Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οποιος ανέχεται, ενέχεται
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οποιος ανέχεται, ενέχεται

  • A-
  • A+

Ως πολίτης καταθέτω τις απόψεις μου για τα παρακάτω, διερωτώμενος ταυτόχρονα τι ισχύει καθ’ όσον:

1) Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) απετέλεσε στην αρχαιότητα τμήμα του Μακεδονικού Βασιλείου και πρέπει σήμερα να αναφέρεται ως Παιονία (Στίβεν Μίλερ, καθ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Μπέρκλεϊ).

2) Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ονόμαζε αυτή την επαρχία Βαρντάρσκα.

3) Επί Γιουγκοσλαβίας του Τίτο το 1945 ονομάστηκε η Βαρντάρσκα για πρώτη φορά Μακεδονία, διότι ο Στάλιν ήθελε τη δημιουργία Μακεδονικού Κράτους (φυσικά κομμουνιστικού) ώστε το σοβιετικό μπλοκ να βγει στο Αιγαίο.

4) Οι κάτοικοι της FYROM είναι στην πλειονότητά τους Σλάβοι και Αλβανοί και δεν μιλούν ελληνικά.

5) Ως αναγράφεται στα ΜΜΕ («Εφ.Συν.» 22/1/18) μεγάλο μέρος του πολιτικού μας συστήματος έχει δεχτεί μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων: «erga omnes». Ειδικότερα για το ΠΑΣΟΚ αναγράφεται ότι το 1993, που ανέλαβε εκ νέου την εξουσία, ο τότε αν. υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων είναι μία χαμένη υπόθεση» (Τ. Παππάς, «Εφ.Συν.» 30/1/18).

Βάσει των παραπάνω προκύπτει ότι:

1) Το Βασίλειο της Μακεδονίας ήταν ελληνικό (γλώσσα, παιδεία, θρησκεία) όπως αποδεικνύουν οι ανασκαφές σε Βεργίνα και Αμφίπολη. Ο Μ. Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσία, Αίγυπτο, Αφγανιστάν κ.λπ., πλην όμως σήμερα δεν αναφέρονται ούτε ως Ελληνες ούτε ως Μακεδόνες.

2) Οι αλυτρωτικές βλέψεις της FYROM δεν ευσταθούν (και προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τις έχουν αποδεχθεί) και σήμερα στην Ε.Ε. δεν υφίστανται τέτοιες απόψεις. Σκεφτείτε τι θα προέκυπτε αν η Γερμανία έθετε θέμα Αλσατίας, Σιλεσίας, Αν. Πρωσίας, Πομερανίας, η Αυστρία θέμα νότιου Τιρόλου κ.λπ... Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η Μεγάλη Βρετανία εισήλθε στην ΕΟΚ ως Ηνωμένο Βασίλειο κατ’ απαίτηση της Γαλλίας διότι έχει την επαρχία Βρετάνη.

3) Ως προαναφέρθηκε (5) το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια και ο τ. πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου έχουν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία και θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών διετέλεσε σύμβουλός του κ. Γ. Παπανδρέου για πολλά χρόνια, άρα εικάζεται μετά μεγάλης βεβαιότητος ότι και η νυν κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί αποκλειστικά και μόνον σε αυτή την κατεύθυνση.

Συμπερασματικά. Η κυβέρνηση μπορεί, ως προαναφέρθηκε, να κινηθεί στο θέμα των Σκοπίων αποκλειστικά και μόνον προς μία κατεύθυνση και αναζητά τη μεθοδολογία του σερβιρίσματος του αποτελέσματος στον λαό, ώστε τυχόν αστοχίες της να τις χρεωθούν και άλλα κόμματα. Το συλλαλητήριο της 21/1/18 έδειξε ότι ο λαός αντιδρά σε αυτές τις μεθοδεύσεις και δεν δέχεται οιοδήποτε όνομα που να περιέχει τη λέξη Μακεδονία.

Ο αρχηγός της Ν.Δ. ως δέκτης του λαϊκού αισθήματος και ως ο απόγονος Μακεδονομάχων (ο παππούς του υπήρξε Μακεδονομάχος επικεφαλής τμήματος Κρητών) ευαισθητοποιήθηκε και έτσι στα ΜΜΕ διαβάζουμε: «Το βέτο της Ν.Δ. στον όρο Μακεδονία» («Παραπ.» 27/1/18).

Ταυτόχρονα η Ν.Δ. έχει προσφέρει στην κυβέρνηση ένα μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί καθόσον στο Βουκουρέστι πέτυχε την ομόφωνη απόφαση που αποτελεί και ευρωπαϊκή θέση, ότι δηλαδή τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. χωρίς την προηγούμενη επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα («Καθ.» 28/1/18). Αρα το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι.

Δυστυχώς στη χώρα μας πολλά παραγράφονται, άλλα σκεπάζονται, άλλα δικολαβικά διαστρεβλώνονται κ.λπ. με την ανοχή μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, που σημαίνει ότι αυτό χωλαίνει, διότι απλούστατα όποιος ανέχεται τότε ενέχεται.

Επίσης η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή («Εφ.Συν.» 5-7/1/18) το συλλαλητήριο όμως της 21/1/18 απέδειξε ότι η ανοχή του λαού εξαντλήθηκε και η κυβέρνηση ας λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της ότι με κολοτούμπες, λαϊκισμούς, με πολιτικές πιρουέτες κ.λπ. η τετραετία δεν βγαίνει διότι «φωνή Λαού, οργή Θεού».

Επιτέλους ας γίνει αντιληπτό ότι η Δημοκρατία προτάσσει την ισονομία, την αξιοκρατία, την ελευθερία του λόγου και την πραγματική λαϊκή πλειοψηφία (νόμος Ευκράτη 336 π.Χ.) και όχι τις πλασματικές πλειοψηφίες με αποχή περίπου 48% συν 4% λευκά συν 6% μικρά κόμματα εκτός Βουλής.

Αλλιώς, όπως αναγράφεται στα ΜΜΕ ότι: «Είναι αστείο να αυτοαποκαλούνται αριστεροί αυτοί που υπέγραψαν μνημόνια...» (Γ. Σταματόπουλος, «Εφ.Συν.» 22/11/17) κατά τη γνώμη μου είναι αστείο και παραπλανητικό να μιλάς για λαϊκή κυριαρχία όταν με αναγωγή προκύπτει ότι έχεις λάβει στην ουσία περίπου την ψήφο μόνο του 18% του εκλογικού σώματος.

Δρ Γεώργιος Τσαρμακλής

τ. συν/στής δ/ντής ΕΣΥ, τ. ΔΙΥ / ΕΣΥ

✉ Η επιστολή δημοσιεύτηκε στην στήλη «Ελεύθερη Εκφραση» του σημερινού φύλλου της «Εφ.Συν», με τις απόψεις των αναγνωστών

 

ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ευρωπαϊκή λύση του μακεδονικού ζητήματος
Βρισκόμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα και η ελληνική πολιτική κοινωνία επιβάλλεται και να σκέπτεται και να πράττει με τους όρους του πολιτικού διαφωτισμού. Οι λαϊκές συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια και οι...
Η ευρωπαϊκή λύση του μακεδονικού ζητήματος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παρελθόν σφετερίζεται το παρόν
Η λύση αυτού του παιγνιοθεωρητικού μοντέλου διαπραγμάτευσης βρίσκεται στην ανάστροφη επαγωγή, από το τέλος προς την αρχή. Δηλαδή, όχι τι θα γίνει όταν θα έχει χυθεί όλο το λάδι, αλλά ποια θα ήταν τα οφέλη για...
Το παρελθόν σφετερίζεται το παρόν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το όνομα ως μαγεία
Αρχή σοφίας η των ονομάτων επίσκεψις. Η συγκεκριμένη λειτουργία του ονόματος έχει εκδηλωθεί με μεγάλη ένταση με αφορμή τα συλλαλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ. Το τοτέμ εμπεριέχει τη μαγεία μιας ιστορικής μνήμης...
Το όνομα ως μαγεία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είμαστε κι εμείς εδώ. Οχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού
Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών. Στηρίζουμε τη συμφωνία γιατί δεν μας αρκεί να αναφερόμαστε μόνο στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά να τον προστατεύουμε, να...
Είμαστε κι εμείς εδώ. Οχι στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια πατρίδα, ποια παρηγοριά;
Η Κυριακή αυτή ήταν περίεργη. Στην αρχή ξεκίνησε με έναν ήλιο όλο υποσχέσεις. Μα δεν άργησαν να βγουν μαύρα σύννεφα. Την ώρα εκείνη στην πλατεία έβγαιναν ζωγραφιστοί ήλιοι της Βεργίνας σε σημαίες που κρατούσαν...
Ποια πατρίδα, ποια παρηγοριά;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι επικριτές της
​Η συμφωνία είναι ένας έντιμος συμβιβασμός που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και αυτό για δύο λόγους: κλείνει ένα θέμα που μας ταλανίζει εδώ και 25 χρόνια και παράλληλα διευκολύνει την ενσωμάτωση της...
Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι επικριτές της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας