Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στο Καλαμάκι

Διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών στο Καλαμάκι

  • A-
  • A+

Επιστολή της δημοτικής παράταξης «Ανω-Κάτω» στην «ΕΦ.ΣΥΝ.»

Ο κ. Κονδύλης και η διοίκησή του, εφαρμόζοντας πολιτική ιδιωτικοποιήσεων ήδη στον Θουκυδίδειο Οργανισμό (πλήρης εκχώρηση των προγραμμάτων σε ιδιωτικό σύλλογο από το 2015 και χωρίς δημόσιο έλεγχο) αλλά και στους Παιδικούς Σταθμούς (σύμβαση με εργολάβο) επιχειρεί να συνεχίσει τα ίδια και στις Υπηρεσίες Καθαριότητας της πόλης μας.

Ο Δήμος Αλίμου είναι από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που δεν έχει καταθέσει αίτημα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην Καθαριότητα με την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ, συνολικά 8.845 θέσεων εργαζομένων.

Την ευθύνη για αυτό φέρει ακέραια η διοίκηση του κ. Κονδύλη, καθώς το περασμένο καλοκαίρι δεν προχώρησε σε μερική τροποποίηση του Οργανογράμματος των Υπηρεσιών Καθαριότητας, για να εξασφαλίσει έτσι τη σίγουρη και έγκαιρη έγκρισή του, προϋπόθεση από τον νόμο για να μπορέσει ο δήμος να καταθέσει αίτημα πρόσληψης προσωπικού. Αντ’ αυτού η διοίκηση του κ. Κονδύλη ψήφισε συνολικά ένα νέο Οργανόγραμμα για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ολα έγιναν εντελώς αιφνιδιαστικά. Ολα χωρίς τη δημοκρατικά επιβεβλημένη διαβούλευση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Δήμου. Οπως ήταν επόμενο, οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ενστάσεις στο αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο πάνω στο προτεινόμενο Οργανόγραμμα, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαραίτητης έγκρισής του. Ο κ. Κονδύλης προσπάθησε στο δημοτικό συμβούλιο να ρίξει την ευθύνη στο κράτος, αλλά ξέρει ότι δεν είναι έτσι. Η ευθύνη για την καθυστέρηση είναι αποκλειστικά δική του. Ο Δήμος Αλίμου δεν έχει τη δυνατότητα σήμερα να προσλάβει μέσω ΑΣΕΠ μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα ως συνέπεια της τακτικής που ακολούθησε ο δήμαρχος. Σκόπιμα ή όχι είναι προς συζήτηση.

Θυμίζουμε ότι ήδη από το 2014 το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» ζητά νέο, σύγχρονο οργανόγραμμα για τις υπηρεσίες του Δήμου αλλά και του ΘΟΠΑΑ. Η εκχώρηση σε ιδιώτη των υπηρεσιών καθαριότητας είναι αποδεδειγμένα πιο ακριβή από την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων. Ο Δήμος μας προτείνεται να δαπανήσει 3 εκατομμύρια ευρώ για τρία έτη –δεσμεύοντας και την επόμενη διοίκηση– για ορισμένες μόνον εργασίες, δαπάνη η οποία κατ’ έτος ισοδυναμεί με τη συνολική ετήσια μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού!

Η Μελέτη που δόθηκε ως εισήγηση έχει πλήθος αυθαίρετων «παραδοχών», με κυριότερη το μειωμένο κόστος μισθοδοσίας των εργαζομένων του ιδιώτη, οι οποίοι θα εργάζονται με μισθούς πολύ κάτω από αυτούς των δημοτικών υπαλλήλων, 8 ώρες ημερησίως, ενώ είναι κατοχυρωμένο το μειωμένο ωράριο των 6,5 ωρών ημερησίως στις Υπηρεσίες Καθαριότητας (Βαρέα και Ανθυγιεινά). Συνθήκες γαλέρας, λοιπόν, προτείνει ο δήμαρχος, με εργαζόμενους που θα δίνουν αναφορά στον ιδιώτη-αφεντικό και μας ζητάει να το υπερψηφίσουμε!

Ο κ. Κονδύλης ξέρουμε ότι νοιάζεται για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία. Δεν κάλεσε τον Σύλλογο Εργαζομένων σε διαβούλευση για την πρότασή του για άλλη μια φορά. Απέστειλε στους δημοτικούς συμβούλους τη Μελέτη την παραμονή της συνεδρίασης, χρόνος ανεπαρκής για μια πλήρη οικονομοτεχνική τοποθέτησή μας επ’ αυτού.

Γνωρίζοντας δε ότι η επιλογή του αυτή θα προκαλούσε την αντίδραση των εργαζομένων, δεν δίστασε για μία ακόμη φορά να ζητήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης τη βοήθεια της αστυνομίας, η οποία αποχώρησε από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ύστερα από την απαίτηση της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων. Πρωτοφανές για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στην ιστορία του Αλίμου.

Το «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι» αμφισβητεί την εγκυρότητα της Μελέτης που κατέθεσε η διοίκηση. Απορρίπτει πολιτικά την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση.

Οι παρεμβάσεις των εργαζομένων με τη στήριξη της ΠΟΕ-ΟΤΑ καθώς και των περισσότερων δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης οδήγησαν στην απόσυρση του θέματος.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τη διατήρηση και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου μας!

Παραθέτουμε, τέλος, απόσπασμα από τη σχετική Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου μας:

«Τόσο πολύ θέλει ο κ. Κονδύλης να δώσει την καθαριότητα στον ιδιώτη που δεν άντεξε να περιμένει την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Ο κ. Κονδύλης πανικόβλητος από τη δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων αλλά και από την αντίδραση (πλην Χ.Α.) της αντιπολίτευσης για την εκχώρηση μέρους της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε ιδιώτη, παραπλάνησε τους εργαζομένους. Σύμφωνα με ενημέρωση από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων που ήταν παρόν στη συνάντηση που έγινε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο κ. Κονδύλης δεσμεύτηκε ότι στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα Εγκριση εκτέλεσης δημόσιας συμβάσεως παροχής υπηρεσίας με τίτλο “Υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας δημοτικών χώρων” θα αποσυρόταν. Επιχείρησε, επίσης, στο δημοτικό συμβούλιο να παραπλανήσει και τους δημοτικούς συμβούλους, επιμένοντας να συζητηθεί το θέμα –που εργαζόμενοι και αντιπολίτευση έχουν απορρίψει– με το πρόσχημα ότι θα γινόταν μόνο ενημέρωση για τις εξελίξεις.

»Το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” ζήτησε την απόσυρση του θέματος, καθώς βρισκόμαστε στο στάδιο συνεννόησης με τους εργαζομένους και πρότεινε να γίνει ενημέρωση μετά τη συνάντηση με τον υπουργό. Κατά τη συνήθη πρακτική δεν δόθηκε ο λόγος σε όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ώστε να εξηγήσουν επαρκώς την πρότασή τους για απόσυρση του θέματος. Αγνοώντας το αίτημα της αντιπολίτευσης να της δοθεί ο λόγος επί της διαδικασίας, ο δήμαρχος συνέχισε να μιλάει επί της ουσίας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας».

ΑΠΟΨΕΙΣ
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
Νέοι καιροί και νέα ήθη στη λειτουργία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Εν αγνοία των Δήμων της Αττικής και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) αποφάσισε «δια περιφοράς»...
«Όχι» στην αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ε.Ε. και απορρίμματα
Σήμερα η υπεράσπιση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της μοναδικής αυτής ειρηνικής προσπάθειας για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των λαών της Ευρώπης, όπως την οραματίστηκαν οι Σουμάν,...
Ε.Ε. και απορρίμματα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Γκάζια» για την αποκέντρωση και αποδόμηση της εκπαίδευσης
Σχέδιο μεταφοράς ανθρώπινου δυναμικού, κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χέρια των περιφερειαρχών και των δημάρχων επεξεργάζεται ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να...
«Γκάζια» για την αποκέντρωση και αποδόμηση της εκπαίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παιχνίδια πίσω από τη διαχείριση απορριμμάτων
Οφείλουμε όλοι να καταλαβαίνουμε τι παίζεται πίσω από τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Αφορμή η παρουσίαση του «προγράμματος» του περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, μετά...
Παιχνίδια πίσω από τη διαχείριση απορριμμάτων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψη «έξω από το κουτί» για τα προβλήματα της Αττικής
«Μαζί με τα χλωρά κάηκαν και τα ξερά». Αυτή είναι η παροιμία που μπορεί να εκφράσει τι συνέβη στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάθε βαθμού τα χρόνια του Μνημονίου.
Σκέψη «έξω από το κουτί» για τα προβλήματα της Αττικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων
Η διαχείριση των απορριμμάτων, ως ένας από τους τομείς άσκησης της αναπτυξιακής πολιτικής που χρειάζεται ο τόπος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν από τους κινητήριους μοχλούς για να γυρίσουμε σελίδα....
Δίκαιη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας