• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.8°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.4°C / 23.8°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 19.4°C / 23.2°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  5 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.6°C / 26.0°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.3°C / 23.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  59%

Προοδευτικοί πολίτες αναζητούν κομματική έκφραση

 • A-
 • A+

Πολλά χρόνια πριν μας χτυπήσει την πόρτα η οικονομική κρίση, τα κόμματα είχαν χάσει την αίγλη που είχαν μετά την έλευση της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας. Η αυτονόμηση της ηγεσίας από την κομματική βάση, η απρόσωπη ηλεκτρονική διαβούλευση ηγεσίας-μέλους και η σταδιακή υποχώρηση του ρόλου των Οργανώσεων Βάσης οδήγησαν τα κόμματα σε μαρασμό. Ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων χωρίς σοβαρή διαβούλευση από την κομματική βάση, «αποϊδεολογικοποίηση» με στόχο να εκφραστούν «όλοι» οι Ελληνες πολίτες και ασαφή εκλογικά προγράμματα που επέτρεπαν ελιγμούς σε περίοδο διακυβέρνησης ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτής της συνθήκης.

Η κρίση δημιούργησε στη χώρα έναν νέο διπολισμό που στερούνταν ξανά την ιδεολογική αναφορά, για την οποία διψούσε η πολιτική ζωή της χώρας. «Μνημόνιο» και «αντιμνημόνιο» θόλωσαν τις ιδεολογικές διαφορές και έφεραν στο προσκήνιο δύο νέα στρατόπεδα. Το μεν πρώτο εφάρμοζε τη συνταγή της εξόδου από την κρίση, με ύφος ανθρώπου που πίστευε πως κατείχε τη μία και μοναδική αλήθεια χωρίς να ασχολείται σοβαρά με όσα πίστευε η κοινωνία για τα πολιτικά πεπραγμένα.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο βασιζόταν σε έναν ασαφή ριζοσπαστισμό και θεωρούσε ότι η χώρα μπορούσε να ακολουθήσει έναν άλλον δρόμο βασισμένη στις αστείρευτες δυνάμεις της, χωρίς να αναζητήσει τις πηγές αυτών των δυνάμεων για να διαπιστώσει πως εκείνες είχαν στερέψει.

Τα χρόνια πέρασαν, η χώρα ξόδεψε δύο προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και η κοινωνία πολλή ενέργεια στη συντήρηση του ασαφούς «αντιμνημονιακού» επιχειρήματος, για να καταλήξουν σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας στο συμπέρασμα πως η συνταγή του 2010 με μικρές διαφοροποιήσεις είναι η μόνη που μπορούσε να δώσει οξυγόνο σε έναν ημιθανή οργανισμό.

Είτε επειδή η χώρα θα ολοκληρώσει την εφαρμογή ενός μνημονίου για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, είτε γιατί η κοινωνία συνήθισε να ζει μέσα σ’ αυτήν, υπάρχει η ανάγκη εξέλιξης των κομμάτων στο επόμενο διάστημα. Πολλοί προοδευτικοί πολίτες αναζητούν για ακόμη μια φορά κομματική έκφραση.

Απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ, συσπειρώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν και από εκείνον. Σήμερα λίγοι τρέφουν αυταπάτες πως η οικονομική κρίση θα τελειώσει ή ότι η Ν.Δ. έχει μεταμορφωθεί σε ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα που χαλιναγωγεί την υπερσυντηρητική του πτέρυγα και είναι έτοιμο να προσφέρει λύσεις.

Οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν εκείνους που θα τους εμπνεύσουν να δημιουργήσουν ξανά μακριά από ανισότητες, είτε αυτές επιβληθούν από την αγορά, είτε έχουν να κάνουν με καλύτερη πρόσβαση στο κράτος. Αναζητούν το κόμμα που θα τους δώσει πίσω μία ιδεολογική ταυτότητα για την οποία θα αισθάνονται περήφανοι, την πρόσβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για να διαμορφώσουν το μέλλον τους και το δικαίωμα να εργαστούν για να ξεπεράσει η κοινωνία την κρίση χωρίς να το πληρώσουν με την προσωπική τους καταπίεση και την καταβαράθρωση της ποιότητας ζωής τους.

* Υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
Με τη συμπλήρωση ενός έτους διαχείρισης της εξουσίας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛΛ., οι κυβερνώντες έκαναν κάποιου είδους απολογισμό, ενώ οι πρώην κυβερνώντες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον των...
Αγνωστη η συγγνώμη στα κόμματα εξουσίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επάνοδος του στείρου αρχηγικού δικομματισμού
Η συνέχιση του «σκηνικού» του στείρου αρχηγικού δικομματισμού θα ενισχύσει την απογοήτευση του κόσμου από τα πολιτικά κόμματα και τους αρχηγούς τους και θα συμβάλει στο να ενταθεί το «κλίμα» παραίτησης που...
Επάνοδος του στείρου αρχηγικού δικομματισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
Το «κυβέρνηση τουρλού» εισήχθη στην πολιτική αργκό κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ομως, η προϊστορία των «κυβερνήσεων τουρλού» ήταν λίγο μεγαλύτερη.
«Εμείς δεν θα είμαστε κυβέρνηση τουρλού»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
Τα τελευταία έξι χρόνια οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από μικρό κόμμα σε άλλο μικρό κόμμα είναι μεγαλύτερες από τις μετακινήσεις από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο.
Μια (ρευστή) αιωνιότητα και έξι χρόνια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Ενα από τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό και θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον είναι οι ενδεχόμενες «αλλαγές» στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως συμβαίνει συνήθως σε...
Πασοκοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαντασιακή «κανονικότητα»
Αν θέλουμε να αντικρούσουμε έναν επερχόμενο νέο μεσαίωνα, αν θέλουμε να διαφυλάξουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ειρηνικής συμβίωσης, πρέπει...
Φαντασιακή «κανονικότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας