημα για τις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου, το αρμόδιο υπουργείο δεν απαντά επί της ουσίας.

Αναφέρεται επιλεκτικά στο σώμα του άρθρου 15, παρακάμπτει και αγνοεί τις πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις του νόμου του Ρυθμιστικού, που περιλαμβάνονται στο αναπόσπαστο Παράρτημα του νόμου, το οποίο εξειδικεύει το άρθρο ανά περιοχή της Αθήνας - Αττικής.

Οι κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού για την Ακαδημία Πλάτωνος και το BIΟΠΑ, όπου βρίσκεται η επίδικη ιδιοκτησία, είναι πολύ συγκεκριμένες και δεν τηρούνται. Οπως ότι η κατασκευή mall, ως θέμα «μητροπολιτικού» και «υπερτοπικού» χαρακτήρα, απαιτεί τη διενέργεια ειδικής μελέτης από το ίδιο το ΥΠΕΝ!

Φροντίζει, όμως, το υπουργείο να επιβεβαιώσει ότι θεωρεί το εμπορικό mall «πολιτιστική χρήση και υποδομή», που «συμπληρώνει την πολιτιστική υποδομή με νέες εγκαταστάσεις διεθνούς εμβέλειας.... για την ανάδειξη της Αθήνας-Αττικής ως πολιτιστικής μητρόπολης»!

Δηλαδή, με απλά λόγια, μας πετάει στα μούτρα πως η πολυεθνική που θα εκμεταλλευτεί τον παγκόσμιας φήμης ιστορικό χώρο για τα δικά της κέρδη, προσφέρει «πολιτισμό» και «διεθνή εμβέλεια».

Οντως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεπεράσει σε υποτέλεια τους προηγούμενους κυβερνώντες...

Το καλύτερο δώρο του υπουργείου, ωστόσο, δίνεται με το χάρισμα της οφειλόμενης νέας ΜΠΕ.

Απαντά το αρμόδιο υπουργείο πως «η εταιρεία έχει λάβει ΜΠΕ στο παρελθόν, όταν ο σχεδιασμός ήταν δυσμενέστερος. Τώρα θα υποβάλει νέα ΜΠΕ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενσωματώνοντας όσα συμφωνήθηκαν».

Παρακάμπτει, λοιπόν, την Περιφέρεια και επαναλαμβάνει την έωλη διαδικασία της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου του 2012.

Να θυμίσουμε πως η Artume έλαβε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, επειδή έτσι επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου στην τότε διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από τα χαρακτηριστικά εκείνα, ορισμένα είναι κραυγαλέα.

Οπως παραδέχεται το υπουργείο στην πρώτη απάντηση του δημοσιογράφου, δεν είχε συντελεστεί η τροποποίηση του σχεδίου πόλης, όταν η εταιρεία πήρε την έγκριση. Για ποιο οικόπεδο, λοιπόν, την πήρε;

Προκατέβαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ότι θα εγκρινόταν η τροποποίηση και μπορεί η τότε έγκριση να θεωρηθεί σύννομη;

Δεύτερον, η έγκριση δόθηκε για ύψος 24 - 26 μ., όταν στην περιοχή ίσχυε ύψος 17,50 μ. Θεωρείται από τη σημερινή κυβέρνηση σύννομη μια τέτοια απόφαση;

Η σημερινή, επίσης, διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα δεχτεί με τη σειρά της μια απόφαση ως σύννομη, ώστε η εταιρεία να παρακάμψει την εκπόνηση νέας ΜΠΕ και να υποβάλει απλά μια τροποποίηση;

Τέλος, απάντηση στην ερώτηση σχετικά με τα υπόγεια νερά των καταχωμένων ρεμάτων και τις επιπτώσεις από ένα έργο που θα προχωρήσει στην κατασκευή τεράστιας επιφάνειας υπόγειων χώρων σε πολύ μεγάλο βάθος, δεν δίνεται. Και πώς να δοθεί, όταν είναι νωπές ακόμη οι εγκληματικές ευθύνες για τις καταστροφές στη Μάνδρα και είναι γνωστό και στο ΥΠΕΝ πως στις παρυφές του οικοπέδου Μουζάκη, δίπλα στον Κηφισό, περνάει το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ;

Αλλά για τις επιπτώσεις, όπως διαπιστώνουμε, το υπουργείο Περιβάλλοντος δηλώνει αναρμόδιο! Αρμόδιο είναι να περάσει ντε και καλά το σχέδιο της Artume.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την παρακάτω απάντηση του υπουργείου, όταν ισχυρίζεται πως, με βάση τις τροποποιημένες μελέτες, η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει τις όποιες εργασίες προβλέπονται για τις επιπτώσεις στην κυκλοφορία.

Οι αρμόδιοι απαντούν από «καθέδρας», χωρίς να έχουν γνώση των πραγματικών συνθηκών, τις οποίες θα όφειλαν να γνωρίζουν και να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή.

Ειδικά όταν πρόκειται για χρήση δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών σε έναν από τους πιο επιβαρυμένους κυκλοφοριακούς κόμβους στον Κηφισό.

Οι τροποποιημένες μελέτες της εταιρείας, που θα εξεταστούν, πρέπει να εγκριθούν ως απαραίτητος όρος για την έγκριση ή μη νέας ΜΠΕ. Κι αυτό προσπαθεί να το αποφεύγει το ΥΠΕΝ!

Αφήσαμε για το τέλος τα περίφημα «αντισταθμιστικά» που υποτίθεται πως κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι δεσμευτικά για την εταιρεία, πέρα από τους διεθνώς υποχρεωτικούς όρους τήρησης υγιεινής και ασφάλειας. Ολα τα άλλα είναι απλές «προθέσεις», από τις οποίες η τοπική κοινωνία σε Ακαδημία Πλάτωνος, Σεπόλια, Περιστέρι, Αιγάλεω, και υπόλοιπη Δυτική Αθήνα, έχουν χορτάσει.

Είναι αποκαλυπτικό, πάντως, πόσο ξεδιάντροπα κινείται το αρμόδιο υπουργείο, όταν ισχυρίζεται ότι «πέτυχε καλύτερους όρους για τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας».

Πρώτον, δεν ρώτησε κανέναν από την τοπική κοινωνία, απόδειξη η ομόθυμη διαφωνία ΟΛΩΝ των δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Δεύτερον το ΥΠΕΝ εμφανίζεται ανήξερο για τις προηγούμενες χαριστικές θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν το ίδιο τις νομιμοποιεί, κρυπτόμενο πίσω από την απόφαση του ΚΑΣ και ενώ το υπουργείο Πολιτισμού είχε απόφαση για ύψος στο mall μόλις 15 μέτρων!

*Για το Συντονιστικό Αγώνα υπέρ της αναβάθμισης της Ακαδημίας Πλάτωνος ενάντια στο mall

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πλάνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει παρασάγγας από το να κατορθώσει να πείσει τον κόσμο πως ξαναέγινε αυτό που κάποτε υπήρξε: ένα κόμμα της γνήσια ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πότε -και γιατί- ο κόσμος σταμάτησε να τον βλέπει ως...
Η πλάνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοβαρές παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος στη νέα χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός
Η πρώτη μεγάλη χάρη που κάνει η Ν.Δ. στην Ελληνικός Χρυσός μετά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η αφαίρεση της μεταλλουργίας από τις υποχρεώσεις της.
Σοβαρές παραβάσεις δημοσίου συμφέροντος στη νέα χαριστική σύμβαση της Ελληνικός Χρυσός
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Εκθεση Πισσαρίδη «λαγός» του 5ου Μνημονίου
Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη. Το κύριο πρόβλημα με την Εκθεση δεν είναι ούτε ότι στερείται αντικειμενικότητας ούτε ότι υποκινείται από «νεοφιλελεύθερες» δοξασίες, όπως κατηγορείται από κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ. Το...
H Εκθεση Πισσαρίδη «λαγός» του 5ου Μνημονίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά, συνέπεια και ρεαλισμός
Ως γνωστόν, οι θέσεις της Αριστεράς παραδοσιακά στηρίζονται στον ιστορικό υλισμό. Τούτος ο υλισμός δεν είναι ούτε μια δογματική πεποίθηση για την αιώνια πρωτοκαθεδρία της οικονομίας γενικώς και αορίστως, ούτε...
Αριστερά, συνέπεια και ρεαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: ένα ερώτημα που δεν πρέπει να αποφύγουμε
Μετά από 10 χρόνια εξαναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών, το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα έχει υλοποιηθεί, έστω και αν δεν έχει εμπεδωθεί και ορθά εξακολουθεί να αμφισβητείται.
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: ένα ερώτημα που δεν πρέπει να αποφύγουμε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν
Σήμερα η Τήνος θυσιάζεται σε κάποιους τύπους που ρουφώντας τον σκληρό καπνό του Cohiba αυτοαποκαλούνται... επενδυτές από έναν πρωθυπουργό που αυτοσυστήνεται ως πιστός της Ανάπτυξης(!).
Ανεμογεννήτριες που πληγώνουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας