• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 11.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 6.0°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 10.8°C
  2 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.0°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 12.0°C
  1 BF
  64%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 3.7°C / 9.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  82%

Οικονομία και πληθυσμός κάτω από το επίπεδο του 2000

 • A-
 • A+

Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η οικονομία (το συνολικό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ) και ο πληθυσμός της χώρας στα τέλη του 2016 (τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν οριστικά στοιχεία) σε σύγκριση με το 2007 (μέχρι το οποίο σημειωνόταν ανάπτυξη) και το 2000 (έτος πριν από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη). Τα στοιχεία που χρησιμοποιούμε είναι από τη βάση δεδομένων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (της Eurostat).

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προκύπτει από το συνολικό ΑΕΠ διά του πληθυσμού. Κατά συνέπεια μια αύξηση ή μείωση του συνολικού ΑΕΠ επιφέρει αύξηση ή μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αντίθετα μια αύξηση ή μείωση του πληθυσμού επιφέρει μείωση ή αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Για τον λόγο αυτό μαζί με τις μεταβολές τού κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα εξετάσουμε και εκείνες του συνολικού ΑΕΠ όσο και του πληθυσμού.

Δεδομένου ότι στα 16 χρόνια της περιόδου που εξετάζουμε αυξήθηκε ο πληθωρισμός, τα στοιχεία για το συνολικό και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των τριών ετών σε τρέχουσες τιμές δεν είναι συγκρίσιμα. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούμε τα στοιχεία αυτά σε σταθερές τιμές του 2010.

Στη 2η στήλη του πρώτου μέρους του πίνακα δίνεται το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας σε ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 τα έτη 2000, 2007 και 2016, στην 3η στήλη το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και στην 4η στήλη ο πληθυσμός. Στην 1η γραμμή του δεύτερου μέρους δίνεται η ποσοστιαία μεταβολή των στοιχείων του πρώτου μέρους το 2007 σε σχέση με το 2000, στη 2η γραμμή το 2016 σε σχέση με το 2007 και στην 3η το 2016 σε σχέση με το 2000.

Από το δεύτερο μέρος του πίνακα φαίνεται ότι:

- Το 2007 σε σχέση με το 2000 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και ο πληθυσμός αυξήθηκαν. Την επταετία αυτή σημειώθηκε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Η βελτίωση, όμως, αυτή στηρίχτηκε σε έναν αλόγιστο δανεισμό, σε σπατάλες και παροχές με πελατειακές σχέσεις και στο διάστημα αυτό δεν έγιναν εκείνες οι βαθιές τομές στην οικονομία που ήταν αναγκαίες για να μπορέσει η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το ξέσπασμα της κρίσης. Για τον λόγο αυτό:

- Το 2016 σε σχέση με το 2007 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές του 2010 και ο πληθυσμός μειώθηκαν. Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης βρήκε τη χώρα σε πλήρη αδυναμία να εξυπηρετήσει το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος με δανεισμό από τις αγορές και εξαναγκάστηκε από τους δανειστές να υπογράψει τα τρία μνημόνια και να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονταν σ’ αυτά με αποτέλεσμα την καθίζηση της οικονομίας, την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, τη μείωση των γεννήσεων, την αύξηση των θανάτων και τη νέα μετανάστευση, με συνέπεια για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο να μειωθεί ο πληθυσμός της χώρας.

- Το 2016 σε σχέση με το 2000 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ, το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές του 2010 και ο πληθυσμός μειώθηκαν. Τελικά η καταστροφή που προκλήθηκε από την κρίση και τα μέτρα των μνημονίων είχε αποτέλεσμα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ και το συνολικό ΑΕΠ σε εκατ. ευρώ σε σταθερές τιμές του 2010 και ο πληθυσμός να «πέσουν» κάτω από το επίπεδο του 2000.

Η βαθιά πληγή που προκάλεσαν τα μέτρα των μνημονίων στην οικονομία της χώρας σε εννιά χρόνια θα απαιτήσει προσπάθεια πολλών ετών για να επουλωθεί. Το πόσα έτη θα απαιτηθούν γι’ αυτό θα εξαρτηθεί από το αν:

 • (α) Η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους θα είναι ουσιαστική, δηλαδή θα μειώσει σημαντικά τα τοκοχρεολύσια εξυπηρέτησής του για να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας.
 • (β) Η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι σημαντική και σταθερή, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας μας από αυτήν και
 • (γ) Οι κυβερνήσεις που θα σχηματιστούν τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόσουν με συνέπεια ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα βάλει σε νέα θεμέλια την οικονομία της χώρας, ώστε να καταστεί διεθνώς ανταγωνιστική και να συμβάλει στο να μειωθούν οι μεγάλες ανισότητες.

Δυστυχώς η επούλωση της πολύ πιο βαθιάς πληγής που προκλήθηκε στον πληθυσμό της χώρας θα είναι πολύ πιο δύσκολη, διότι το δημογραφικό μας πρόβλημα αγνοήθηκε εγκληματικά από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

* πρώην: αντιπροέδρου της Βουλής, υπουργού και καθηγητή της ΑΣΟΕΕ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα δύσκολα έρχονται το 2023
Η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Το τέλος του 2022 και το 2023 θα έρθουν με περισσότερα δημοσιονομικά εμπόδια, τα οποία δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.
Τα δύσκολα έρχονται το 2023
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
Οταν το κομματικό υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος με μοναδική επιδίωξη την κυβερνητική εξουσία, με συνεχείς προεκλογικές παροχές και επιδόματα, αντί παραγωγικών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τις...
Πότε θα έλθει η νέα κρίση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ακραία λιτότητα πίσω από τον προϋπολογισμό
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023 χαρακτηρίζεται από ευσεβείς επικοινωνιακούς πόθους, μοιράζοντας προεκλογικά δωράκια και επιδιώκοντας να παρουσιάσει μια επίπλαστη «μαγική εικόνα» για την πορεία της ελληνικής...
Ακραία λιτότητα πίσω από τον προϋπολογισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί τελευταία σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία ισχυριζόμενη ότι η Ελλάδα επί των ημερών της έχει σημειώσει εντυπωσιακά επιτεύγματα και αναδειχθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε χώρα...
Η επιλεκτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια
Η χώρα με βάση τα πραγματικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 είχε μικρότερο εισόδημα και πολύ μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το 2019.
Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2023: Ευχάριστες εκτιμήσεις και ψευδείς προβλέψεις φέρνουν φτώχεια και νέα μνημόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ριζοσπαστικές αλλαγές εναντίον συνήθειας και διαπλοκής!
Ο,τι καινοτόμο προτείνεται αφορίζεται ή τρομάζει ή γίνεται αντικείμενο ειρωνείας από τα άτομα που νιώθουν μια απέχθεια στις δύσκολες αλλά με προοπτική λύσεις και από τους λάτρεις της μιζέριας και της...
Ριζοσπαστικές αλλαγές εναντίον συνήθειας και διαπλοκής!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας