Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οικονομία και πληθυσμός κάτω από το επίπεδο του 2000

Οικονομία και πληθυσμός κάτω από το επίπεδο του 2000

  • A-
  • A+

Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η οικονομία (το συνολικό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2016 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν οριστικά στοιχεία) σε σύγκριση με το 2007 (μέχρι το οποίο σημειωνόταν ανάπτυξη) και το 2000 (έτος πριν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη). Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (της Eurostat).

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προκύπτει από το συνολικό ΑΕΠ διά του πληθυσμού. Κατά συνέπεια μια αύξηση ή μείωση του συνολικού ΑΕΠ επιφέρει αύξηση ή μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίθετα μια αύξηση ή μείωση του πληθυσμού επιφέρει μείωση ή αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτό μαζί με τις μεταβολές τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εξετάσουμε και εκείνες του συνολικού ΑΕΠ όσο και του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι στα 16 χρόνια της περιόδου που εξετάζουμε αυξήθηκε ο πληθωρισμός, τα στοιχεία για το συνολικό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των τριών ετών σε τρέχουσες τιμές δεν είναι συγκρίσιμα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τα στοιχεία αυτά σε σταθερές τιμές του 2010.

Στη 2η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας σε ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 τα έτη 2000, 2007 και 2016, στην 3η στήλη το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και στην 4η στήλη ο πληθυσμός. Στην 1η γραμμή του δεύτερου μέρους δίνεται η ποσοστιαία μεταβολή των στοιχείων του πρώτου μέρους το 2007 σε σχέση με το 2000, στη 2η γραμμή το 2016 σε σχέση με το 2007 και στην 3η το 2016 σε σχέση με το 2000.

Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι:

- Το 2007 σε σχέση με το 2000 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και ο πληθυσμός αυξήθηκαν. Την επταετία αυτή σημειώθηκε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η βελτίωση, όμως, αυτή στηρίχτηκε σε έναν αλόγιστο δανεισμό, σε σπατάλες και παροχές με πελατειακές σχέσεις και στο διάστημα αυτό δεν έγιναν εκείνες οι βαθιές τομές στην οικονομία που ήταν αναγκαίες για να μπορέσει η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κρίσης. Για τον λόγο αυτό:

- Το 2016 σε σχέση με το 2007 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές του 2010 και ο πληθυσμός μειώθηκαν. Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρήκε τη χώρα σε πλήρη αδυναμία να εξυπηρετήσει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος με δανεισμό από τις αγορές και εξαναγκάστηκε από τους δανειστές να υπογράψει τα τρία μνημόνια και να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονταν σ’ αυτά με αποτέλεσμα την καθίζηση της οικονομίας, την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, τη μείωση των γεννήσεων, την αύξηση των θανάτων και τη νέα μετανάστευση, με συνέπεια για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας.

- Το 2016 σε σχέση με το 2000 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές του 2010 και ο πληθυσμός μειώθηκαν. Τελικά η καταστροφή που προκλήθηκε από την κρίση και τα μέτρα των μνημονίων είχε αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ και το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και ο πληθυσμός να «πέσουν» κάτω από το επίπεδο του 2000.

Η βαθιά πληγή που προκάλεσαν τα μέτρα των μνημονίων στην οικονομία της χώρας σε εννιά χρόνια θα απαιτήσει προσπάθεια πολλών ετών για να επουλωθεί. Το πόσα έτη θα απαιτηθούν γι’ αυτό θα εξαρτηθεί από το αν:

  • (α) Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα είναι ουσιαστική, δηλαδή θα μειώσει σημαντικά τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησής του για να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας.
  • (β) Η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι σημαντική και σταθερή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από αυτήν και
  • (γ) Οι κυβερνήσεις που θα σχηματιστούν τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόσουν με συνέπεια ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα βάλει σε νέα θεμέλια την οικονομία της χώρας, ώστε να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και να συμβάλει στο να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες.

Δυστυχώς η επούλωση της πολύ πιο βαθιάς πληγής που προκλήθηκε στον πληθυσμό της χώρας θα είναι πολύ πιο δύσκολη, διότι το δημογραφικό μας πρόβλημα αγνοήθηκε εγκληματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

* πρώην: αντιπροέδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ
O ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και οι άγρυπνοι φύλακές του
Ο πολιτικός χρόνος κυλάει και ένα αναπήδημα μέσα στην εποχή μας φωτισμένο από την πορεία των πραγμάτων σαν μια ανταρσία μάς φέρνει πίσω «Στο δρομάκι» του Βερμέερ, για να θυμηθούμε κοιτάζοντας «τις μάχες, τις...
O ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και οι άγρυπνοι φύλακές του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απομαγευτές και οδοστρωτήρες… του ΑΕΠ
Και οδηγούμαστε σε νέες απομαγεύσεις στη «χώρα εν αναμονή», εντός μιας «Ευρώπης εν αναμονή». Με τη βούλα της εκδίκησης που έρχεται από τα πάνω, on camera, από γκίκουλες, θαυματοπώλες, «πνευματικούς»...
Απομαγευτές και οδοστρωτήρες… του ΑΕΠ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διολισθαίνει η ελληνική οικονομία μέσα στην Ε.Ε.
Ενώ πλησιάζει η ημέρα των ευρωεκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός, αντί να επικεντρώνουν τις ομιλίες τους στα προβλήματα της χώρας μέσα στην Ε.Ε., αλληλοκατηγορούνται μέσα στη...
Διολισθαίνει η ελληνική οικονομία μέσα στην Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ναι, ίδιοι δεν είναι. Γίνονται όμως
Άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Εφ.Συν.»: Τι ζητάει το ΜέΡΑ25 «για να βοηθήσουμε τους τέως συντρόφους μας του ΣΥΡΙΖΑ να διασώσουν όποιο μέρος της αξιοπρέπειάς τους μένει».
Ναι, ίδιοι δεν είναι. Γίνονται όμως
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το θέμα δεν είναι τι χρωστάς, αλλά ποιος είσαι εσύ που χρωστάς
Η πλεονασματική Γερμανία χρωστά συνολικά 212% των εισοδημάτων της, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι οι πιο υπερχρεωμένες χώρες δεν είναι η Ελλάδα και η Ιταλία, αλλά χώρες όπως η Ιρλανδία (475% του ΑΕΠ), η...
Το θέμα δεν είναι τι χρωστάς, αλλά ποιος είσαι εσύ που χρωστάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στον δρόμο για την κανονικότητα
Το μεγάλο βήμα για την περίφημη επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα έγινε με την έξοδο από την ύφεση και τα μνημόνια, την αναδιάρθρωση του χρέους, την κατάργηση των capital controls στις εγχώριες...
Στον δρόμο για την κανονικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας