Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
100 χρόνια ΣΕΚΕ, οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς

100 χρόνια ΣΕΚΕ, οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς

  • A-
  • A+

Τυπικά, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας) συμπληρώνονται τον Νοέμβρη. Ομως, η επικαιρότητα της συζήτησης για τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» της Αριστεράς στην Ελλάδα γίνεται φανερή από τις εξελίξεις σχεδόν καθημερινά.

Το ΣΕΚΕ το ίδρυσαν σοσιαλιστικές οργανώσεις και αγωνιστές που εμπνεύστηκαν από τη Ρωσική Επανάσταση και τον Κόκκινο Οκτώβρη και είχαν ταχθεί ενάντια στην πολεμική εξόρμηση του ελληνικού καπιταλισμού για τη μοιρασιά των Βαλκανίων και της λείας της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Συνέδεσαν αυτή τη στάση με την προσπάθεια να ηγηθούν στους θυελλώδεις αγώνες που έδινε μια νεαρή εργατική τάξη, τις μεγάλες απεργίες και την επέκταση του συνδικαλισμού.

Το ΣΕΚΕ είναι η κοινή ρίζα της Αριστεράς στην Ελλάδα. Είναι μια ρίζα επαναστατική και διεθνιστική.

Είναι το κόμμα που διακήρυττε: «Το κόμμα μας δεν παραδέχεται, μάλιστα είναι εντελώς αντίθετον, την ουτοπικήν ιδέαν τής διά του κοινοβουλίου καταλήψεως της πολιτικής εξουσίας υπό των εργαζομένων τάξεων… Πιστεύομεν αντιθέτως ότι η πραγματοποίησις του τελικού σκοπού του αγώνος μας, η κατάληψις της πολιτικής εξουσίας υπό των εργαζομένων τάξεων δεν δύναται να γίνη παρά μόνον επαναστατικώς» (Απρίλης 1920).

Τον Αύγουστο του 1920 ο Ελ. Βενιζέλος ανήγγειλε θριαμβευτικά μια μεγάλη «εθνική επιτυχία». Το έπαθλο της συμμετοχής στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ ήταν η Συνθήκη των Σεβρών, που δημιουργούσε την «Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Το ΣΕΚΕ απάντησε ως εξής:

«Η πατρίς των, για την οποίαν μας έστειλαν να πολεμήσουμε, δεν είναι παρά η γεωγραφική εκείνη έκτασις επί της οποίας απλώνεται η εκμετάλλευσίς των.

Το μεγάλωμά της διά το οποίον πανηγυρίζουν, είναι η επέκτασις των ορίων της εκμεταλλεύσεώς των και της προσοδοφόρου τοποθετήσεως των κεφαλαίων των… Η ώρα του πολέμου έφθασεν! Ο εχθρός ευρίσκεται εντός των συνόρων και όχι πέραν αυτών!

Είναι αυτοί οι εκμεταλλευταί μας οι οποίοι κρύπτονται όπισθεν των διαφόρων αστικών κομμάτων και οι οποίοι εμφανίζονται ενώπιον του λαού με πατριωτικά και εθνικιστικά ενδύματα, ενώ οι ίδιοι ως εργοδόται, ως τραπεζίται, ως τοκισταί, ως γαιοκτήμονες, ως έμποροι, ως πολιτικοί, τυραννούν και καταπιέζουν τον τόπο. Αυτοί είναι οι πραγματικοί -οι φυσικοί- εχθροί μας».

Στη δημιουργία αλλά και την ανάπτυξη αυτού του κόμματος έπαιξαν ρόλο ανάμεσα σε άλλους και ο Παντελής Πουλιόπουλος και η ομάδα των Παλαιών Πολεμιστών που συμμετείχε.

Το ΣΕΚΕ ονομάστηκε το 1924 ΚΚΕ και καθόρισε για μια μεγάλη περίοδο τις μάχες του εργατικού κινήματος και τις πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία δεν ήταν γραμμική.

Οι μεγάλες «στιγμές» και οι μεγάλες ήττες ήταν κομμάτι αυτής της διαδρομής, όπως επίσης και οι μεγάλες τομές και στροφές στην πολιτική και τη στρατηγική της Αριστεράς.

Η αναντιστοιχία ανάμεσα στους αγώνες της εργατικής τάξης και τις επιλογές της το 1936, το 1944, το 1965, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στη Μεταπολίτευση, μέχρι σήμερα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη θεωρία των «λαθών» τότε ή των «συσχετισμών» σήμερα. Η δεξιά κατάντια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τη συζήτηση αν μπορεί να υπάρξει μια Αριστερά που δεν θα κάνει πίσω στις κρίσιμες επιλογές.

Χρειαζόμαστε δηλαδή τη συζήτηση για την ιστορία για να παλέψουμε. Με αυτό το πνεύμα, ανοιχτό σε όλο τον κόσμο της Αριστεράς, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα οργανώνει έναν γύρο εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΚΕ στις 14-15 Φλεβάρη σε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά ( δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων).

*Συγγραφέας του βιβλίου «ΣΕΚΕ, Οι επαναστατικές ρίζες της Αριστεράς στην Ελλάδα» (Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο)

ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πρώτη φορά
Πρώτη φορά στη Βενετία, πρώτη φορά Αριστερά... Τι συμβαίνει όταν διακινδυνεύσουμε τη σύγκριση του ονείρου μας με την πραγματικότητα; Ανάμεσα στα δύο παραδείγματα μπορώ να σκεφτώ μία ομοιότητα και μία μεγάλη...
Η πρώτη φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Για τον άνθρωπο που πήρε πάνω του τις ευθύνες»
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε κρατούμενος, δεν είναι απλά ένας χαμένος στρατιώτης της επανάστασης –έτσι τον αποκάλεσε κάποτε μια γαλλική εφημερίδα– που δεν έμαθε ποτέ ή δεν θέλησε να...
«Για τον άνθρωπο που πήρε πάνω του τις ευθύνες»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
Η χρόνια κρίση που βιώνουμε, η φθορά των θεσμών, η αμφισβήτηση των αξιακών κωδίκων, η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού, η αναποτελεσματικότητα των μνημονιακών επιλογών, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον και τα...
Παρέμβαση στις διεργασίες της ευρύτερης Αριστεράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
Oπως γνωρίζουμε καλά από τις αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον των οροθετικών γυναικών και των χρηστών, παράλληλα με το κυνήγι των χρηστών από ομάδες των Εξαρχείων, ο ηθικός πανικός είναι ο προάγγελος της...
Ο Ρουβίκωνας και ο κοινωνικός κανιβαλισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο καβγάς για τον Μπελογιάννη
Το μέγα σφάλμα της «ορθόδοξης» αριστερής ιστοριογραφίας δεν ήταν ότι αδίκησε τους ταγματασφαλίτες ή διαστρέβλωσε τον ρόλο των Αγγλων και των Αμερικανών· ήταν ότι καθιερώθηκε –θυμηθείτε την ετυμολογία της...
Ο καβγάς για τον Μπελογιάννη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας