• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.4°C / 25.8°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 23.6°C
  2 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.0°C / 23.2°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 21.4°C
  0 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 22.6°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 24.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 21.2°C / 24.4°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 26.2°C
  2 BF
  68%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.1°C
  3 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 23.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  1 BF
  69%
Dreamstime

Μπροστά σε μακρά περίοδο τουρκικής νευρικότητας

 • A-
 • A+

Τρία βασικά στοιχεία πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν στην ανάλυση του πρόσφατου επεισοδίου στην περιοχή των Ιμίων.

Πρώτον, η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη αντίληψη για το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες συμπεριφοράς των κρατών. Δεν θεωρεί ότι δεσμεύεται ή ότι πρέπει να δεσμεύεται από ένα συγκεκριμένο συμβατικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί διεθνώς, αλλά η έννοια του «δικαίου» γίνεται αντιληπτή ως ένα αέναο διμερές ανατολίτικο παζάρι στη βάση του συμφέροντος και της ισχύος.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν πρωτίστως, από την πλευρά της Ελλάδας, μια προσπάθεια να αλλάξει αυτή η τουρκική συμπεριφορά και να αντιληφθεί η Αγκυρα τους περιορισμούς αλλά και τις ευκαιρίες που παρέχει ένα πλαίσιο κανόνων. Η προοπτική αυτή μας άφησε χρόνους και μαζί της έσβησε η ελπίδα για συμμόρφωση της Τουρκίας με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του.

Δεύτερον, η Τουρκία, τόσο η ελίτ όσο και η κοινωνία θεωρούν την Ελλάδα πηγή ήσσονος απειλής, την κατατάσσουν μάλιστα μετά τη 10η θέση στην ιεράρχηση των απειλών. Αυτό θα μπορούσε να είναι θετικό και θα ενίσχυε την αμοιβαία εμπιστοσύνη αν η Τουρκία επιθυμούσε πραγματικά καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα και αν η ευρωπαϊκή προοπτική της ήταν ακόμη ζωντανή.

Στην παρούσα όμως φάση η ιεράρχηση αυτή κάνει την τουρκική πολιτική και στρατιωτική ελίτ πολύ λιγότερο διστακτικές να εκφοβίσουν και να πιέσουν την Ελλάδα, μιας και πιστεύουν ότι το κόστος θα είναι ελάχιστο. Το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει πλήρως ενταφιαστεί αφαιρεί κάθε πιθανό κόστος για την πολιτική της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Τρίτον, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι το μόνο στήριγμα για να διατηρήσουν την παρουσία τους και την επιρροή τους στη Συρία είναι οι κουρδικές δυνάμεις του PYD. Αυτή η επιλογή φέρνει τη διακυβέρνηση Τραμπ αντιμέτωπη με την ερντογανική Τουρκία, η οποία θεωρεί το PYD και το ΡΚΚ συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν είναι όμως δυνατή μια ανοιχτή αντιπαράθεση ΗΠΑ και Τουρκίας, με δεδομένη τη γεωστρατηγική αξία της χώρας αυτής.

Η αμερικανική στρατηγική δεν μπορεί να αντικαταστήσει το γεωπολιτικό αυτό «πολυ-εργαλείο» με κανέναν άλλο περιφερειακό εταίρο. Δεν μπορούν να απολέσουν ολοσχερώς την Τουρκία λόγω ενός περιστασιακού, όπως πιστεύουν, ιδιόρρυθμου ηγέτη. Συνεπώς θα βρισκόμαστε στη μάλλον παράδοξη κατάσταση: η Ουάσινγκτον να συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει τις κουρδικές δυνάμεις που συγκρούονται με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Η παράδοξη αυτή κατάσταση δημιουργεί έντονη νευρικότητα στον Ερντογάν, η οποία αντανακλάται με τη σειρά της στην τουρκική συμπεριφορά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, πρωτίστως μάλιστα στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Μάλιστα η Αγκυρα δεν δείχνει προς το παρόν να αποτρέπεται από τις τριμερείς συμφωνίες Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, όπως υποστήριζαν αρκετές πλευρές του ελληνικού δημόσιου λόγου. Δυστυχώς θα πρέπει να ετοιμαστούμε για μια σχετικά μακρά περίοδο νευρικότητας και τουρκικών προκλήσεων και το κλειδί για τον τερματισμό τους δεν βρίσκεται στο Αιγαίο αλλά κυρίως στο συριακό Κουρδιστάν.

* Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών, www.cemmis.edu.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Όλα έχουν το τίμημα, τις συνέπειες και τους καθοδηγητές τους
Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με τη γνώμη των περισσοτέρων βγήκε από τα γεγονότα του 1996 ζημιωμένη, καθώς άνοιξε ο δρόμος για την καθιέρωση των «γκρίζων ζωνών»...
Όλα έχουν το τίμημα, τις συνέπειες και τους καθοδηγητές τους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Διπλωματία των drones
Ο Ερντογάν φέρεται να φιλοδοξεί να προσφέρει στον Μπάιντεν ένα μισοφέγγαρο περικύκλωσης της Ρωσίας που θα ξεκινά από τη Βαλτική και θα καταλήγει στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία.
Διπλωματία των drones
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεσανατολικό φιάσκο του Ερντογάν
Ανεξάρτητα από την έκβαση της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν μεθαύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι σαρωτικές ανακατατάξεις στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή πυροδοτούν μια δυναμική συνολικής ακύρωσης των περιφερειακών...
Το μεσανατολικό φιάσκο του Ερντογάν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί τουρκικής επιθετικότητας και πασιφισμού
Τον τελευταίο καιρό, στην Αριστερά στη χώρα μας τείνει να επικρατήσει μια οργουελιανή γλώσσα. Ορκιζόμαστε στην ειρήνη, αλλά συμπλέουμε ή και πλειοδοτούμε σε λόγια και πολιτικές που μας οδηγούν στον πόλεμο.
Περί τουρκικής επιθετικότητας και πασιφισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τουρκία κινείται ξεκάθαρα εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε θετικό πρόσημο. Δύσκολο να το αντιληφθούν αυτό όσοι δεν γνωρίζουν τις έννοιες της εθνικής στρατηγικής και συναίνεσης, που είχαν ως επάγγελμα τον «αντιαμερικανισμό» για...
Η Τουρκία κινείται ξεκάθαρα εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Lockheed Martin και... ο μοναχικός καβαλάρης
Η Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπίσει πλέον μόνη της την τουρκική επεκτατική πολιτική και παρά την πεποίθηση του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας, ότι θα είμαστε μόνοι μας σε μια ενδεχόμενη αντιπαράθεση με τη...
Η Lockheed Martin και... ο μοναχικός καβαλάρης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας